Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2012,
19.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Damir Dugonjić Peter Mankoč

Sreda, 12. 12. 2012, 19.50

8 let

Dugonjič: Pritiska v finalu ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Damir Dugonjić se je na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih uvrstil v finale, Peter Mankoč pa ne.

"Z nastopom sem zadovoljen. V finale sem se uvrstil s prvim izidom v skupini. Definitivno lahko še izboljšam skok, samo plavanje pa je bilo dobro. Plaval sem na moč, skušal ohraniti zavesljaj ... Upam, da lahko kaj dobim še na obratih. V finale bom šel sproščeno, saj sem s tem že zadovoljen, zdaj pa se bom boril za čim višje mesto. A pritiska v finalu ne bo, saj najbolj računam na 50 prsno. Upam, da bom izid še stopnjeval," je po tekmi povedal 24-letni Dugonjič in priznal, da na 100 prsno ni v vrhunski formi.

Polfinale je v nadaljevanju nato pokazal, da je druga skupina tekmovalcev hitrejša, kljub temu pa so izidi tako zgoščeni, da je boj za medalje odprt prav za vse finaliste, pa čeprav je Dugonjić postavil "le" sedmi izid polfinala, a ob sebi ni imel tekmeca za primerjavo, obenem pa je kakšno desetinko izpustil tudi ob prihodu v cilj. Najhitrejši je bil Italijan Fabio Scozzoli z dosežkom 57,66.

Mankoč je že zjutraj presenetil z izidom 50,99, v polfinalu je bil stotinko sekunde počasnejši in od finala sta ga ločili dve desetinki sekunde (50,77). "Glede na zadnji dve sezoni sem rangiran okrog 15. mesta, a finale je bil dosegljiv. A napake, če jih ne bi naredil ... No, če čebula ne bi bila imela če ... Ni se mi izšel tretji obrat in prihod v cilj, imel sem težave po skoku in to je bilo najboljše, kar sem lahko rešil. Izid 51,0 je še vedno dober, manj kot sekundo do zlate medalje, pa si 12. Prav veliko disciplin ni takih," je bil nekoliko razočaran Mankoč.

Prireditelji so razdelili tudi prve komplete medalj. Že v uvodni disciplini je načrte o veliki kolekciji medalj razkril petkratni olimpijski prvak Američan Ryan Lochte in na 200 prosto ubranil zlato iz Dubaja 2010 ter ugnal tekmece na čelu s svetovnim rekorderjem Nemcem Paulom Biedermannom, ki je bil tudi njegov edini pravi tekmec v vodi. Lochte je na SP v 25-metrskih bazenih osvojil že svojo 15. medaljo. Šestnajsto je nato osvojil z ameriško štafeto 4 x 200 prosto, uvrstil pa se je tudi v finale na 100 delfin.

V ženski konkurenci je zbiranje medalj začela tudi Madžarka Katinka Hosszu, zmagovalka svetovnega pokala 2012. Na 400 mešano je nato osvojila še bron, zmage se je veselila Britanka Hannah Miley. Na 4 x 200 prosto se je zlata veselila ženska štafeta ZDA.

V četrtek ima Slovenija prijavljene tri dopoldanske nastope. Velenjčanka Nastja Govejšek in triglavanka Urša Bežan bosta ob premieri na SP nastopili na 100 prosto, Peter Mankoč ima prijavljen nastop na 50 prosto, mladinska svetovna prvakinja z Raven na Koroškem, Tjaša Oder, pa na 800 prosto.

Ne spreglejte