Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2016,
17.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kanu kajak Rio de Janeiro Peter Kauzer

Petek, 25. 3. 2016, 17.01

6 let, 7 mesecev

Afera kavčarji, poraz, poškodba, … Kauzer v Braziliji spet napada zlato.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Peter Kauzer je pred štirimi leti na OI v Londonu odkrito napovedoval zlato in ostal praznih rok. In kaj pravi za Brazilijo? "Vem, česa sem sposoben, in od tega ne bom odstopil."

Peter Kauzer je eden redkih, ki odkrito pove, kaj si želi, in ne skriva svojih visokih ciljev. Na olimpijskih igrah v Pekingu in Londonu se je dvakratni svetovni prvak že opekel. V Pekingu je veljal za tihega favorita in po napaki v cilju v jezi zlomil veslo. V Londonu je veljal za prvega favorita, do finala bil po vsem v vrhu, a se mu je spet zalomilo. Sledilo je še eno razočaranje, afera o kavčarjih … Peter Kauzer še danes ostaja na svoji začrtani poti.

"Dokler se bom tega zavedal, bom tako govoril"

"Olimpijska medalja ni nikomur podarjena. Olimpijska medalja se naredi in tukaj je vključenih zelo veliko dejavnikov. Tudi takšni, na katere ne morem vplivati, ampak se lahko pripravim nanje. S prejšnjih olimpijskih iger sem se nekaj naučil. Zavedam se, čeprav sem letos v kristusovih letih, da sem se na vsaki tekmi sposoben boriti za zmago. S tem so tudi pogojeni moji cilji letošnje sezone in olimpijskih iger. Zaradi tega si ne bom zastavil nič manjših ciljev, saj vem, česa sem sposoben, in od tega ne bom odstopil. Dokler se bom tega zavedal, bom tako govoril, ko pa bom videl, da ni več tako, se bom sprijaznil s tistim, kar je," je bil odkrit Hrastničan, čigar trener je že od prvih zavesljajev njegov oče.

 Na olimpijskih igrah v Londonu je bil razočaran. | Foto: Na olimpijskih igrah v Londonu je bil razočaran.

V zadnjih štirih letih se je zgodilo marsikaj

V zadnjih štirih letih je postal še bolj zrel. Postal je mož in oče, prav tako pa se je prvič v karieri spopadel s težko poškodbo, zaradi katere je moral izpustiti celotno sezono. Na stvari v kajaku je začel gledati malo drugače. Kljub svojim bogatim izkušnjam meni, da o kajaku na divjih vodah še ne ve vsega. "Zmeraj iščeš stvari, kjer bi se lahko še izboljšal. Učenja ni nikoli konec. Veliko sem treniral s tujimi tekmovalci. S tem dobiš nove informacije, vidiš, kako delajo drugi, in tisto, kar mislim, da mi koristi, vklopim v svoj trening."

Leta 2014 je moral iti na operacijo rame. Sezona je bila takrat zanj izgubljena. | Foto: Leta 2014 je moral iti na operacijo rame. Sezona je bila takrat zanj izgubljena.

Tokrat ni ubijal svojega telesa

Letos se je odločil za priprave v Avstraliji, kamor je odšel s svojo družino. Večkrat je poudaril, da je tam našel svoj mir. V deželi tam spodaj je veliko treniral, a tokrat ni ubijal svojega telesa. Lani je spoznal, da lahko s pravim delom in manjšo količino treninga doseže vrhunske rezultate. "Zdaj sem starejši in pametnejši (smeh, op. p.). V Avstraliji sem veliko treniral, vendar nisem šel z glavo skozi zid, tako kot prejšnja leta, ko sem ubijal svoje telo. Včasih sem si vzel prosto in res je bilo fino, da je šla z mano tudi moja družina."

Za razliko od preteklih let je tokrat domov prišel precej manj utrujen. Vzel si je le nekaj prostih dni, potem pa je začel trenirati. "Tako dobro poznam svoje telo in vem, kdaj sem utrujen. Ko sem prišel iz Avstralije, sem imel nekaj malega odmora, potem pa sem začel spet trenirati. Včasih sem bil utrujen še kakšen mesec, zdaj tega ne čutim. Lahko rečem, da sem glede nove sezone miren."

Presenečen nad svojimi časi

Najboljši slovenski kajakaš na divjih vodah je imel prve pripravljalne tekme že na pripravah v Avstraliji. Prejšnji konec tedna je zmagal na tradicionalni tekmi v domačem Tacnu, a s svojo vožnjo še zdaleč ni bil zadovoljen. Peter je namreč znan kot velik perfekcionist. "V prvi vožnji sem imel skoraj štiri sekunde prednosti. Gor sem prišel kar malo jezen, saj sem storil dve malo večji napaki. Tam sem izgubil kar nekaj časa. Bil sem nekoliko presenečen nad časom glede na preostale. Imel sem še kar precej rezerve od svoje idealne vožnje," je še povedal Kapsl, ki bo konec tedna nastopil na močni mednarodni tekmi v Solkanu.

Ne spreglejte