Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2018,
21.55

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

reli Dakar 2018

Sobota, 6. 1. 2018, 21.55

6 let, 3 mesece

Reli Dakar 2018, 1. etapa

Pri avtomobilih najhitrejši Al-Attiyah, pri motoristih Sunderland

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Sam Sunderland Dakar 2018 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na vzdržljivostnem reliju Dakar, ki se je sinoči začel v Limi, so udeleženci končali prvo etapo. Na uvodni preizkušnji od Lime do Pisca, dolgi 272 km, je bil najboljši lanski zmagovalec Britanec Sam Sunderland (KTM). Slovenski udeleženec dirke Simon Marčič (KTM) je uvodno etapo končal na 78. mestu.

Prvi dan Dakarja 2018 so morali motociklisti prevoziti le 31 kilometrov hitrostne preizkušnje, na cilju sta bila na drugem in tretjem mestu Francoz Adrien Van Beveren (Yamaha) in Čilenec Pablo Quintanilla (Husqvarna), zaostala sta 33 in 56 sekund.

Mariborčan Marčič je po prvi etapi na svojem facebook profilu zapisal: "Po prvi etapi na 78. mestu. Enkrat sem se izgubil, občutek imam dober. Današnja etapa je bila dolga 273 km, od tega je bil brzinec dolg le 31 km. Presenečenje dneva je zelo mehka mivka. Jutri nas čaka podobna zgodba, le da veliko daljša. 267 km peska na štoparico in zahtevna navigacija bosta stvari postavili na pravo mesto. Hvala za vso podporo v obliki sporočilc, enostavno nimam časa, da bi vsem odgovoril."

V konkurenci avtomobilistov je bil najhitrejši dvakratni zmagovalec tega relija, Katarec Nasser Al-Attiyah. Drugouvrščeni Nizozemec Bernhard Ten Brinke je za zmagovalcem zaostal 25 sekund, Nicolas Fuchs iz Peruja je bil tretji s pribitkom 34 sekund. Devetkratni svetovni prvak v reliju, Francoz Sebastien Loeb, je imel težave z zavorami, etapo je končal z več kot pet minutnim zaostankom.

Na startu prve etape se je sicer zbralo več kot 300 dirkalnih vozil in motociklov z več kot 520 udeleženci. Čaka jih 9000 kilometrov v 14 etapah, od katerih bodo številne potekale po brezpotjih, povzpeli pa se bodo tudi na nadmorsko višino več kot 5000 metrov. Cilj relija je 20. januarja v argentinski Cordobi.

V drugi etapi bodo dirkači danes vozili v oklici Pisca, etapa bo dolga 278 km, imela pa bo 267 km hitrostne preizkušnje.

Ne spreglejte