Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
29. 11. 2014,
8.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

McLaren Honda

Sobota, 29. 11. 2014, 8.02

8 let

Zaradi Hondinega kolapsa pri McLarnu še niso panični

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nova poslovna partnerja v formuli 1 McLaren in Honda sta katastrofalno začela priprave na sezono 2015. Na testiranjih v Abu Dabiju je Stoffel Vandoorne v dveh dneh odpeljal vsega pet krogov.

McLaren je želel na stezi v tisti pravi akciji preizkusiti vse sisteme, a zaradi številnih otroških bolezni Hondinega motornega sklopa to ni bilo mogoče. "Ker smo osredotočeni na to, da gradimo na moči motorja, ga še nismo gnali do skrajnosti. To smo hoteli storiti tukaj v Abu Dabiju, vendar se nam ni izšlo. Nisem mogel dobiti pravih občutkov glede motorja v tej fazi, ker sem pač odpeljal samo nekaj ogrevalnih krogov in so me hitro ustavile tehnične težave. Rahlo zaostajamo za načrtom dela. Načrtovali smo več kot pet krogov v dveh dneh. Vsak krog je zelo dragocen, ker bomo imeli po teh dveh dnevih testov na voljo dva meseca, da v Jerezu postrežemo z novimi idejami za prihodnjo sezono. Zvok motorja je rahlo drugačen. V dirkalniku dobro zveni. Ne vem, ali ima zvok kakršnokoli povezavo z močjo motorja, a pravijo, da imamo veliko moči, če dobro zveni!" je svojo kratko avanturo z McLaren-Hondo v Abu Dabiju za spletno stran crash.net opisal Stoffel Vandoorne.

Bo dinamometer rešil Hondine težave?

Njegov nastop je bil tudi potrditev, da se McLaren še ni odločil, kdo bo zanj dirkal v prihodnji sezoni. Skoraj gotovo naj bi bil prvi voznik Fernando Alonso, za drugi sedež pa se borita Jenson Button in Kevin Magnussen. Zadnji naj bi imel več možnosti. McLaren bo imeni razkril decembra. Šef McLarna Eric Boullier je bil razočaran nad videnim v Abu Dabiju, a je prepričan, da bo Honda težave rešila s testiranji na dinamometru.

"Veliko stvari lahko preizkusimo na dinamometru. V Abu Dabi smo pripeljali vse tisto, kar bo osnova našega dirkalnika. Veliko stvari ni delovalo, a to lahko rešimo na dinamometru. Ne govorim o čisti dirkaški predstavi, ki jo je mogoče preizkusiti samo na stezi. A ne nazadnje se lahko na dinamometru do Jereza (naslednja testiranja F1, op. p.) prepričamo, da bodo vsi sistemi delovali. Imamo ljudi, ki dve noči niso spali, a v garaži zaradi tega ni bilo stresnega vzdušja. Hondini in McLarnovi ljudje dobro sodelujejo," je za crash.net razložil Eric Boullier.

Predsednik McLarna Ron Dennis sploh ni zaskrbljen

Hondin šef Yasuhisa Arai po tehničnem kolapsu v Abu Dabiju ni zaskrbljen. Japonec je za Speed Week v ponesrečenem testu videl tudi pozitivne stvari: "Pozitivno je to, da vemo, da v osnovi vse deluje tako, kot bi moralo. Sistem za povrnitev energije deluje. Delovala ni samo elektronika. A motor je dober. Ti motorni sklopi so neverjetno kompleksni. Ugotoviti moramo, kaj je šlo narobe pri podrobnostih. A to je delo inženirjev, ki morajo rešiti težave."

"Da moderen dirkalnik formule 1 poženeš v tek, je zelo zapleten postopek. In ta test je bil tipičen, kako se oddelki v Sakuri, Milton Keynesu in Wokingu učijo delati z operativno enoto na stezi," je dodal Eric Boullier.

McLarnov predsednik Ron Dennis prav tako verjame, da bo tandem McLaren-Honda zelo močan, ko bo šlo na štartu prvenstva 2015 zares. "Letos so moštva svoje dirkalnike začela testirati februarja. Mi smo že preizkusili Hondin motor, torej pred zimskimi testiranji. Kot ekipa in z motornim dobaviteljem Hondo razumemo izzive teh novih motornih sklopov in lahko rečem, da bomo močni," je za brazilski Globo Esporte povedal Ron Dennis.

Hondo ognjeni krst čaka 15. marca 2015 v Melbournu

Britanec je prepričan, da bo McLaren za prihodnjo sezono skonstruiral boljši dirkalnik, kot ga je imel v zadnjih dveh sezonah: "Moramo vedeti, da je skupina, ki je ustvarila dirkalnik 2015, popolnoma drugačna kot tista, ki je naredila zadnja dva dirkalnika. 20 zelo sposobnih inženirjev se je pridružilo McLarnu, med njimi tudi Red Bullov šef aerodinamike Peter Prodromou. Prestrukturirali pa smo tudi 50 delovnih mest. Verjamemo, da smo postavili smer, ki nam bo omogočila, da bomo naslednje prvenstvo začeli na zelo visoki ravni."

Ker so testiranja do februarskega srečanja v Jerezu zamrznjena, naj bi McLaren po poročanju Speed Weeka v vmesnem času izvedel še en t. i. filming day (kratek test, ki je ponavadi namenjen snemanju reklam) in med njim preizkusil vse sisteme dirkalnika.

Hondin šef Arai je opozoril, da je ostalo še dovolj časa, da se z McLarnom resno pripravita na prvenstvo 2015: "Verjamemo, da smo naredili domačo nalogo in da je strojna oprema zdrava. Štiri mesece do Avstralije bo dovolj, da bomo pripravljeni na sezono. Prizadevamo si, da bomo imeli v štartni koloni v Melbournu dobro izhodišče za dirko."

Ne spreglejte