SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Andrea Giani zbral reprezentanco: Ekipa ima potencial tudi za kolajno

1

termometer

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v odličnem vzdušju v Kranjski Gori začela priprave na obračun dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu proti Portugalski.

Že prvi trening v svetu odbojke legendarnega Italijana je bil nekaj posebnega. Čeprav je za kakršnekoli ocene še prehitro, pa je že zdaj jasno, da bo reprezentantom vlil nekaj dodatne energije in motiva, ki bosta še kako prav prišla v dvoboju s Portugalci in v evropski ligi, v kateri bodo Slovenci poleti spet lovili uvrstitev v svetovno ligo.

"Giani je nekaj najlepšega, kar se nam je lahko zgodilo"

"Prihod Gianija je nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo tej ekipi. Dal nam je dodaten zagon, resnično smo vsi skupaj komaj čakali, da začnemo priprave. Že včerajšnji sestanek je bila čudovita zadeva, lahko smo se prepričali, da ima izredno zaupanje v nas, da nas neizmerno ceni. Naredili bomo vse, da se mu oddolžimo in končno dokažemo, da smo prava ekipa. Mislim, da je to zadnji poskus, da ta generacija nekaj naredi, če bomo spet neuspešni, ne bomo imeli izgovora. Do zdaj nam je vedno malo zmanjkalo, vedno smo klonili v odločilnih trenutkih, z Andreo pa verjamem, da bomo dobili potrebne izkušnje in da bomo v odločilnih trenutkih pravi," je nad novim selektorjem navdušen organizator igre Dejan Vinčić, ki se po kratkem odmoru vrača v reprezentanco. Lani, ko je reprezentanco še vodil Luka Slabe, se je od nje že poslovil, zamenjava selektorja pa mu je vrnila vnemo, tako da ni bilo nobenega vprašanja, ali bo na voljo Gianiju ali ne: "Kar je bilo, je bilo. Lanske zadeve so preteklost, nisem jih in jih tudi v prihodnosti ne bom pogreval. Težko je, saj bom po sezoni v Franciji spet dolgo odsoten, a družina razume, s čim se ukvarjam, kar je najpomembneje."

Tako kot so igralci navdušeni nad novim selektorjem, ima tudi Italijan odlične prve vtise. Zelo je zadovoljen z razmerami za trening, kot sam pravi, ima vse, kar potrebuje. Reprezentante je večinoma spoznal, vse lanske reprezentančne tekme si je že ogledal, videl je dobre stvari in tudi pomanjkljivosti, ki jih bo poskušal popraviti.

"Že dva meseca se pripravljam na to delo"

"Ekipa ima ogromen potencial, menim, da tudi za kolajno. Posamezniki so izvrstni, večina izmed njih nosi veliko breme v svojih klubih. Posamezniki so na zelo visoki ravni, moja naloga pa je, da zgradim ekipo. Kot sem videl, je do zdaj manjkal ekipni duh, tu mislim na igrišče, ne na to, kako deluje zunaj njega. Ekipa mora bolje komunicirati med sabo, nekateri posamezniki morajo bolj prevzemati odgovornost. Že zdaj lahko rečem, da bodo nekateri posamezniki zelo obremenjeni. Sem pa ponosen, da sem dobil v roke tako ekipo. Vidim, da jim motiva ne manjka, tudi meni ga ne, tako da verjamem, da bomo skupaj naredili veliko dobrih stvari. Že dva meseca se pripravljam na to delo, zelo aktivni so tudi moji statistiki, prepričan sem, da bomo tekme dočakali pripravljeni," je dejal Giani, ki ima za zdaj na voljo 19 igralcev, za dodatne kvalifikacije – te bodo konec maja (prva tekma bo v Sloveniji, povratna pa na Portugalskem) – jih bo prijavil 14.

Portugalci so favoriti

Cilji ekipe so jasni, tudi Giani se zaveda, da bi neuvrstitev na evropsko prvenstvo in v svetovno ligo pomenila ogromno razočaranje. A kljub temu vlogo favoritov v tekmah s Portugalsko pripisuje tekmecem. "Ekipa, ki je na lestvici skoraj deset mest pred nami in igra svetovno ligo, je zagotovo favorit. Toda to še zdaleč ne pomeni, da bo tudi na koncu boljša. Imamo svojo kakovost, vemo, da smo zmožni zmagati, a to moramo pokazati na igrišču. Kje bo prva in kje povratna tekma, ni pomembno, v odbojki prednost domačega igrišča ne pomeni veliko. Tako ali tako pa bom ekipo poskušal pripraviti, da bo lahko igrala v vsakih razmerah," meni Italijan.

Tako kot selektor tudi Vinčić meni, da bo Portugalska favorit, a se vseeno nekoliko zanaša tudi na tradicijo, ki pravi, da je Slovenija Portugalsko redno premagovala. "Upam, da se bo tradicija nadaljevala. Do zdaj smo z ekipami iz tistega dela Evrope vedno igrali dobro, zakaj tega ne bi ponovili? Menim, da imamo kakovost za to. Prijateljskih tekem ne bomo igrali, a v tem ne vidim težave. Dolgo smo že skupaj, smo dovolj uigrani, da tekem ne potrebujemo. Na treningih pa moramo popraviti tiste malenkosti, ki so bile za nas v preteklosti usodne, razmišlja Velenjčan.

Reprezentanti bodo v Kranjski Gori do sobote, po prostem dnevu pa se bodo spet zbrali v ponedeljek, in sicer v Mariboru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin