Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2011,
16.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Berlin

Sobota, 9. 4. 2011, 16.43

7 let, 12 mesecev

Berkiju na konju še peti evropski naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prireditelji gimnastičnega EP v Berlinu so danes finalistom po orodjih razdelili prvih pet kompletov odličij.

Naslove so osvojili Romun Flavius Koczi (parter), Madžar Krisztian Berki (konj) in Rus Konstantin Plužnikov (krogi), med telovadkami pa sta bili najboljši Romunka Sandra Izbasa (preskok) in Britanka Beth Tweddle (dvovišinska bradlja).

Koczi, sicer svetovni in evropski podprvak na preskoku iz 2009, je na parterju pri 23 letih prišel do svojega prvega večjega naslova. Na evropskem prestolu je z oceno 15,500 nasledil Nemca Matthiasa Fahriga in zmago slavil pred Izraelcem Alexandrom Shatilovom (15,400) in Rusom Antonom Golocuckovom (15,325). Delo mu je precej olajšal tudi svetovni prvak na tem orodju Grk Elefterios Kosmidis, ki je po veliki napaki obstal že v kvalifikacijah.

Podobno je lahko zamujeno priložnost za kolajno "objokoval" tudi slovenski as Sašo Bertoncelj na konju z ročaji. V kvalifikacijah je namreč telovadil slabo, prvič po finalu lanskega svetovnega prvenstva v Rotterdamu naredil veliko napako, ko mu je povsem ponesrečen seskok odnesel uvrstitev med najboljšo osmerico (končal je na 13. mestu).

Danes se je izkazalo, da bi bila skoraj že njegova ponesrečena kvalifikacijska vaja dovolj za vidnejši uspeh, saj je večina finalistov delala napake. Res dober nastop je uspel le večkratnemu svetovnemu in evropskemu prvaku Berkiju (15,675), ki je v zbirko dodal še peti naslov prvaka stare celine. Na stopničkah pa sta s skromnima ocenama 15,050 oziroma 14,950 pristala še Francoz Cyril Tommasone in Armenec Harutjum Merdinjan. Bertoncelj je denimo to sezono na svetovnih pokalih vsakič presegel 15 točk; na A-pokalu v Parizu je prejel celo 15,500.

Na krogih je Rusija odnesla dvojno zmago, saj se je na najvišjo stopničko povzpel zmagovalec svetovnega pokala v Mariboru 2009 Konstantin Plužnikov (15,850) pred rojakom Aleksandrom Balandinom (15,775), bronasto odličje pa je osvojil Grk Elefterios Petrunias (15,675).

Telovadke so se danes merile za odličja na preskoku in bradlji. Za drugo zlato odličje dneva za Romunijo je na preskoku poskrbela evropska in olimpijska prvakinja iz 2008, Izbasa, ki je zbrala 14,675 točke. Kot je bilo pričakovati, se je finalnemu nastopu po resni poškodbi v mnogoboju (poškodovane vezi levega kolena) odpovedala prva favoritka in svetovna prvakinja na tem orodju Rusinja Alija Mustafina.

Še svojo tretjo kolajno na EP je z drugim mestom osvojila kar 35-letna naturalizirana Nemka Oskana Čusovitina (14,537), tretja pa je bila Švicarka Ariella Käslin (14,475).

Na dvovišinski bradlji je pričakovano zmago slavila branilka naslova in tudi svetovna prvakinja na tem orodju Tweddlova (15,100), čeprav se ji je močno, na le 0,025 točke zaostanka, približala Rusinja Tatjana Nabijeva, tretja je bila Nemka Kim Bui (14,675).

V nedeljo bo na sporedu prvenstva stare celine še zadnjih pet finalnih odločitev; med finalisti na bradlji bo tudi slovenski zvezdnik Mitja Petkovšek, ki je glavni favorit za še peti naslov evropskega prvaka in skupno deveto kolajno z EP.

Ne spreglejte