Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2016,
15.38

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

paralimpijske igre Rio 2016

Četrtek, 23. 6. 2016, 15.38

2 leti, 11 mesecev

Atleti kljub negotovosti s kvotami optimistični pred paraolimpijskimi igrami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na paraolimpijskih igrah v Riu bo imela slovenska reprezentanca tudi predstavnika v atletiki. Zanesljivo vsaj enega, v krovni zvezi ZŠIS POK pa upajo, da bo Slovenija dobila dve kvoti in bosta lahko na igrah nastopila oba tekmovalca z izpolnjenima normama, Henrik Plank in Sandi Novak.

Paraolimpijci Plank | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar  

Atleti so imeli prejšnji teden evropsko prvenstvo v italijanskem Grossetu, kjer sta nastopila dva Slovenca. Henrik Plank, ki že ima normo za igre, je zasedel peto mesto v metu diska. Jana Führer pa je skušala v skoku v daljino še izpolniti normo.

Plank je bil na zadnjem EP leta 2014 v Veliki Britaniji z rezultatom 14,29 metra bronast. Letošnji nastop na EP je bil zanj bolj pripravljalne narave na poti do najpomembnejšega dogodka leta, paraolimijskikh iger.

"Treme ni, ker če si dobro pripravljen, je trema normalna, adrenalin pa počasi narašča. Ni poškodb in tudi ne strahu, da ne bi bilo rezultata," pravi Plank. "Trenirali smo pač, kolikor je bilo časa. Komaj čakam, da se vse malo umiri in da se vrnemo v stare tirnice, da poprimem za uteži. Izpiliti moram še tehniko, tu so še rezerve, vaja pač dela mojstra," je v Šentjurju na nedavni predstavitvi v okviru akcije Treniraj z, s katero v zvezi spodbujajo promocijo dejavnosti športnikov invalidov in paraolimpijcev, cilje in želje predstavil Plank.

Če si priden in pridno treniraš, si nagrajen

"Če si priden in pridno treniraš, si nagrajen. Tudi za Peking je bila negotovost, pa sem potem nastopil, ker sem bil prvi na čakalni listi. Upam, da se bo izšlo po mojih željah," pravi Plank o odločilnem datumu - 30. junija bodo v ekipi vedeli, ali imata paraolimpijsko vozovnico oba ali ne.

Jana Führer še veliko obeta. | Foto: Vid Ponikvar Jana Führer še veliko obeta. Foto: Vid Ponikvar

Führerjeva bi za pot v Brazilijo morala premagati 410 centimetrov, a je, tudi zato, ker je prebolela pljučnico, bila v Italiji na EP za malenkost prekratka. Z osebnim rekordom 401 centimeter je zasedla peto mesto; slovenska atletinja je popravila svoj osebni rekord za 11 centimetrov, v Italiji pa je dvakrat pristala pri štirih metrih ali več (400 cm in 401 cm).

Ta presneta pljučnica

"Na začetku maja sem šla v bolnišnico in nisem imela nobenega pravega treninga. Pljučnica mi je pobrala vse moči in že sicer, tudi ko ne treniram, še nisem na zeleni veji. Delamo dobro, ampak nas je vse skupaj malo presenetilo," pa je o težavah z zdravjem dejala Führerjeva.

Normo ima izpolnjeno tudi Sandi Novak. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Normo ima izpolnjeno tudi Sandi Novak. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Čakamo 30. junij, da zvemo končno število potnikov za Rio. Imamo več scenarijev, na treningih pa delamo na polno, kot da gremo, tu se prav veliko ni spremenilo. Začrtali smo si cilj, da gremo v Rio, kar bo, pa bo," pa pravi trener Luka Cmok.

"Henrik in Jana sta pokazatelj pravega športnega duha. Henrik je že več let paraolimpijec, ki dosega vrhunske rezultate, Jana pa skuša delati vštric z njim. Žal ji jo je zagodla bolezen, a nanjo v prihodnosti računamo in prepričan sem, da bo še zasijala," pa je predsednik ZŠIS POK Damijan Lazar ocenil prihodnost slovenske atletike med invalidi.

Ne spreglejte