Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
16.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lewis Hamilton

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 16.38

8 let, 3 mesece

Zvezdniški Hamilton zdaj dokončno v elitni druščini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanski voznik formule 1 Lewis Hamilton je v nedeljo zvečer na dirkališču v Austinu še tretjič osvojil naslov svetovnega prvaka in na svoj način uresničil ameriške sanje.

A tudi življenje Lewisa Hamiltona so sanje, kar tekmovalec rad kaže z zlatimi verižicami, ekstravagantnimi očali, luksuznimi avtomobili, zasebnim letalom in še čim. Hamilton je sin priseljencev s Karibov, ki je kot prvi temnopolti voznik nastopil v formuli 1, trikrat postal svetovni prvak in tudi najuspešnejši britanski dirkač v formuli 1.

Prav oče je bil med tistimi, ki se jim je Hamilton po tretjem naslovu najiskreneje zahvalil: "Moj oče je vse ustvaril iz nič in si želel, da se nam, otrokom, ne bi bilo treba tako boriti, kot se je sam. Za vse, kar sem dosegel, se moram zahvaliti njemu in družini, saj sta me vedno podpirala in se za moj šport žrtvovala. Predobro se spominjam, kako me je oče peljal domov po prvem osvojenem naslovu britanskega prvaka in sva prepevala We are the Champions. Ljudi bi rad navdihnil, da ne bi opustili svojih sanj, upov in želja."

"Hamilton svoj posel odlično obvlada"

A vlogo sina revnega priseljenca je Hamilton medtem že povsem zamenjal ter se navadil luksuza in objektivov. V novem svetu se je odlično znašel. "Hamilton svoj posel odlično obvlada. Po mojem mnenju je zunaj dirkalnika še boljši kot v njem," je za Britanca povedal Bernie Ecclestone. Zaveda se možnosti, ki jih na področju odnosov z javnostmi ponuja Hamilton s svojim življenjskim slogom. Temu se je ta prilagodil tudi na VN ZDA, kjer si je med drugim nadel bejzbolsko kapo, ki jo je na spodnji strani senčnika krasila ameriška zastava.

Sedmega januarja 1985 rojeni športnik iz Stevenagea se je že davno vključil tudi v elitni krog slavnih. S televizijskimi in pevskimi zvezdniki je dober prijatelj. Zna tudi uživati, saj si je, na primer, tik pred dirko v Teksasu privoščil deskanje v sončnem Miamiju in o svojem početju spretno obveščal tudi javnost. Na socialnih omrežjih ima milijone navijačev, samo na Facebooku 3,3 milijona. Ti neposredno izvedo vse o Hamiltonu, o čemer jih obveščajo spretni piarovci. Vedo vse o njegovem igranju klavirja, psih Roscoeju in Coco, druženju z zvezdniki in športniki ter drugimi vplivnimi ljudmi sveta.

Zanimiv tudi zunaj okvirov formule 1

Hamilton ljubi tudi samopromocijo, kar je pravi blagoslov za šport, v katerem ima tekmovalec glavo ves čas skrito v čeladi. "Navijači si želijo ljudi, ne tehnike in Lewis svoj posel fantastično opravlja," je dejal vodja dirke v ZDA Bobby Epstein.

Ne le z dirkami, Hamilton uspešno polni časopisne stolpce tudi s svojim povsem zasebnim življenjem. Odkar se je razšel s pop pevko Nicole Scherziger, se v javnosti pojavlja z drugimi zvezdnicami. Letos je bil na karnevalu na Barbadosu s pevko Rihanno, pozneje pa so ga videli tudi v družbi manekenk Gigi Hadid in Kendall Jenner. To je del njegovega sloga. Zase trdi, da ne ve, kaj bo počel čez tri dni. "Ljudi, s katerimi sodelujem, to včasih spravlja ob živce," je nekoč dejal Hamilton in se pri tem prešerno nasmehnil.

A tudi to je lahko pot do uspeha. Tega se zavedajo tudi pri Mercedesu, zato so z njim letos že podaljšali pogodbo do leta 2018. Mercedes do Hamiltona nima strogih zahtev in tekmovalec mu to vrača z neverjetnimi uspehi. In zanimivo, Hamilton se za svoje pogodbe pogaja sam.

Tekmovalec je vsekakor dokončno dozorel, s tretjim naslovom svetovnega prvaka pa se je za večno vpisal tudi v dirkaške anale. Zdaj je med deveterico ljudi, ki jim je v zgodovini uspelo naslov svetovnega prvaka osvojiti tri- ali večkrat. Že letos bo lovil nove rekorde. Do zdaj sta rekorderja po številu zmag v eni sezoni Nemca Michael Schumacher v letu 2004 in Sebastian Vettel v letu 2013 s po 13 zmagami. Hamilton je v Austinu osvojil svojo deseto zmago, do konca sezone pa so na sporedu še tri dirke.

Ne spreglejte