Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 3. 2016,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

meldonij doping Vitalij Mutko

Sobota, 12. 3. 2016, 15.38

8 let

Bodo zloglasni meldonij, ki dviga vse več prahu, odstranili s črnega seznama?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ruski minister za šport Vitalij Mutko pravi, da se lahko zgodi, da bodo v zadnjem času zloglasni meldonij (meldonium) vzeli s seznama prepovedanih poživil Svetovne protidopinške agencije (Wada).

"V ruskem športu poznamo zgodbo z bromantanom, zaradi katerega je bilo kaznovanih veliko olimpijskih prvakov. Pozneje pa smo dokazali, da zdravilo ni izpolnjevalo dveh kriterijev za uvrstitev na seznam prepovedanih poživil. Ali se lahko podobno zgodi z meldonijem? Sam menim, da lahko," je v televizijskem pogovoru za oddajo Vesti povedal Vitalij Mutko.

Zdravilo meldonij (mildronat) so 1. januarja uvrstili na Wadin "črni seznam", potem pa je prav zaradi tega na dopinških testih "padlo" kar nekaj ruskih športnikov (skupno po svetu je za zdaj Wada odkrila 99 "grešnikov"), med njimi so kolesar Edvard Vorganov, umetnostna drsalka Jekaterina Bobrova, teniška igralka Marija Šarapova, drsalec Pavel Kuližnikov, drsalca na kratke proge Semjon Elistratov in Jekaterina Konstantinova, odbojkar Aleksandr Markin in biatlonec Edvard Latipov.

Brez pojasnil, zakaj je na seznamu prepovedanih snovi

Meldonij je na Wadinem seznamu v razredu S4, kar pomeni, da spada med hormone in metabolične modulatorje. Latvijska farmacevtska firma Grindeks, ki proizvaja mildronat, je na svoji spletni strani pojasnila: "Mildronat se uporablja v klinični praksi. Med povečano fizično aktivnostjo vzpostavlja običajno raven kisika v mišicah, prav tako pa aktivira metabolične procese, kar pomeni manjšo porabo kisika za proizvajanje energije. Mildronat so sprejeli tako varuhi zdravja kot pacienti, med njimi so lahko tudi športniki."

Predstavnica Grindeksa za stike z javnostmi Laila Klavina pravi, da Wada ni pojasnila, zakaj je vključila mildronat na seznam prepovedanih snovi. "Wada nam ni dala nobenih informacij ali pojasnil, zakaj je meldonij, ki je v mildronatu, uvrščen na seznam prepovedanih poživil. Mediji so poročali o tem, da je mildronat lahko v večjih količinah škoduje zdravju. Toda to velja za vsak preparat, če se ga uporablja brez nadzora, tudi za vitamina C in D," je dejala Klavina.

Ne spreglejte