SiolNET. Sportal Drugi športi
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški univerzitetni športniki bodo lahko v bodoče tudi nekaj zaslužili

0,12

termometer

Michigan NCAA |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriška Nacionalna univerzitetna športna zveza (NCAA) se je odločila, da bodo lahko univerzitetni športniki v ZDA od leta 2021 nekaj zaslužili z uporabo njihovih imen in podob. Odbor guvernerjev NCAA je na srečanju v Atlanti odločila, da se bodo skupaj z univerzam, dogovorili kako to izpeljati.

NCAA se je dolga leta borila proti temu, da imajo univerzitetni športniki kakšno korist od svojih veščin razen tega, da so deležni kakovostnega šolanja. Problem je v tem, da se v univerzitetnem športu v ZDA obrne milijarda dolarjev na leto, edini, ki trenutno nimajo nič od tega, pa so športniki.

Odbor guvernerjev NCAA je vztrajal, da se morajo spremembe uvesti v skladu in z upoštevanjem vrednot univerzitetnega športa in visokega izobraževanja na način, ki športnikov študentov ne bo spremenil v uslužbence univerz.

V naslednjih dveh letih se bodo tako izdelovala pravila, na primer glede tega, kje lahko športniki služijo, kako in koliko ter s kom lahko pri tem sodelujejo.

Pred mesecem dni je ameriška zvezna država Kalifornija kot prva v ZDA sprejela zakon, ki univerzam in NCAA prepoveduje oviranje športnikov pri služenju denarja na primer z oglasi. Ta zakon gre sicer v veljavo šele leta 2023.

Po sedaj veljavnih pravilih so športniki študenti, pri čemer gre za vrhunske športnike, deležni plačila šolnine, prenočišč in učbenikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin