Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
3. 10. 2014,
11.57

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valentino Rossi Carmelo Ezpeleta Suzuki Aprilia KTM

Petek, 3. 10. 2014, 11.57

2 leti, 7 mesecev

Vodja MotoGP: Valentino Rossi je temelj našega športa

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izvršni direktor lastnika komercialnih pravic MotoGP Dorna Sports Carmelo Ezpeleta je poudaril, da je Valentino Rossi eden izmed pomembnih temeljev svetovnega motociklističnega prvenstva.

Valentino Rossi, ki je v svoji karieri osvojil devet naslovov svetovnega prvaka (sedem v kraljevskem razredu), je najpopularnejši dirkač in največji zvezdnik svetovnega motociklističnega prvenstva. Po njegovi zadnji zmagi v Misanu so mu vsi mediji peli hvalnice, po hudem padcu v Aragonu pa so vsi trepetali in se spraševali, kako hude so posledice udarca v glavo.

"Rossi je temelj svetovnega motociklističnega prvenstva, a ne edini pomemben temelj. Nikoli nisem skrival, da je Valentino za nas nekaj posebnega. Star je 35 let, a mislim, da te ne določajo leta, temveč želja, ki jo imaš. Fizično je podobno pripravljen, kot je bil pri 25 letih. V njegovem primeru je morda še nasprotno, je še bolj 'fit', kot je bil takrat. Je prava ikona, a tudi šampionski dirkač, ki ljubi svoje delo. S svojimi odlikami je nekdo, ki se je sposoben na novo najti, dirkati z motorjem, ki ne ustreza njegovemu dirkaškemu slogu, razume, da je hiter. On je lep primer, kakšen bi moral biti dirkač," je za motogp.com povedal Carmelo Ezpeleta.

Leta 2017 se bo v kraljevskem razredu preizkusil tudi KTM

Španec je pokomentiral tudi velik skok avstralskega dirkača Jacka Millerja iz Moto3 v MotoGP: "To je odločitev posameznika. Mislim, da je normalno, da greš skozi Moto2. Vtis, ki ga imamo, in vtis, ki so nam ga zaupali tisti, ki so šli skozi Moto2, da bi napredovali v MotoGP, je tak, da je to dobro igrišče za trening. A če želiš preskočiti kategorijo, je to tvoja odločitev in odločitev moštva."

V prihodnji sezoni bo kraljevski razred postal občutno močnejši, saj se bosta Hondi, Yamahi in Ducatiju pridružila še Suzuki in Aprilia. Za 2017 je svoj prihod napovedal še KTM. Takšno izredno zanimanje gre pripisati spremembi pravil za leto 2016. "Z niti enim od njih se nismo pogovarjali pred sprejetjem novih pravil. Konstruktorji so sami izrazili interes, da bi se nam pridružili. To smo tudi pričakovali. Že pred objavo standardne elektronike je Suzuki izrazil interes, da se vrne. Aprilia je najprej dejala, da se bo vrnila leta 2016, a se bo leto prej."

Ezpeleta je tudi razložil, zakaj je zamisel odprtega razreda znotraj kraljevskega razreda MotoGP prava uspešnica. Največ koristi od nje ima Ducati. "Med tremi obstoječimi konstruktorji obstaja konsenz. Gre za politiko, ki favorizira motocikle odprtega razreda in konstruktorje, ki v preteklih letih niso zmagali ali pa so se vrnili v svetovno prvenstvo. Ko bodo dosegli vrhunske rezultate, pa bodo izgubili mehko gumo. Mislim, da nihče ne bi bil srečnejši kot Ducati, če bi takoj izgubil ugodnosti. Enako bo veljalo v prihodnji sezoni za Suzuki."

Zaradi tekme med Barcelono in Real Madridom prestavili štart sezone MotoGP 2015!

Letos se je sezona SP v motociklizmu začela 23. marca v Katarju, prihodnja se bo začela teden dni pozneje, 29. marca. Zakaj? Ezpeleta odgovarja: "Eden izmed razlogov za odlog začetka sezone je bil ta, da bi se dirka pokrivala z drugim športnim dogodkom, veliko nogometno tekmo v španski ligi (Barcelona bo doma gostila Real Madrid, op. p.). To bi vplivalo na pomemben trg, kot je Španija, ta tekma pa tudi privabi zanimanje vsega sveta. Morali smo razmišljati tudi o drugih pomembnih stvareh, kot je bilo to, da ne bo več toliko tednov premora med Katarjem in Austinom, zaradi česar smo lani imeli nekaj pritožb. Sezono je bolje začeti pozneje tudi zato, ker bo v Katarju posledično manj vlage, ta pa je na nočni dirki zmeraj težava."

V provizoričnem koledarju 2015, ki je sestavljen iz 18 dirk, spet ne najdemo Brazilije: "Steza ni bila dokončana. Imamo polno zaupanje v Brazilce, da bodo pripravljeni leta 2016. Za to sezono smo imeli veliko prošenj iz dežel, ki bi se nam rade pridružile, a je še prezgodaj, da bi vam kakšno razkril. Kar je gotovo, je to, da bodo v Španiji še zmeraj štiri dirke, ker imajo vse steze pogodbe. Od leta 2016 naprej pa bomo videli."

Ne spreglejte