Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 4. 2009,
12.22

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 5. 4. 2009, 12.22

8 let, 2 meseca

Bertoncelj na EP osmi na konju z ročaji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj se je na gimnastičnem evropskem prvenstvu v Milanu prvič v karieri uvrstil v finale najboljše osmerice.

Na konju z ročaji je nato med sestavo naredil veliko napako in z oceno 13,15 točke zasedel osmo mesto. Zmagal je nekdanji evropski prvak iz Debrecena 2005 in Lozane 2008, Madžar Krisztian Berki (15,6 točke).

Bertoncelj je na letošnjem prvenstvu stare celine upravičil pričakovanja in se prvič v karieri uvrstil v finale najboljše osmerice na EP. Tako je poskrbel, da je imela Slovenija še deveto leto zapored kljub odsotnosti Aljaža Pegana v finalu dva telovadca. Želel si je, da bi v finalu nastopil sproščeno in prikazal še za odtenek boljšo sestavo kot v kvalifikacijah, a se mu načrti niso izšli. Že od vsega začetka ni in ni mogel ujeti pravega ritma, nekajkrat so mu ušle noge in pri vretenu je padel s konja.

Po načrtih mu ni šlo od začetka

"Že od začetka mi nič ni šlo po načrtih, med vajo nisem bil tako napet, kot bi moral biti, imel sem težave, ki so se skozi sestavo le še kopičile in ko sem že mislil, da sem ven iz 'ta hudega', ko so mi Rusi dobro uspeli, se mi je pripetila velika napaka. Morda mi je za kanček popustila tudi zbranost, ko sem sam pri sebi pomislil, da sem se izvlekel," je najprej po nastopu pojasnil 24-letni telovadec Narodnega doma, njegov trener Sebastijan Piletič pa je ponudil zanimivo primerjavo: "Tako je bilo, kot denimo pri smučarjih; če pri tretjih vratcih naredijo napako in izgubijo ritem, ga težko do konca nastopa spet ulovijo. Tako je bilo s Sašom, ki že od vsega začetka ni ujel ritma."

"Na ogrevanju tik pred tekmo mi je šlo vse brez težav, poleg tega sem imel takrat več treme kot nato pri tekmovalnem nastopu. Ne vem, žal se finale ni razpletel po mojih željah. Zelo sem si želel prikazati dobro vajo, pa mi ni šlo. A kljub temu se bom domov vrnil zadovoljen, saj sem izpolnil svoj veliki cilj in se prvič v karieri uvrstil v finale EP," je se dejal Škofjeločan in dodal, da mu morebiti še manjka kakšna izkušnja z velikih tekem, saj doslej še nikoli ni nastopil v finalih EP ali SP.

Ariella Käslin najboljša na preskoku

V prvi moški finalni odločitvi dneva je zmago na parterju slavil novopečeni mnogobojski evropski prvak Nemec Fabian Hambüchen (15,45 točke) pred rojakom Matthiasom Fahrigom (15,4), bronasto kolajno pa sta si razdelila Izraelec Alexander Shatilov in Grk Eleftherios Kosmidis (oba po 15,35). Na krogih je zmagal Nizozemec Yuri van Gelder (15,75) pred Ukrajincem Aleksandrom Vorobjovom (15,6), tretji pa je bil predsednik Bolgarske gimnastične zveze, 36-letni veteran Jordan Jovčev (15,55).

Med telovadkami je na preskoku zmagala Švicarka Ariella Käslin (14,625) in tako svoji domovini prinesla prvo zlato kolajno v ženski gimnastiki, druga je bila Rusinja Julija Berger (14,325), tretja pa Ukrajinka Ano Kalašnik (14,275). Kraljica dvovišinske bradlje ostaja nekdanja svetovna prvakinja na tem orodju, Britanka Beth Tweddle (15,575), srebro je osvojila mnogobojska prvakinja Rusinja Ksenja Semenova (15,5), bron pa Nemka Anja Brinker (14,8).

V popoldanskih urah se bo v finalu za Slovenijo predstavil še Mitja Petkovšek, ki bo na bradlji lovil četrti zaporedni, skupaj pa po Bremnu (2000), Volosu (2006), Amsterdamu (2007) in Lozani (2008) še rekordni peti naslov evropskega prvaka.

Ne spreglejte