Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 11. 2018,
16.06

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Teja Belak Sašo Bertoncelj

Sobota, 24. 11. 2018, 16.06

5 let, 4 mesece

Bertoncelj in Belakova brez uspeha v Cottbusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Sašo Bertoncelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Telovadca Sašo Bertoncelj in Teja Belak nista po željah začela kvalifikacij za olimpijske igre leta 2020 preko svetovnega pokala. Na prvi od osmih postojank, na katerih bodo telovadci zbirali točke za Tokio, sta se v Cottbusu na turnirju prvakov uvrstila v finale, a ostala praznih rok. Bertoncelj je bil na konju sedmi, Belakova na preskoku osma.

Bertoncelj, finalist letošnjega evropskega prvenstva, kjer je osvojil srebro, na minulem svetovnem prvenstvu v Dohi pa po padcu s konja ostal brez finala, prve od osmih kvalifikacijskih tekem za OI 2020 ni začel po načrtih. Pred evropskim prvenstvom je izpostavil, da je njegov glavni cilj sezone zaradi olimpijskih kvalifikacij prav svetovni pokal v Cottbusu.

Njegova želja je bila, da bi na prvih kvalifikacijskih tekmah (Cottbus 2018, Melbourne, Baku, Doha 2019) nabral polno malho točk, da bi bil prihodnjo sezono lahko bolj neobremenjen. A začelo se ni najbolje, vseeno pa, kot je poudaril, napaka ne pomeni konca sveta.

"Res je, Cottbus sem izpostavil kot glavni cilj sezone, a danes se mi ni izšlo. Po neumni napaki, no ... saj so vse napake neumne, sem skočil s konja. A to ne pomeni konca sveta. Želel sem si dobro začeti olimpijski kvalifikacijski cikel, da bi lahko mirneje nadaljeval in bi bilo na naslednjih tekmah manj pritiska," je uvodoma iz Nemčije povedal 34-letni slovenski reprezentant, ki se zadnje tri tedne bori tudi z močnim prehladom.

"Priložnosti za tokio bo še dovolj"

Bertoncelj je optimist glede olimpijskih iger v Tokiu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bertoncelj je optimist glede olimpijskih iger v Tokiu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Res sem dolgo bolan, enostavno si nisem mogel privoščiti potrebnega počitka. A to ni razlog za današnji ponesrečen nastop. Dobro sem se počutil, imel sem dovolj energije, a sem naredil napako. Priznam pa, da nisem bil v tako dobri formi, kot sem bil pred svetovnim prvenstvom," je dodal Škofjeločan in dejal, da v oziru na olimpijske kvalifikacije ena slabša tekma še ni tragedija: "Za uvrstitev v Tokio bodo štele tri najboljše od skupno osmih tekem. Tako da bo priložnosti še dovolj. Res pa je, da bi bil občutek boljši, če bi dobro začel."

Bertoncelj si je finale pritelovadil kot šesti, danes pa je po veliki napaki z oceno 12,566 točke ostal daleč od zmagovalnega odra. Zdaj izkušenega telovadca čaka dober teden dni počitka, nato pa bo že začel priprave na sezono 2019.

Belakova si je današnji nastop najboljše osmerice pritelovadila s sedmo oceno kvalifikacij, v finalu pa je s 13,466 točke končala kot zadnja med finalistkami, na osmem mestu.

Bertoncelj in Belakova sta bila edina slovenska finalista na 43. turnirju prvakov, finalni nastopi bodo sicer na sporedu še v nedeljo.

Tekmi v Cottbusu, ki je kot prva štela kot kvalifikacijska za OI 2020, v nizu osmih sledijo še Melbourne (februar 2019), Baku in Doha (obe marec) ter Cottbus (november) leta 2019 ter Melbourne, Baku in Doha leta 2020. Neposredne olimpijske vozovnice bodo prejeli zmagovalci skupnega seštevka na posamičnih orodjih, kamor bo štel zbir treh najboljših tekem.

Adela Šajn
Sportal Slovenski telovadki na gredi in parterju brez finala
Ne spreglejte