Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2011,
21.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Lenič

Sobota, 2. 4. 2011, 21.57

8 let

Beljavskemu 41. mesto na šahovskem EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Veteran Aleksander Beljavski je na EP v šahu, ki je od 21. marca potekalo v francoskem Aix les Bainsu, zasedel 41. mesto (7,5 točke) in bil najboljši med trojico slovenskih reprezentantov.

Luka Lenič je končal na 53.mestu (7), Ana Muzičuk, lanska mladinska evropska prvakinja, pa je bila 134. (6).

Naslov prvaka je osvojil Rus Vladimir Potkin, drugi je bil Poljak Radoslaw Wojtaszek, tretja pa Madžarka Judith Polgar, najboljša šahistka vseh časov. Vsi trije so tako kot četrtouvrščeni Ukrajinec Aleksander Moisenko zbrali po 8,5 točke, vendar je bil Potkin po dodatnem kriteriju zlat, prav tako pa je že prvi dodatni kriterij določil razvstitev na ostalih treh mestih.

Beljavski je v zadnjem, 11. krogu, igral s črnimi figurami z Ivanom Čeparinovom iz Bolgarije in remiziral. Tudi Lenič je z Vladimijem Akopijanom iz Armenije, ki je vodil bele figure, razdelil točko. Črne figure je imela tudi Muzičikova in izgubila z Nizozemcem Dimitrijem Reindermanom. Muzičukova je bila četrta med šahistkami. Vsi trije slovenski predstavniki so izboljšali uvrstitve, ki so jih imeli kot nosilci pred prvenstvom.

Boleč poraz Leniča proti Dubovimu

Lenič, kot 66. nosilec je bil pred EP najvišje med slovensko trojico, je v 11 partijah dosegel pet zmag in štiri remije, dvakrat pa je izgubil. Posebej boleč je bil poraz slovenskega velemojstra v drugem krogu, ko je imel bele figure, z ruskim mednarodnim mojstrom Danilom Dubovim. Slednji je imel pred EP 130 ratinskih točk manj od Leniča. Po porazu v osmem krogu z Emilom Sutovskym iz Izraela je nato Lenič zmagal s francoskim velemojstrom Manelom Apicellom ter v predzadnjem krogu razdelil točko z Rusom Sergejom Rublevskim, ki ima 55 ratinških točk več od slovenskega prvaka; Akopijan za Rublevskim zaostaja le za tri ratinške točke.

Oseminpetdesetletni Beljavski, 68. igralec turnirja, je bil ves čas v vrhu turnirske razpredelnice in je zato igral z boljšimi tekmeci, kot Lenič. Kljub temu je imel na koncu šest zmag, dva poraza in tri remije. Tudi Beljavskemu je račune nekoliko prekrižal poraz v uvodnem delu. V tretjem krogu ga je ugnal ukrajinski velemojster Aleksander Kovčan, 113. šahist EP. Po izgubljeni sedmi partiji z Rusom Mihailom Kobalijo je Beljavski nanizal po dve zaporedni zmagi in remija in kot edini med slovensko trojico osvojil več ratinških točk, kot je obetal njegov osnovni rating pred EP.

Muzičukova, Ukrajinka, ki nastopa za Slovenijo, je bila pred prvenstvom na 144. mestu med vsemi, ki so se potegovali za naslov. Po dveh uvodnih remijih, tudi z ruskim velemojstrom Jurijem Jakovičem, je premagala francoskega mojstra Fide Charlyja Roulerja in takoj nato v četrtem krogu z belimi figurami izgubila s Čeparinovom. Izgubila je tudi z Moldavcem Viktorjem Bologanom, po štirikrat pa je zmagala in remizirala. V svojem edinem dvoboju s šahistko na tem EP je vodila bele figure in v predzadnjem krogu ugnala Poljakinjo Jolanto Zawadzko.

Ne spreglejte