Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
26. 11. 2012,
21.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Brazilije Sebastian Vettel Ayrton Senna Michael Schumacher Fernando Alonso

Ponedeljek, 26. 11. 2012, 21.39

5 let, 5 mesecev

Vettel prehitel Senno za šest let in tri mesece

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še zadnjič se poigrajmo s številkami. Sebastian Vettel je postal najmlajši trikratni prvak, pa ni dobil niti ene VN v Evropi. Kimi Räikkönen je nov rekorder v prevoženih krogih v sezoni.

Sebastian Vettel (Red Bull) je po Juanu Manuelu Fangiu (1954-1957) in Michaelu Schumacherju (2000-2004) postal šele tretji dirkač formule 1 z vsaj tremi zaporednimi naslovi. Še bolj navdušujoč je podatek, da je najmljaši trikratni prvak. Doslej je bil to Ayrton Senna, ki je tretji naslov osvojil star 31 let, sedem mesecev in 13 dni. Vettel je imel v nedeljo 25 let, štiri mesece in 22 dni.

Končni razplet sezone je zelo podoben tistemu iz leta 2010, ko je premagal istega tekmeca (Fernanda Alonsa) - odločitev je prav tako padla v Interlagosu, prav tako je dobil pet dirk, razlika med njima pa je bila takrat le točko višja. Zelo zanimiv je tudi naslednji podatek: Vettel je postal prvi prvak brez zmage na eni od evropskih dirk. Spomladi je slavil v Bahrajnu, jeseni pa mu je preobrat uspel z zmagami v Singapurju, na Japonskem, v Koreji in Indiji.

Vettlov izzivalec Fernando Alonso (Ferrari) je sezono opisal za svojo najboljšo, pa čeprav ima že dve šampionski. S povprečnim dirkalnikom je dobil tri dirke. Če bi postal prvak z le tremi zmagami, bi se to zgodilo prvič po letu 1987, ko je slavil Nelson Piquet (a takrat je bilo 16 dirk). Dosegel je tudi le dve prvi štartni mesti. S tako malo "pole positionov" ni bil nihče prvak že od leta 1989 (Alain Prost).

Naslednji podatek pove veliko o slabem Ferrariju, a odličen Alonsu: desetkrat je prišel na stopničke, ko je bil na kvalifikacijah slabši kot tretji. To je nov sezonski rekord (Prostu je leta 1986 uspelo devetkrat). Izpostavimo še, da Ferrariju ni uspel niti en najhitrejši krog na dirki. Sta bila pa v nedeljo prvič po VN Koreje 2010 na stopničkah oba Ferrarija.

Sledi še več zanimivih številk po zadnji dirki sezone. Jenson Button (McLaren) je dosegel svojo 15. zmago v karieri in prvo v Braziliji. Zdaj ima zmage že z 12 dirkališč. Za McLaren je bila to prva zmaga v Interlagosu po sedmih letih in skupno že osma (toliko jih ima tudi Ferrari).

Nico Hülkenberg (Force India) je postal 13. dirkač, ki je letos vodil na dirki (rekord je 15). In to kar 30 krogov. Na koncu je bil po trčenju v Hamiltona "le" peti.

Kimi Räikkönen (Lotus) je postal nov rekorder v prevoženih krogih oziroma kilometrih v eni sezoni. Naredil jih je kar 6.081. Skozi cilj je prišel na vseh 20 dirkah, le na zadnji je zaostal za en krog. Prvenstvo je končal na tretjem mestu. Tako visoko dirkač Lotusa ni bil že 25 let (Senna).

Za Lewisa Hamiltona (McLaren) se je nadaljevalo prekletstvo zmag. Po zadnjih petih (Abu Dabi 2011, Kanada, Madžarska, Italija in ZDA 2012) je namreč na naslednji dirki vselej odstopil. V soboto je osvojil svoj 26. "pole position" in izenačil dosežek Mike Häkkinena. McLaren je z 62. dvojno prvo vrsto prehitel Williamsa (61).

Felipe Massa (Ferrari) je na svoji 120. VN za italijansko moštvo stotič prišel med dobitnike točk. S tem se je na večni lestvici izenačil z rojakom Nelsonom Piquetom.

Mark Webber (Red Bull) je že šestič v sezoni dirko končal na četrtem mestu. V karieri ima "lesenih kolajn" že 15. Rekorder je s 26 Gerhard Berger.

Enajsto mesto Vitalija Petrova s Caterhamom je bila najboljša uvrstitev za eno od "novih" ekip v treh letih njihovega sodelovanja v formuli 1. Pastor Maldonado (Williams) je v celotni sezoni zaradi različnih kazni izgubil 48 štartnih mest. Sergio Perez (Sauber) na zadnjih šestih dirkah, odkar je podpisal za McLaren, ni osvojil niti točke.

Ne spreglejte