Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 9. 2012,
22.56

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matej Žagar

Sobota, 29. 9. 2012, 22.56

8 let, 1 mesec

Žagar po petih letih spet na svetovnem prvenstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na kvalifikacijski dirki za nastop na svetovnem prvenstvu v speedwayu leta 2013 je danes v hrvaškem Goričanu nastopil tudi najboljši slovenski dirkač Matej Žagar.

Z drugim mestom si je Matej Žagar zagotovil preboj med elito za naslednje leto. Zmagal je Poljak Krzysztof Kasprzak pred Žagarjem in Dancem Nielsom Kristianom Iversenom. Dirka Grand Prix Challenge je za številne dirkače najpomembnejša v sezoni. Pomeni namreč priložnost, da se uvrstijo med elito tega športa, ki nastopa v seriji Grand Prix. A pot do tja ni lahka; po kvalifikacijskih dirkah vso sezono se namreč na finalni preizkušnji, letos jo je gostil Goričan, zbere 16 dirkačev, le trije pa si zagotovijo vstopnico za SP v naslednji sezoni. V vsaki sezoni si namreč le osem najboljših zagotovi nastopanje tudi v naslednji, tri mesta dobijo najboljši trije s kvalifikacijske dirke, štirje dirkači pa dobijo stalna vabila promotorja tekmovanja. Žagar je bil na koncu široko nasmejan na zmagovalnem odru. Drugo mesto namreč pomeni, da se po petih letih vrača v SGP. Tam je redno nastopal v letih 2006 in 2007. Od takrat se kot redni voznik ni več vrnil v SP, nastopil pa je na posameznih dirkah kot dirkač s povabilom.

A pot do današnjega velikega uspeha ni bila lahka. Žagar je začel s tretjim mestom v prvi vožnji, nadaljeval pa z dvema zmagama in po 12 vožnjah je že bil na mestih, ki so vodila v elito. Tudi po drugem mestu v predzadnji vožnji je imel še vse v svojih rokah, saj si je s Troyem Batchelorjem in Iversenom delil prvo mesto. Ostala mu je le še zadnja vožnja, toda tretje mesto za Leonom Madsnom in domačim adutom Jurico Pavlicem je pomenilo, da je redni del končal z desetimi točkami. Glavni dobitek je potegnil Kasprzak, saj je zbral 11 točk in si tako zagotovil skupno zmago. V boju za preostali dve mesti pa se je znašla kar peterica dirkačev; poleg Žagarja še Madsen, Batchelor, Iversen in Aleš Dryml.

Prireditelji so tako morali izpeljati še štiri dodatne vožnje. Žagar je v odločilnih trenutkih ohranil mirno kri in si z zmago v 21. vožnji priboril finale dodatnih voženj. V njem se je pomeril še z Drymlom, Madsnom in Iversenom, imel nekaj sreče pri žrebu startnih mest (dobil je najboljše mesto B) ter še zadnjič ta večer navdušil številne slovenske navijače. Vodil je od starta do cilja ter po zmagi in skupno drugem mestu odpeljal častni krog, preden so ga mehaniki v njegovi ekipi zmagoslavno dvignili v zrak.

"Kaj naj rečem ... najprej bi se rad zahvalil slovenskemu občinstvu, ki mi je pomagalo do rezultata, ki me je vrnil v SGP. Dirka je bila težka, potrebne so bile dodatne vožnje, a pokazalo se je, kaj pomeni ena sama točka. Treba je biti odločen in se boriti do konca. Vesel sem te vrnitve, za drugo leto pa lahko napovem samo eno: s polno paro naprej in upam, da bodo rezultati dobri. Veliko let sem delal za to, hvaležen pa sem vsem, ki so mi pomagali, še posebej družini, ki je trpela z mano v težkih trenutkih," je po slavju v Goričanu dejal Žagar.

Današnja dirka je potekala na terenu Jurice Pavlica; najboljšemu hrvaškemu dirkaču so domači pred leti postavili pravi speedwayski center, na katerem je v dneh pred odločilno dirko tudi pridno treniral. A vse skupaj, poznavanje terena, navijaška spodbuda in treningi, na koncu ni pomagalo. Pavlic je bil le dvakrat drugi, enkrat je odstopil in bil na koncu razočaran. V zadnji vožnji, ki mu ni pomenila nič, pa je premagal Žagarja. Na koncu so se le veselili slovenski navijači, Žagar pa je zatrdil, da ni niti pomislil na kakšen dogovor s Pavlicem: "Vedno sem za športno dejanje. Razni dogovori in računice mi gredo na bruhanje. Najlepše pa je bilo na koncu videti slovenske zastave sredi Hrvaške ..."

Po vseh napetostih speedwayskega večera, ki se je zavlekel krepko v noč, so bili nedvomno veseli ne le v taborih vseh treh zmagovalcev, temveč tudi v poljskem klubi Gorzow. Vsi trije dirkači na zmagovalnem odru so namreč člani ekipe, ki se bo v začetku oktobra borila za naslov poljskega prvaka. "Vesel sem, da smo na koncu trije iz našega kluba prišli naprej, še posebej me veseli za Iversena. Že pred finalno vožnjo sva se pogovarjala, da bova zmagala z maksimalnim izidom, kot da bi vozila v parih v ligi."

O tem, kako nepredvidljiv in zahteven šport je speedway, pa priča tudi podatek o četrtem članu ekipe Gorzow na današnji dirki: Danec Michael Jepsen Jensen, zmagovalec zadnje dirke SGP v Vojensu, je namreč povsem pogorel in ni osvojil niti točke.

"Bilo je tesno in vesel sem, da sem imel točko več kot pet drugih dirkačev. Videli ste, da je bilo izredno izenačeno in vseh pet bi lahko tekmovalo v SGP, bilo pa je kot pri ruleti. Vesel sem tudi za Žagarja in Iversena, saj smo skupaj v klubu. Zame pa je vse super, rad bi se zahvalil moji ekipi za res odlične motorje," je po dirki žarel zmagovalec Kasprzak.

Ne spreglejte