Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

boks Dejan Zavec Muhammad Ali

Nedelja, 5. 6. 2016, 14.00

6 let, 7 mesecev

Dejan Zavec: Ali je resnično ikona. Večen. Eden in edini.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Muhammad Ali | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Športni svet se v teh dneh spominja veličastne kariere enega najboljših boksarjev vseh časov Muhammada Alija, ki je umrl v petek, star 74 let. Legendarni Američan je močan vtis naredil tudi na najboljšega slovenskega boksarja Dejana Zavca. "Resnično je ikona. Večen. Eden in edini," o slavnem Aliju pravi upokojeni slovenski as.

Kako močno je Muhammad Ali zaznamoval boks, šport in svet nasploh, bomo dojeli šele zdaj, ko ga ni več, nam je dejal Dejan Zavec in dodal: "Ali je bil eden mojih velikih vzornikov. V samem boksu morda še najmanj, predvsem so me navdihovali njegovo življenje, pogum, razmišljanje. Nisem še srečal športnika s tako jasnim pogledom na življenje in šport ter s tako močnimi besedami, s katerimi je svoje misli prenašal ljudem. Bil je zelo človeški, pustil je res globoko sled. Resnično je ikona, večen, eden in edini."

Ali in Zavec sta imela še nekaj skupnega

O boksarju, ki je s svojo slavo ta šport povzdignil med najbolj privlačne, je v teh dneh težko najti dovolj superlativov. Ali je bil borec v ringu, pa tudi zunaj njega. Bil je neutruden borec za pravice temnopoltih, oporečnik, družbeni kritik. V ringu so pod njegovimi pestmi padali legendarni ameriški borci Sonny Liston, Floyd Petterson, Joe Frazier, George Foreman

Alijeva zapuščina v športu, življenju in družbi je ogromna in govori sama zase, pravi Dejan Zavec. | Foto: Vid Ponikvar Alijeva zapuščina v športu, življenju in družbi je ogromna in govori sama zase, pravi Dejan Zavec. Foto: Vid Ponikvar Tudi z Zavcem sta imela skupno točko. "Spoznati ga nisem imel priložnosti, a sva imela vsaj za kratek čas istega delodajalca, promotorja Dona Kinga," pravi edini boksarski svetovni prvak iz Slovenije. Kratek del kariere je preživel pod okriljem zloglasnega ameriškega promotorja, ki si je ime ustvaril prav s pomočjo Muhammada Alija.

"Če bi lahko izbiral, koga bi želel spoznati, bi zagotovo izbral Alija. Pri njem lahko govorimo o res enkratni, neponovljivi osebnosti," še pravi Zavec.

Boks ni kriv za Alijevo Parkinsonovo bolezen

Ali je umrl zaradi septičnega šoka, dolga leta pa se je boril s Parkinsonovo boleznijo. Sam je večkrat poudaril, da ta nikakor ni posledica boksa. "Joe Frazier je v karieri prejel več udarcev kot jaz, pa ni zbolel," je večkrat poudaril Ali, trikratni svetovni prvak, zmagovalec 56 poklicnih dvobojev (petkrat je bil poražen) in nosilec zlatega olimpijskega odličja iz Rima 1960.

Tudi Zavec je opozoril, da za Alijevo bolezen ne gre kriviti boksa: "Parkinsonova bolezen je dedna bolezen in težko je govoriti o povezavah z boksom. Boks bi jo lahko pospešil, ampak je treba poudariti, da zaradi boksa ni zbolel."

Legendo bodo pokopali v petek

Alija bodo pokopali v petek v njegovem rodnem Louisvillu v ameriški zvezni državi Kentucky. Pogreb bo javen, ljudje se bodo od velikega šampiona lahko poslovili na slovesnosti,  z govori pa se bodo Alija spomnili tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, komik Billy Crystal in športni novinar Bryant Gumbel.

 

Ne spreglejte