SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bilesova še dvakrat zlata za zgodovino

1

termometer

Američanka Simone Biles je junakinja zadnjega dne svetovnega prvenstva v športni gimnastiki v Glasgowu.

Osemnajstletnica je osvojila zlato na gredi in parterju, Škotsko pa zapušča kot najboljša vseh časov. Ameriško slavje so dopolnili Danell Leyva s srebrom na drogu, Donnell Whittenbrug z bronom na preskoku in Margaret Nichols z bronom na parterju.

Na preskoku je naslov svetovnega prvaka ubranil Se Gwang Ri iz Severne Koreje, ki je z oceno 15,450 za 50 tisočink premagal legendarnega Romuna Mariana Dragulescuja. Štiriintridesetletnik je osvojil svoje deseto odličje na SP, prvo po letu 2009. Dragulescu je v svoji dolgi športni karieri že nekajkrat naznanil upokojitev, a se je znova vrnil, saj si nadvse želi zlatega olimpijskega odličja, ki mu še manjka. Bron je osvojil Američan Donnell Whittenburg (15,350).

Na gredi je s tekmicami opravila Simone Biles, ki je prejela oceno 15,358 in bila za kar 1,025 točke boljša od srebrne Nizozemke Sanne Wevers ter za 1,225 točke od bronaste Nemke Pauline Schäfer.

Kitajec Hao You se je najbolje predstavil na bradlji, za sestavo je prejel oceno 16,216. Srebro je osvojil lanski svetovni prvak Ukrajinec Oleg Vernjajev (16,066), bron pa Azerbajdžanec Oleg Stepko (15,966).

Pet ameriških kolajn

Američanke so osvojile dve medalji na parterju. Novo zlato, drugo danes, skupaj četrto v Glasgowu, bila je še bronasta na preskoku, je osvojila Bilesova (15,800). Bron je pripadel njeni rojakinji Margaret Nichols (15,000), vmes se je vrinila Rusinja Ksenija Afanaseva (15,100).

Bilesova Škotsko zapušča s štirimi zlatimi odličji in enim bronastim, na SP ima zdaj deset zlatih kolajn ter dve srebrni in bronasti - toliko zlatih medalj ni zbrala še nobena telovadka. Za povrhu je vse osvojila na le treh SP. S tem je prehitela Rusinjo Svetlano Horkino, Romunko Gino Gogean in Lariso Latinino, ki imajo devet "svetovnih" kolajn, vse pa imajo še vedno več odličij od 18-letne Američanke. Horkina jih ima 20, Gogeanova 15 in Latinina 14.

Na zadnjem orodju - drogu - 46. SP je prvič v karieri najbolj navdušil Japonec Kohei Uchimura z oceno 15,833. Drugi je bil Američan Danell Leyva z oceno 15,700, tretji pa Kubanec Manrique Larduet z oceno 16,600.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin