Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
15. 8. 2015,
22.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dejan Vinčić slovenska odbojkarska reprezentanca odbojka evropska liga svetovna liga Andrea Giani

Sobota, 15. 8. 2015, 22.35

8 let

Dejan Vinčić: Slovenija bo na evropskem prvenstvu še za razred boljša kot zdaj

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska moška odbojkarska izbrana vrsta je v soboto dosegla največji uspeh slovenske članske odbojke, potem ko si je na zaključnem turnirju evropske lige zagotovila nastop v svetovni ligi.

Slovenija je napredovala iz tekme v tekmo in za konec brez težav osvojila tudi zaključni turnir evropske lige na Poljskem, kjer so v velikem finalu pometli še z Makedonijo. Čeprav ni ravno na mestu, da izpostavljamo posameznike, saj si prav vsi, ki so sodelovali v letošnji evropski ligi, zaslužijo pohvale, ne bo prav nihče zameril, če pod drobnogled vzamemo Dejana Vinčića, ki so ga organizatorji po koncu lige izbrali za najboljšega igralca in najboljšega podajalca turnirja. Če dobi podajalec nagrado za MVP, mora res izstopati, in to Dejan s svojimi izvrstnimi predstavami tudi je. Z 28 leti eden najbolj izkušenih v reprezentanci je v tem poletju zamenjal tudi klubskega delodajalca. Iz francoskega Narbonneja se seli v Beuvais.

Ste pričakovali, da se boste tako z lahkoto sprehodili skozi evropsko ligo? Z vsakim treningom in vsako tekmo se je videlo, da napredujemo. Pridobivali smo tudi na samozavesti, svoje najboljše predstave pa smo v tej evropski ligi privarčevali za zaključni turnir. Vsi smo vedeli, po kaj smo prišli na Poljsko, kaj moramo početi in kje moramo biti previdni. Ko vidiš tisti žar v očeh soigralcev, je res lahko in užitek igrati.

Svetovna liga za Slovenijo ne pomeni, da se bo takoj pomerila z Brazilijo, Rusijo in ZDA … Tako je, začeli bomo v tretjem kakovostnem razredu, kjer pa seveda niso tiste najmočnejše reprezentance na svetu, ampak vsekakor je naš cilj, da ostanemo med elito in se kar se da hitro povzpnemo po lestvici in se nekega dne v svetovni ligi pomerimo tudi z Brazilijo, Rusijo in preostalimi najmočnejšimi reprezentancami na svetu. To bo zagotovo naš cilj, prehod iz tretje v drugo kakovostno skupino, že prihodnje leto.

Lahko rečemo, da je Andrea Giani za slovensko odbojkarsko reprezentanco rešitelj iz nebes? Ne bom rekel, da je rešitelj iz nebes, je pa nedvomno tisto, kar nam je manjkalo v preteklih letih. Vedeli smo, da kakovost imamo. Igralci, ki igramo v tujini in doma, imamo ključne vloge v klubih in to se je moralo enkrat prenesti tudi v reprezentanco. To poletje smo pokazali, da se z eno homogenostjo, s trdim delom in dobrim načrtom da narediti to, kar smo naredili.

Kaj ima Giani, česar prejšnji selektorji niso imeli? Definitivno več izkušenj kot vsi do zdaj. Mi govorimo o evropski ligi, on pa je z Italijo kot igralec osvajal kolajne na olimpijskih igrah, bil trikrat svetovni in štirikrat evropski prvak. Je človek, ki točno ve, kako se odzvati v določenih trenutkih, to pa je bilo pri nas v preteklosti najbolj kritično. Se pravi, tistega finala in polfinala nikoli nismo znali obrniti sebi v prid, vedno smo pogrnili na tej točki. A tukaj je bila težava predvsem psihološke narave. Giani je uvedel red in disciplino, tako na treningu kot zunaj njega. Vsi mu sledimo in mu slepo zaupamo ter verjamemo, kar je za igralce tisto najpomembnejše. Če ne verjameš trenerju, kar ti govori, če dvomiš o njegovih odločitvah, nikoli ni dobro. Pri Andreii teh težav ni in jih tudi ne bo.

Tudi vzdušje v ekipi je bilo tako, kot si lahko samo želiš. Res je, vsi se razumemo med sabo, se kdaj tudi "pohecamo". Je pa tudi res, če so rezultati, če zmaguješ, je tudi dobro vzdušje. Pri nas se je delalo v pozitivnem duhu že od samega začetka, tako na treningu kot zunaj njega. Res se odlično razumemo.

Kakšen je selektor zunaj terena? Kaj vam pusti, česa vam ne? Pravila so jasna, tako na terenu kot zunaj njega. Vsi smo zadosti stari, vsi smo profesionalci, od tega živimo in se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo. Menim, da se tukaj selektorju z nami ni bilo treba veliko ukvarjati. Vsak teden nam da en dan prosto večerjo, da ni vse monotono v hotelu, in nam pusti, da smo zunaj malce dlje. Gremo skupaj s soigralci in se malce družimo.

Lahko tudi kaj spijete? Eno ali dve pivi nikoli nista bili težava.

V zadnjih dveh letih ste bili pod Luko Slabetom v drugem planu. Zdaj ste prvi podajalec in morda igrate celo odbojko svoje kariere. Seveda si vsak igralec želi igrati. Vedno sem dal vse od sebe, vedno sem se trudil in se žrtvoval. Moja težava prejšnja leta ni bila to, da nisem igral, ampak da vloge niso bile razporejene. Ni se vedelo, kdo ima kakšno vlogo, in to je bilo tisto najbolj sporno.

Kako ste sami videli prihod mladega Jana Kozamernika, ki se vam je priključil v samem zaključku? Jan je velik potencial slovenske odbojke. Do trenutka, ko se nam je pridružil, ga nisem poznal. O njem nisem vedel nič, ne igralsko ne osebno. Ampak sem ga spoznal v tem tednu dni in je zelo v redu dečko. Je pravi delavec, poslušen in hitro vpija znanje. Kot ste videli, se je odlično odrezal na samih tekmah, menim pa, da če bi bil z nami od samega začetka, bi že osvojil sistem dela in bi bil bolje pripravljen. Ne glede na vse je pokazal odlične tekme in le kapo dol.

Bi lahko mladenič pomagal Sloveniji tudi na članskem EP? Srčno upam, da se nam bo v septembru priključil Matevž Kamnik, da bo vse v redu z njegovim kolenom. Imamo pa na tem položaju še Alena Pajenka, Danijela Konciljo, ki se vrača po poškodbi, kot tudi Uroša Pavloviča. Skratka, konkurenca na tem položaju bo zelo ostra, selektor bo imel sladke skrbi. Le da bodo vsi zdravi.

Na oktobrskem evropskem prvenstvu se boste v skupini merili z Belorusijo, Poljsko in Belgijo. Ima Slovenija še kaj rezerv? Imamo še toliko rezerv, da se še sami ne zavedamo, koliko. Na evropskem bomo videli še za razred močnejšo Slovenijo, kot je zdaj. Naš cilj je, da tam dosežemo naš največji uspeh, potihoma pa si želim tudi medaljo.

Kje točno je največ rezerv? Ne bi se osredotočil na eno stvar, mislim, da imamo rezerve prav v vseh elementih odbojkarske igre.

Tudi na servisu, ki je že zdaj fenomenalen in se ga že prav vsi bojijo? Tudi na servisu. Že v tej evropski ligi smo prišli v položaj, ko smo zgrešili tri zaporedne začetne udarce, česar si ne smemo dovoliti, saj s tem sami podarjamo točke nasprotniku in ga vračamo v igro. Tukaj imam v mislih predvsem taktični servis, se pa strinjam, da je bil ravno servis v letošnji evropski ligi eden boljših naših elementov.

V polfinalu evropske lige ste se udarili s Poljsko, aktualno svetovno prvakinjo, a to ni bila tista postava, ki vas bo pričakala v Bolgariji. Je bila to druga, tretja najmočnejša postava Poljske? Sam jih ne bi tako opredelil. To so najboljši mladi fantje in talenti, kar jih premore Poljska. To je njena prihodnost. Prepričan sem, da bo vsaj kakšen izmed njih nastopil tudi v tisti prvi postavi Poljske. Gre za močne fante, ki pa jim manjkajo še tiste taktične in tehnične sposobnosti.

Razen Portugalske v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu se Slovenija pod vodstvom Gianija sploh še ni srečala z nobeno velesilo. Se strinjate, da se ne ve točno, kam trenutno Slovenija v evropskem merilu sploh spada? Za napredek so potrebne močne tekme, ki nam jih bo vodstvo v pripravi na evropsko prvenstvo tudi zagotovilo. K nam prihajajo Francija, Nemčija, Srbija in če se ne motim tudi Brazilija. Zadnji še niso potrdili svojega prihoda. Vsekakor gre za reprezentance iz samega vrha in bodo dober test ter pokazatelj, kam trenutno spadamo. Samo z močnimi tekmami lahko napreduješ in rasteš kot ekipa. Te reprezentance spadajo v sam svetovni vrh.

Ne spreglejte