Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
24. 3. 2012,
10.53

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MotoGP Yamaha Dorna

Sobota, 24. 3. 2012, 10.53

3 leta, 12 mesecev

Yamahin šef: Napetosti z Dorno popuščajo (video)

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Šef Yamahin dirkaških operacij Lin Jarvis je zatrdil, da so napetosti med konstruktorji MotoGP in lastnikom komercialnih pravic Dorno popustile. Družno iščejo rešitev za prihodnost športa.

Šef Dorne Carmelo Ezpeleta je z letošnjo sezono dosegel, da so se kraljevskemu razredu pridružile t.i. CRT (Claiming Rule Teams) ekipe, katerih motocikli so osnovani na cestnih različicah in posledično bistveno cenejši, tudi do desetkrat. MotoGP prototip, s kakršnimi tekmujejo Stoner in druščina, stane 3,5 milijona evrov, CRT 'mašina' pa bo predvidoma stala le 300.000 evrov. Španec je s to potezo v bistvu rešil MotoGP, saj je s prvenstvom 2012 v kraljevskem razredu ostalo le še 12 tovarniških in poltovarniških moštev, novinci pa so prispevali skoraj polovico štartne kolone – 9. V zadnjem času je elitna kategorija počasi začela izgubljati tekmovalni naboj, saj je kakšno dirko končalo le 14 dirkačev, kar je pomenilo, da so prav vsi dobili točke. Konstruktorji so bili sprva odločno proti uvedbi CRT ekip, a so nato morali popustiti. A ker se Ezpeleta ne namerava ustaviti na sedanji točki – možakar ne izključuje možnosti, da bi v prihodnosti v kraljevskem razredu tekmovali le še CRT motocikli – so konstruktorji kot alternativo predlagali, da bi zasebnikom ponudili cenejše motocikle. A ker bodo ti še zmeraj bistveno dražji kot CRT 'mašine', ne gre verjeti, da bi Španec sprejel njihovo pobudo. Dorna, ki je lastnik komercialnih pravic in promotor športa, se namreč presneto dobro zaveda, da je potrebno šport finančno stabilizirati in mu zagotoviti zdravo dolgoročno prihodnost.

A vseeno bo potrebno najti kompromis, saj sta tako Honda kot tudi Yamaha pred kratkim zagrozila, da bosta izstopila iz kraljevskega razreda, če bodo v njem dirkali le še CRT motocikli. A ker se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha, je popuščanje zaznati na obeh straneh.

''V zaključku lanskega leta je res prihajalo do napetosti med konstruktorji in promotorjem, ki pa so v začetku tega leta popustile. Sedaj bolje sodelujemo. Skupaj smo sredi tega, a na probleme gledamo z različnih kotov in imamo različno perspektivo, kako to rešiti. Potrebujemo prvenstvo, kjer bo lahko promotorju posel rasel in v katerem bodo navzoči tudi konstruktorji. Mislim, da je pomembno, da konstruktorji ostanejo v športu in da bodo imeli možnost vstopa tudi zasebniki. Moramo sprejeti pravi načrt za prihodnost. Zagotovo moramo sprejeti spremembe, ki bodo osnovane na nižanju stroškov. Vsi se dobro zavedamo trenutne ekonomske situacije. Ustvariti moramo šport, ki bo proizvedel izjemno dirkanje in bo globalno pokrit, a za sprejemljivo ceno,'' je povedal šef Yamahin dirkaških operacij.

Daljši intervju z Linom Jarvisom v angleščini si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Ne spreglejte