Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
5. 12. 2012,
22.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Macerata liga prvakov

Sreda, 5. 12. 2012, 22.40

8 let

ACH Volley ponižal zdesetkano Macerato

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
ACH Volley je v Stožicah v 5. krogu lige prvakov povsem nadigral italijanskega prvaka Macerato. Ta je bila brez glavnih nosilcev, a to je njen problem in nikakor razlog, ki bi zmanjšal velik uspeh.

Naporna in dolga sezona je prisilila trenerja aktualnih italijanskih prvakov Alberta Giulianija, da v Ljubljano ne pripeljal svojih nosilcev Ivana Zajceva, Dragana Travice, Huberta Henna, Saše Starovića, na listi poškodovanih pa sta že od prej bila Christian Savani in Jiri Kovar, njihove vrzeli pa zakrpal z mladeniči. Zakaj se je tako odločil? Konec tedna se bodo v italijanskem prvenstvu udarili s Cunenom, enim izmed kandidatom za končni naslov. Očitno hoče imeti svoje fante za derbi spočite. Še vedno pa so bili tukaj oba srbska blokerja Stanković in Podraščanin, prav tako Slovenec Alen Pajenk, Simone Paradi in novinec v ekipi Dick Kooy, napad pa je organiziral kapetan Natale Monopoli.

Odličen blok prevesil tehtnico v prvem nizu

Spremenjena zasedba Italijanov je Giulianija prisilila, da na mesto korektorja postavi Srba Dragana Stankovića, sicer blokerja po odbojkarski izobrazbi, ob njem pa so v prvi postavi začeli še Pajenk, Podraščanin, Kooy, Randazzo, Monopoli in Lampariello. Po pričakovanju se niso najboljše znašli in ACH Volley je na krilih bučne publike hitro pobegnil. Po dolgem času je v prvi postavi ''oranžnih'' začel Alen Šket, ki je z dvema asoma poskrbel za prvo občutnejše vodstvo 7:4, prednost domačih pa je po prvem tehničnem odmoru le še narasla. Macerata je bila povsem nemočna, Italijani niso mogli prebiti izjemnega bloka Ljubljančanov, kateremu sta izvrstno poveljevala Rašić in Petrović. Kot bi trenil se je prednost še povečala, pri vodstvu 19:12 pa je bilo jasno, da bodo prvi niz dobili slovenski prvaki. Na koncu so se po nekaj napakah domačih gosti malce približali, vseeno pa je ACH Volley je prvi niz dobil s 25:23. Končni izid na koncu ni odražal dejanskega razmerja moči na igrišču.

Italijani dosegli le 13 točk

Tudi drugi niz so bolje začeli domačini. Začetni udarec je deloval fenomenalno, Italijani pa so zaradi slabega sprejema težko napadali. Prvi tehnični odmor je ACH Volley dobil še bolj gladko kot v prvem nizu (8:3). Giuliani je vendarle opazil, da je vrag odnesel šalo in na igrišče poslal italijanskega reprezentančnega sprejemalca Simoneja Parodija, ki je dotlej grel klop. Tudi ta menjava ni obrodila sadov, tega ni dovolil Šket, ki je ''bombardiral'' z začetnim udarcem (11:4). Igralo je le eno moštvo in prednost je narasla na velikih deset točk 16:6. Kljub temu, da je manjkala tako rekoč celotna prva postava Italijanov, smo vendarle pričakovali boljši odpor. ACH tokrat ni popustil ob koncu niza in visoko prednost obdržal do konca. Saj ni res, pa je, aktualni italijanski prvak je v drugem nizu dosegel le 13 točk.

Vodili od začetka do konca

Pri Ljubljančanih so se zavedali, da so gosti v nekakšnem ''nokdavnu'' in da morajo nadaljevati z igro, ki so jo prikazali v prvih dveh nizih, če ne bi hoteli, da se Macerata prebudi. Slednja je v tretji niz vstopila z dvema blokoma in povedli sploh prvič na tekmi. ''Oranžni zmaji'' so bili kar malce šokirani, da se prednost gostov ni preveč povečala, pa se lahko četa Luke Slabeta zahvali tokrat izjemnemu Šketu (6:8). Gosti so tudi v nadaljevanju držali prednost točk ali dve, korak z njimi pa mladi slovenski korektor. Po napaki Kovačevića in slabem sprejemu Flajsa in Lewisa so italijanski prvaki spet povedli za tri 12:9. S tako prednostjo so gosti odšli tudi na drugi tehnični odmor. ACH se je trudil, ko je že kazalo, da lahko Macerato povsem ujamejo, se je pripetila lastna napaka. V nadaljevanju so Italijani stopili na plin in povedli s 15:20, Slabe je v igro poslal Moryja namesto Šketa in na mestu organizatorja igre je Moreno zamenjal Ropreta. Oba sta že v prvem napadu pokazala, da sta zelo razpoložena, a prednost ni skopnela, saj se v vrstah Macerate malce prebudil Parodi. Italijani so povedli s 23:18, a še ni bilo konec. Domačim so upe vzbudile tri zaporedne točke, a vseeno na koncu niz izgubili na 22.

Mory in Moreno prebudila domače

Četrti niz je za razliko od prvih treh domači trener začel v postavi Mory, Moreno, Jablonsky, od prve postave pa so ostali le Kovačević, oba blokerja Rašić in Petrović in oba libera Lewis in Fabjan. ACH Volley je odlično začel, povedel s 4:1, a se gosti niso predali in prednost v hipu nevtralizirali. Domači so na prvi tehnični odmor odšli dvema točkama prednosti. Kljub ne preveč dobri igri domačih se prednost ni znižala, saj so napake delali tudi zdesetkani Italijani. Sledila je serija odbojkarjev ACH Volleyja, ki so prišli do vodstva s 13:8, a so se izkušeni Italijani hitro vrnili in izid znižali na 13:12. Spremljali smo izredno izenačeno in živčno tekmo, Ljubljančani niso in niso mogli pobegniti pa čeprav so imeli ves čas pobudo. Ob drugem tehničnem odmoru je ACH vodil s 16:14, nato pa so prednost povišali na 19:15 in 20:16. Gledalci so bili že na nogah, ko je Macerata z dvema zaporednima točkama znova prinesla nekaj živčnosti. Na srečo 5500-glave množice v Stožicah je bilo tudi zadnje, kar je pokazala. Pri izidu 23:22 je izjemno točko dosegel Mory, upanje gostov za malo še podaljšal Kooy, piko na i pa je s ''šikom'' prek Parodija postavil kdo drug kot temnopolti Francoz.

Ne spreglejte