Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
3. 2. 2016,
22.07

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

wakeboarding deskanje na vodi

Sreda, 3. 2. 2016, 22.07

3 leta, 7 mesecev

Doživel olimpijske, zdaj živi še otroške sanje (video)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jan Kralj je nekdanji slovenski deskar prostega sloga, ki je po nastopu na olimpijskih igrah v Sočiju končal športno kariero na snegu in se vrnil k prvi ljubezni, deskanju na vodi.

Nastop na olimpijskih igrah je cilj vsakega športnika. Jan Kralj, (nekdanji) slovenski deskar prostega sloga, je ta cilj dosegel že pri rosnih 19 letih. V Sočiju je nastopil v snežnem žlebu in končal na 27. mestu. Marsikdo bi pomislil, da je to odličen motiv za nadaljnjo kariero, a v mladem Ljubljančanu je že nekaj let tlela povsem drugačna želja.

Zime ni nikdar maral

"Deskanje na snegu se mi je z nastopi v svetovnih pokalih že v sezonah pred olimpijskimi igrami nekoliko zamerilo. V treh letih niti enega dneva na snegu nisem preživel 'za dušo'. Trening, potovanje, mraz, led, veter … Počasi sem izgubil vso motivacijo. Večkrat sem že razmišljal, lani pa sem se odločil, da imam dovolj. Povsem sem se posvetil vejkanju, ki mi je že od nekdaj bolj všeč – sonce, voda –, vse je bolj prijazno do telesa," je dejal 20-letni študent Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki se je tako vrnil k pravi ljubezni. To pojasni tudi v svojem prvem večjem projektu v vlogi deskarja na vodi, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu:

Cilj niso tekmovanja, temveč prikaz življenjskega sloga

Projekt je nastajal vso lansko sezono, Kralj pa je z njim zelo zadovoljen. "Res je, čeprav nismo posneli vseh najboljših trikov, ki jih znam, ker smo lovili zadnje dni pred koncem sezone in so se parki že zapirali. Ideja o projektu je tlela že nekaj časa, lani pa sem se odločil, da je končno tudi izpeljem. Lansko sezono sem nehal deskati na snegu in prvič sem imel več časa. Takšni projekti so potrebni, če želiš pridobiti sponzorje. Upam, da mi bo z njim uspel preboj tudi na mednarodno sceno. Tudi sponzorji potrebujejo material, da te lahko izpostavijo," razloži večkratni državni prvak v deskanju na vodi, ki je v zadnjih dveh letih zmagal v najmočnejši kategoriji: "Pri deskanju na vodi tekme niso prvotnega pomena, tudi gledanost je minimalna. Moj cilj je predvsem na zanimiv način predstaviti svoj življenjski slog."

Pri nas je scena slabo razvita

Slovenska vejkarska scena je slabo razvita, zveze, kamor bi spadali deskarji na vodi, ni, tudi uradnih tekmovanj ne. Tekmovalci delujejo pod okriljem hrvaške zveze, prek katere se lahko prijavijo na tekmovanje pod slovensko zastavo, Hrvati pa organizirajo skupno slovensko-hrvaško prvenstvo.

"Največja težava je, ker v Sloveniji ni nobene vlečnice. Investitorji in projekti so, a okoljevarstveniki ne pustijo postaviti vlečnice, čeprav je dokazano, da vlečnica, ki deluje na elektriko, z mešanjem vode pospešuje ekosistem," je še povedal Kralj, ki je večino deskarskih posnetkov iz videa posnel v Zagrebu. Poletje je preživel na vlečnici na otoku Krk, kjer je tudi delal. V bližnji okolici Slovenije sta vlečnici še v Poreču in Zrčah na Pagu, a sta po besedah sogovornika v slabem stanju. Daleč najboljša vlečnica je bila v Zagrebu, vendar so jo po lanski sezoni zaprli, lastnik pa jo bo preselil v Pulj ali Split.

Ekstremni športi nikdar niso prav varni

Čeprav se je umaknil iz ekstremnega športa, ki gre v vse večje ekstreme in postaja zaradi vratolomnih trikov v snežnem žlebu vse bolj nevaren, pa tudi deskanje na vodi ne spada med varnejše športe.

"Vsekakor je manj hujših poškodb, kot so zlomi, a se pojavijo druge nevšečnosti. Zaradi pristankov na ravni, vodni površini trpi hrbtenica, ob padcih pa si hitro poškoduješ ramo, koleno … Sicer pa sta si deskanje na snegu in na vodi sorodna le z vidika položaja nog in stanja na deski, drugače pa se precej razlikujeta. Tu je veliko bolj aktiven zgornji del, saj so vključene tudi roke. Tudi triki so na drugačni ravni in jih je treba kombinirati z rokami," je za konec razložil mladenič, o katerem se bo v prihodnosti zagotovo še pisalo.

Jan Kralj v akciji:

Ne spreglejte