Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
27. 3. 2022,
20.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 Red Bull Racing Haas Ferrari Mick Schumacher Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Lewis Hamilton Max Verstappen Sergio Perez VN Savdske Arabije Formula 1

Nedelja, 27. 3. 2022, 20.30

2 leti, 2 meseca

VN Savdske Arabije

S prehitevanjem štiri kroge pred ciljem Verstappen do prve zmage sezone

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

1

Verstappen Leclerc Savdska | Max Verstappen je izvedel odločilni manever štiri kroge pred ciljem. | Foto Guliver Image

Max Verstappen je izvedel odločilni manever štiri kroge pred ciljem.

Foto: Guliver Image

Prvak Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec VN Savdske Arabije. Štiri kroge pred ciljem je v neposrednem dvoboju na stezi prehitel Charlesa Leclerca (Ferrari). Na tretjem mestu je končal Carlos Sainz (Ferrari). Lewis Hamilton (Mercedes) je osvojil točko za deseto mesto. Mick Schumacher (Haas) po sobotni nesreči ni dirkal.

Mick Schumacher
Sportal Mick Schumacher že v paddocku in bi si želel dirkati
Savdska Magnussen Haas
Sportal Brutalna F1: "V tretjem delu kvalifikacij sem si zlomil vrat"

Veselje Maxa Verstappna po zmagi na VN Savdske Arabije. | Foto: AP / Guliverimage Veselje Maxa Verstappna po zmagi na VN Savdske Arabije. Foto: AP / Guliverimage Aktualni svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) je na VN Savdske Arabije osvojil svojo prvo zmago v letošnji sezoni in 21. v formuli 1. Osem krogov pred ciljem je začel napade na vodilnega Charlesa Leclerca (Ferrari). Nekajkrat sta se prehitela, štiri kroge pred karirasto zastavo pa je v prvem zavoju Nizozemcu uspel odločilni prehitevalni manever. "Bravo, Max. To je bil lep dvoboj," je prek radijske povezave pošteno priznal poraz Leclerc in čestital Verstappnu za zmago. Monačan, ki je dobil prvo dirko letošnjega prvenstva, ostaja vodilni v skupnem seštevku.

"Bil je hud boj, bilo je tesno in vesel sem, da smo končno dobro začeli sezono," je v prvi izjavi po dirki povedal Verstappen, Leclerc je bil zadovoljen tudi z drugo stopničko: "Ni bilo dovolj za zmago, a sem užival. Dirkala sva trdo, a pošteno, na vsaki dirki bi moralo biti tako."

Štart VN Savdske Arabije. Perez je zadržal prvo mesto. | Foto: AP / Guliverimage Štart VN Savdske Arabije. Perez je zadržal prvo mesto. Foto: AP / Guliverimage Tretje mesto je osvojil Carlos Sainz (Ferrari), četrtega pa Sergio Perez (Red Bull). Zadnji je prvič v karieri začel na najboljšem štartnem položaju in vodil v prvi tretjini dirke, nato pa se je zgodil ključni trenutek dirke. V 16. krogu je kot prvi zapeljal na menjavo pnevmatik, krog pozneje pa se je v zaščitno ogrado zaletel Nicholas Latifi (Williams). Na stezo je zapeljal varnostni avto in Perezovi tekmeci so lahko brez izgube časa zapeljali na svoj edini postanek v boksih. In tako so Leclerc, Verstappen in Sainz prehiteli Mehičana. 

VN Savdske Arabije, končni vrstni red: 

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Charles Leclerc (Ferrari) +0,549
3. Carlos Sainz (Ferrari) +8,097
4. Sergio Perez (Red Bull) +10,800
5. George Russell (Mercedes) +32,732
6. Esteban Ocon (Alpine) +56,017
7. Lando Norris (McLaren) +56,124
8. Pierre Gasly (Alpha Tauri) +62,946
9. Kevin Magnussen (Haas) +62,946
10. Lewis Hamilton (Mercedes) +64,308
11. Guanju Džov (Alfa Romeo) +73,948
12. Nico Hülkenberg (Aston Martin) +91,742
13. Lance Stroll (Aston Martin) +1 krog
Odstop: Alex Albon (Williams), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Fernando Alonso (Alpine), Daniel Ricciardo (McLaren), Nicholas Latifi (Williams), Juki Cunoda (Alpha Tauri) /Mick Schumacher (Haas) ni štartal./

Leclerc in Verstappen sta izkoristila varnostni avto in se prebila mimo Pereza. | Foto: AP / Guliverimage Leclerc in Verstappen sta izkoristila varnostni avto in se prebila mimo Pereza. Foto: AP / Guliverimage Še več akcije in prehitevanj je bilo v sredini razpredelnice. V prvem delu dirke sta se več krogov prehitevala dirkača Alpina, Fernando Alonso in Esteban Ocon. Francoz je dirko končal na šestem mestu, potem ko je tik pred ciljno črto prehitel Landa Norrisa (McLaren), Špancu pa je 13 krogov pred ciljem odpovedal dirkalnik. Enako se je v istem krogu zgodilo še Danielu Ricciardu (McLaren) in Valtteriju Bottasu (Alfa Romeo).

Mercedes je izvlekel več točk, kot so jih po kvalifikacijah lahko pričakovali. George Russell je odpeljal mirno dirko na petem mestu in za najboljšimi štirimi zaostal 33 sekund. Brez varnostnega avtomobila bi bil zaostanek še višji. Lewis Hamilton je imel na 15. štartnem mestu drugačno taktiko s pnevmatikami (začel je s tršo zmesjo), a mu je načrt dvakrat pokvaril varnostni avto. Sredi dirke je bil že šesti, po poznem postanku 12. in na koncu deseti. Osvojil je točko.

Skupni seštevek po drugi dirki:

1. Charles Leclerc 45 točk

2. Carlos Sainz 33
3. Max Verstappen 25
4. George Russell 22
5. Lewis Hamilton 16
6. Esteban Ocon 14
7. Sergio Perez 12
8. Kevin Magnusson 12

1. Ferrari 78 točk
2. Mercedes 38
3. Red Bull 37
4. Alpine 16
5. Haas 12
6. Alfa Romeo 9

Sezona se čez 14 dni nadaljuje z VN Avstralije v Melbournu, ki bo na sporedu prvič po letu 2019, saj je bila zaradi pandemije dvakrat odpovedana.

Cilj! Verstappen je za razmak dirkalnika zmagal na VN Savdske Arabije. Leclerc drugi, tretji Sainz. Osmoljenec Perez četrti. Russell peti, Hamilton je izvlekel točko za 10. mesto.

Še 2 kroga: 1. Verstappen, 2. Leclerc +0,5, 3. Sainz +7,2, 4. Perez +9,0, 5. Russell, 6. Ocon, 7. Norris, 8. Gasly, 9. Magnussen, 10. Hamilton.

Še 3 krogi: Najhitrejši krog na dirki za Verstappna, ki pelje proti prvi zmagi v sezoni.

Še 4 krogi: Verstappen v prvem zavoju mimo Leclerca. Nov vodilni!

Še 5 krogov: 1. Leclerc, 2. Verstappen +1,1, 3. Sainz +7,8, 4. Perez +9,9, 5. Russell, 6. Ocon, 7. Norris, 8. Gasly, 9. Magnussen, 10. Stroll.

Še 7 krogov: Ponavlja se Bahrajn. Verstappen in Leclerc kolo ob kolesu! V zadnji ovinek je Max prehitel Charlesa, nato pa Charles takoj vrača v prvem.

Še 8 krogov: Verstappen je le pol sekunde za Leclercom. Prvi napadi za zmago!

Še 8 krogov: Hamilton le na postanek, a virtualni varnostni avto se je umaknil in je 12.

Še 10 krogov: Virtualni varnostni avto, saj pospravljajo dirkalnika Ricciarda in Alonsa.

Še 12 krogov: Magnussen na prvi in edini postanek. Hamiltonu ni uspelo pravočasno zapeljati v bokse, nato pa so zaprli uvoz v bokse, saj sta tam parkirana Ricciardo in Alonso.

37. krog: Alonso je bil na sedmem mestu, zdaj pa okvara Renaultovega motorja in odstop. Nato pa še odstop Ricciarda, njegov McLaren se je zaustavil na začetku ciljne ravnine. In še odstop Bottasa. Kazalo mu je na točke. Parkiral je v boksih.

33. krog: 1. Leclerc, 2. Verstappen +1,6, 3. Sainz +5,4, 4. Perez +7,7, 5. Russell +15,3, 6. Hamilton +21,7, 7. Magnussen +26,2, 8. Alonso +27,6.

27. krog: 1. Leclerc, 2. Verstappen +1,4, 3. Sainz +3,7, 4. Perez +5,5, 5. Russell +9,2, 6. Hamilton +14,8, 7. Magnussen +16,5, 8. Alonso +17,6.

25. krog: Lep dvoboj med Magnussonom in Hamiltonom za šesto mesto. Veliko akcije in prehitevanj v sredini razpredelnice, na prvih štirih mestih pa brez drame.

21. krog: Leteči štart. Leclerc ostaja pred Verstappnom. Sainz mimo Pereza na tretje mesto.

18. krog (varnostni avto): 1. Leclerc, 2. Verstappen, 3. Perez, 4. Sainz, 5. Russell, 6. Magnussen*, 7. Hamilton*, 8. Alonso (*brez postanka).

17. krog: Smola za Pereza, ki je menjal pnevmatike krog pred varnostnim avtomobilom. Tako zdaj vodi Leclerc pred Verstappnom. Perez je tretji in Sainz četrti.

16. krog: Varnostni avto! V betonski ogradi je Latifi. Vsi bodo peljali na postanek.

16. krog: Leclerc je zmanjšal zaostanek na 1,6 sekunde. Perez prvi na postanek.

15. krog: Bottas prehiteva Ocona za sedmo mesto, Hamilton pa Gaslyja za deseto mesto.

12. krog: Hamilton napreduje. Mimo Norrisa in je že 11. Pridobil je že tri mesta.

11. krog: 1. Perez, 2. Leclerc +2,3, 3. Verstappen +4,2, 4. Sainz +6,9, 5. Russell +17,1, 6. Alonso +24,3, 7. Ocon +25,2, 8. Bottas +26,4.

8. krog: Ocon vrača udarec. Nazaj na šesto mesto. Za obema pa je že Bottas. Ocon je moral Alonsa spustiti nazaj predse, saj ga je prehitel zunaj steze.

7. krog: V tretjem poskusu pa v prvem zavoju Alonso le mimo Ocona. Izjemen dvoboj.

6. krog: Že dva kroga Alonso napada ekipnega tekmeca Ocona za peto mesto. Skoraj sta trčila. Perez pa z varnim vodstvom za 2,3 sekunde.

4. krog: Perez je dobro sekundo pred Leclercom. Hamilton je pridobil le eno mesto in je na 14. mestu. Russel pa mimo Ocona na 5. mesto.

Štart druge dirke sezone! Perez je ostal pred Leclercom. Verstappen je na izhodu iz prvega zavoja prehitel Sainza. Ocon je peti, pred Russellom.

Krog za ogrevanje.

Še 5 minut do štarta: V Ferrarijevi garaži je bilo nekaj drame, težave na dirkalniku Sainza, a so ga le usposobili in je na svojem tretjem štartnem mestu.

Še 20 minut do štarta: VN Savdske Arabije bomo spremljali v živo. Na štartu bo le 18 dirkačev. Po nesreči manjka Mick Schumacher, ob vožnji na štartno mesto pa je odpovedal dirkalnik Jukija Cunode. Alpha Tauri ima ta konec tedna ogromno tehničnih težav. Lewis Hamilton bo začel na 15. štartnem mestu in ne v boksih, kot so namigovali.
Džeda eksplozija F1
Sportal Dirkači zaradi raketnega napada grozili z bojkotom dirke
Savdska nesreča Mick Schumacher
Sportal Huda nesreča Schumacherja, novo ime na prvem štartnem položaju
Ne spreglejte