Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 8. 2015,
9.07

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jorge Lorenzo Marc Marquez Valentino Rossi Brno

Nedelja, 16. 8. 2015, 9.07

4 leta, 8 mesecev

Zviti Marquez "prebiral" Rossija, rekorder Lorenzo pa Masaryka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Današnjo dirko moto GP za veliko nagrado Češke v Brnu bodo iz prve vrste začeli trije najboljši dirkači sezone. Lorenzo, Marquez in Rossi so primerno podžgani za "bitko vseh bitk".

Vodilni dirkač letošnjega motociklističnega svetovnega prvenstva Valentino Rossi bo danes ob 14. uri štartal s tretjega mesta, šele drugič letos iz prve vrste, potem ko je v Assnu osvojil najboljši štartni položaj.

Bo Lorenzo pobegnil ali se bo odvila "bitka vseh bitk"?

"To je bilo zelo pomembno, saj je očitno, da sta Marc in Jorge tudi po poletnem premoru korak spredaj. Sta v odlični formi in imata popoln nadzor nad motorjema. V kvalifikacijah ne delata nobenih napak," je bil po sobotnih tretjem času (1:55,353) zadovoljen zmagovalec treh letošnjih dirk, ki je na stopničkah stal prav na vseh desetih preizkušnjah sezone.

In kaj si 36-letni italijanski zvezdnik želi? Zmago seveda, 73. v razredu moto GP (113. v vseh), osmo, odkar je leta 1996, takrat še v razredu do 125 kubičnih centimetrov, prvič pokoril vso konkurenco. A njegova največja tekmeca sta močna, opozarja: "Vse bo odvisno od prvih krogov. Če nam na primer Jorge prehitro pobegne, potem 'bitke vseh bitk' ne bo. Če pa ostanemo skupaj do konca dirke, potem se lahko zgodi."

Marc Marquez naštudiral Rossija

Rossija, ki je sicer v Brnu nazadnje zmagal leta 2009, pa si je v kvalifikacijah dodobra ogledal Marc Marquez. Ko je namreč mladi Španec odpeljal svoj hitri krog, s katerim si je priboril drugo štartno mesto (1:55,063), se je po stezi v lov za čim boljšim izhodiščem zapodil Rossi in Marquez je ves krog odpeljal povsem za kolegom, namene devetkratnega svetovnega prvaka pa poskušal kar najbolje razbrati.

"To je bilo zvito," se je Marquezovemu sledenju smejal Rossi in dodal: "Nič nisem mogel narediti. Bil sem v hitrem krogu. Seveda je izkoristil priložnost in preveril, kakšen je potencial. Če bi mi dal še kakšnih 20 metrov prostora, bi bil bolj vesel, ker me ne bi motil hrup, ampak naredil je nekaj res zvitega."

Na katerem od prostih treningov takšna podrobna analiza tekmecev pač ni mogoča, je priznal dirkač Honde Marquez: "Takrat jim je nemogoče slediti, tu pa sem ravno opravil svoj hitri krog, ko se je pripeljal mimo, in sem mu poskušal slediti, da vidim, na katerih mestih je yamaha hitrejša. Videl sem, da smo zelo blizu, udobno sem lahko peljal za Valentinom. Če bom še na dirki …"

Lorenzo prvi motociklist pod minuto in 55 sekundami

Medtem ko je Marquez "prebiral" Rossija, pa se je Italijanov moštveni kolega pri Yamahi Jorge Lorenzo natančno "prebiral" Masaryka. In to bržčas ne Svetovne revolucije ali Idealov humanizma, knjig, ki jih je med drugimi napisal Tomaš Masaryk (1850–1937), temveč stezo dirkališča v Brnu, ki nosi ime ustanovitelja in prvega predsednika (1918–1935) Češkoslovaške (1918–1992). In Masarykovo stezo je Lorenzo res dobro proučil.

Postal je sploh prvi motociklist, ki se je na njej spustil pod minuto in 55 sekund, s kvalifikacijskim časom 1:54,989 tekmecem vrgel rokavico. Lorenzo ima v tej sezoni največ zmag, štiri je nanizal od VN Španije do VN Katalonije, na zadnjih treh preizkušnjah pa je bil tretji, četrti in drugi. "Moj krog je bil zelo dober, skoraj popoln. Le zadnji ovinek bi lahko speljal bolje. Ampak popoln krog je tako ali tako nemogoče odpeljati, zato moram biti zelo zadovoljen," je dejal.

Ne spreglejte