Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2018,
17.51

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

gimnastika svetovno prvenstvo Sašo Bertoncelj

Petek, 26. 10. 2018, 17.51

5 let, 5 mesecev

Svetovno prvenstvo v gimnastiki

Bertoncelj zapušča SP razočaran nad sabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Sašo Bertoncelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Poplava napak na konju z ročaji med najboljšimi telovadci že prvi dan kvalifikacij na svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki se je nadaljevala tudi drugi dan, med številnimi, ki sestave niso opravili po željah, se je znašel tudi edini slovenski adut Sašo Bertoncelj. Po padcu pri prvini wu je že znano, da ocena 12,600 točke ne bo dovolj za finale.

Bertoncljeva zbirka odličij bo tako še naprej ostala brez tako želene kolajne s SP. Doslej se je sicer štirikrat v karieri uvrstil v finale najboljše osmerice sveta, največji uspeh pa je s četrtim mestom dosegel leta 2014 v kitajskem Nanningu.

"Sam nad sabo sem razočaran, ker sem naredil napako. S prstom sem pri wuju nerodno zataknil ročaj in nisem mogel nadaljevati, tako da sem sestopil z orodja. Škoda, ker sem bil res dobro pripravljen, tudi treningi na prizorišču so mi šli dobro od rok," je uvodoma iz Dohe sporočil Bertoncelj.

"Morda pa je bila ravno to težava, kot sem rekel že pred odhodom, predobro mi je šlo vse skupaj. Vse od evropskega prvenstva, kjer sem osvojil srebro, sem imel za seboj sedem tekem skoraj brezhibnih nastopov. Vedel sem, da se bo slej kot prej to končalo, a sem vseeno upal, da bom ta uspešen niz podaljšal tudi tu v Katarju. Žal se ni razpletlo po željah," je bil po nastopu razočaran 34-letni telovadec: "Težko najdem neko zgodbo, zakaj nisem naredil sestave tako, kot je treba. Morda malo smole, slaba koncentracija, ne vem. Pri wuju sem s palcem zapel v ročaj, tako da nisem mogel prijeti drugega ročaja, in vsega je bilo konec."

"Gre za res neumno napako, ki se ti morda zgodi enkrat na 'sto let'. Upaš, da do nje pride na treningu, ko se le nasmeješ, se spet povzpneš na konja in narediš pravilno. Na svetovnem prvenstvu pa imaš le eno priložnost, popravnega izpita žal ni, kot je morda v kakšnem drugem športu. Moral bi narediti, pa nisem," je še dejal Bertoncelj in priznal, da je imel malo treme, a da ta ni bila razlog za napako: "Trema je vedno prisotna. Vse je bilo v normalnih okvirih, da bi lahko vajo dobro naredil. Škoda."

Sašo Bertoncelj
Sportal Sašo Bertoncelj po napaki ostal brez finala

Kvalifikacije v znamenju napak

Dejstvo je, da je kvalifikacijsko tekmovanje na konju z ročaji v Dohi minilo v znamenju napak, favoriti so odpadali eden za drugim. Brez finala sta ostala tudi evropski prvak Irec Rhys McClenaghan, podprvak Hrvat Robert Seligman in številni drugi nekdanji šampioni na tem orodju. Bertoncelj meni, da del krivde za (pre)številne napake nosi tudi kitajski proizvajalec orodja. "Telovadci so mi 'jamrali' nad orodjem. Sam sicer nisem imel velikih težav, imel sem tudi dovolj časa za privajanje, a dejstvo je, da gre za zelo slabo kopijo Spietha. Menim, da ima slabo orodje velik del krivde za polom favoritov," je pojasnil telovadec Narodnega doma in priznal, da je ob spremljanju tekme, hočeš - nočeš, razmišljal tudi o tem.

"Nisem se želel preveč s tem ukvarjati, kajti ob koncu dneva to nima nobenega smisla. Vseeno je, ali vsi popadajo z orodja ali vsi naredijo, sam bi moral iti na konja in narediti. Zase sem točno vedel, da če bi sestavo naredil tako, kot sem pričakoval, bi dosegel svoj cilj. A dejstvo je, da sta bila ta dva dneva res čudna. Najprej so sodniki stisnili kriterij kot še nikoli doslej, nato pa so se še napake asov vrstile ena za drugo. Bila je prava 'padalica'. Takšen splet okoliščin je bil, nimaš kaj," je še povedal najboljši slovenski telovadec, ki se bo v ponedeljek vrnil domov in brez odmora nadaljeval priprave na sklepni del sezone.

"Vsake takšne zamujene priložnosti je škoda. Vedno, ko se bom ozrl nazaj, bom rekel, imel sem sto priložnosti, od tega sem jih 90 ali še kakšno več 'kiksnil', tri pa so mi uspele. Tako pač je v športu. To, da si dobro pripravljen, še ni zagotovilo, da boš domov prinesel kolajno," je sklenil Bertoncelj.

Konec novembra ga čaka morda najpomembnejša tekma sezone, svetovni pokal v Cottbusu, kjer bodo delili prve točke za uvrstitev na olimpijske igre v Tokio 2020 tudi za specialiste po orodjih.

Sašo Bertoncelj
Sportal Sašo Bertoncelj: Če bi hotel v Dohi narediti "biznis", bi moral biti krovec
Gimnastika
Sportal Po prvem dnevu v Dohi pričakovano na vrhu ruski telovadci
Ne spreglejte