Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
22.34

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

3

Natisni članek

Cro Cop Mirko Filipović

Petek, 1. 3. 2019, 22.34

5 let, 1 mesec

Mirko Filipović se za vedno poslavlja od borilnega športa

Cro Cop po zapletu končal kariero: V boljšem primeru bi bil takoj mrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

3

Mirko Filipović 1 | Mirko Filipović se je pred 14 dnevi v ZDA veselil zmage nad Američanom Royem Nelsonom. | Foto Facebook Mirka Filipovića

Mirko Filipović se je pred 14 dnevi v ZDA veselil zmage nad Američanom Royem Nelsonom.

Foto: Facebook Mirka Filipovića

Legendarni hrvaški borec Mirko Filipović - Cro Cop je bil po nesrečnem dogodku na treningu in možganski kapi primoran po 23 letih končati bogato športno kariero. V vratu mu je namreč počila žila, kri pa mu je zalila možgane. Hrvat je imel veliko sreče, da je preživel in jo odnesel brez za zdaj vidnih posledic.

Mirko Filipović, eden od najboljših, če ne kar najboljši borec v naši regiji, se je moral po nesrečnem dogodku na ponedeljkovem treningu (pre)hitro posloviti. Že 44-letni Cro Cop je sicer že večkrat oznanil svoj pokoj, a se je vedno znova vračal in s svojimi predstavami navduševal borilni svet. Tako je bilo tudi pred 14 dnevi na dogodku Bellator 216 v Uncasvillu v ZDA, kjer se je Američanu Royu Nelsonu maščeval za hud poraz pred osmimi leti. Hrvat je bil veliko boljši, dvoboj pa je dobil po enotni sodniški odločitvi.

Cro Cop je tudi po tem dvoboju že gledal naprej, a usoda je hotela, da se Hrvat ustavi prej, kot se je želel sam. ''To je konec. Lahko se razjokam, a to je to. Mir, Kongo, Fjodor? Nič od tega se ne bo nikoli več zgodilo,'' je kot gost hrvaškega Dnevnika o svoji upokojitvi obvestil hrvaški narod.

Že nekaj časa ga je bolel vrat, nato pa v ponedeljek ...

Cro Cop je po možganski kapi zaključil kariero. | Foto: Facebook Mirka Filipovića Cro Cop je po možganski kapi zaključil kariero. Foto: Facebook Mirka Filipovića Filipovića je že nekaj časa bolel vrat, še posebej je vse skupaj začutil, ko je z avtom vozil vzvratno. Pregledi niso pokazali ničesar, vse je bilo v redu. Na ponedeljkovem jutranjem treningu pa mu je pri enem napačnem gibu počila vratna žila, kri mu je zalila možgane in povzročila možgansko kap.

''Veliko sreče sem imel pri vsem tem. V boljšem scenariju bi takoj umrl, v slabšem pa bi bil paraliziran in deformiran,'' je v zapisu na svojem Facebooku zapisal odlični hrvaški borec. Poudaril je, da je kap posledica poškodbe na treningu, ne vseh njegovih dozdajšnjih borb.

Nima vidnih posledic

''Odnesel sem jo brez vidnih posledic, lahko bi bil paraliziran, z deformiranim telesom in obrazom. Temu sem ušel in upam, da bo tako tudi ostalo,'' je še zapisal.

Njegovo zdravstveno stanje je takšno, da mu ne dovoljuje nadaljevanja športne kariere: ''Ne smem prejeti niti blagega udarca, tri mesece ne bom smel niti lažje trenirati, dovoljena je le hoja. Že malce povišan krvni tlak lahko izzove novo krvavitev. Nova kap bi lahko bila smrtonostna. Spet, poudarjam, v boljšem primeru, v slabšem se ne bi mogel več premikati in se ne bi zavedal okolice.''

Filipović je blestel tako v K-1 kot MMA. | Foto: Guliverimage/Getty Images Filipović je blestel tako v K-1 kot MMA. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nikoli več v ring

Nikoli več se ne bo vrnil v ring ali oktagon. ''Pet zdravnikov mi je to povedalo. Lahko sem se igral s kolenom (križne vezi so pokale kot po tekočem traku, a to ga ni odvrnilo od borb, op. p.) ali s čim drugim na telesu, z možgani se ne moreš,'' je še sklenil eden od najboljših borcev na Balkanu in v svetu.

Filipović je bil univerzalni borec, saj se je kot amater preizkusil tudi v boksu, med profesionalci pa je blestel v K-1 in MMA. V prvem športu je na 34 dvobojih nanizal 26 zmag in osem porazov, v MMA pa je na 52 dvobojih vknjižil 38 zmag in 11 porazov. V MMA je zadnji poraz doživel leta 2013, nato pa nanizal deset zaporednih zmag.

Kako je že rekel? "Desna noga, bolnišnica, leva, pokopališče!" Drži se legenda:

Preberite še:

Habib Nurmagomedov Conor McGregor
Sportal Odločitev je padla: huda kazen za Rusa, Ircu se smeji #video
WFC 23 Ljubljana
Sportal Čustveno slovo Alžirca, Hrvat na nor način do šampionskega pasu #video #foto
WFC 23 Hala Tivoli
Sportal Huda poškodba roke: Tako je, če se greš gladiatorja #video
WFC 23 Ljubljana
Sportal Po boleči izkušnji le strnila misli #video #foto
Ne spreglejte