Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
6. 2. 2012,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Red Bull Sebastian Vettel Mark Webber

Ponedeljek, 6. 2. 2012, 14.14

8 let

Vettel dobil RB8, a ostaja previden (video)

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
RB8 je novi dirkalnik prvaka Sebastiana Vettla. "Upamo, da bo boljši od tekmečevih, a bo zelo težko. Razlike se bodo zmanjšale." Z Red Bullom bo v 2012 dirkal tudi Mark Webber.

Zdaj je jasno, da je stopničast nos novih dirkalnikov formule 1 res najboljša rešitev za nova pravila, ki določajo nižji prednji del nosu (zaradi več varnosti). Ima ga namreč tudi Red Bull dizajnerskega veleuma Adriana Neweyja. Z RB8, njegova predhodnika sta v minulih dveh sezonah osvojila dirkaška in konstruktorska naslova, bosta tudi v sezoni 2012 dirkala Nemec Sebastian Vettel in Avstralec Mark Webber (rezerva bo Švicar Sebastien Buemi).

"To je četrta evolucija dirkalnika RB5. Našala naloga je, da skušamo ostati najboljši. To bo izziv, saj smo izgubili tehnologijo izpušnega difuzorja, okrog katerega smo naredili lanski dirkalnik. Šele testiranja bodo pokazala, kaj lahko dosežemo z RB8," ostaja previden dizajner RB8 Adrian Newey in izpostavlja, da stopničast nos, ni tako bistvena aerodinamična sprememba. Vodja ekipe Cristian Horner je povedal, da so dirkalnik sestavili v rekordno hitrem času: "Adrian ni znan po tem, da bi kmalu zrisal dirkalnik, je pa zato dizajnerska ekipa, produkcijska ekipa zelo hitro sestavila dirkalnik. Bili so fantastični. Izpolnili smo cilj, da bomo z novim dirkalnikom že na prvih testiranjih."

Sebastian Vettel ne pričakuje še ene sezone dominance, potem ko je lani naslov prvaka z 11 zmagami osvojil že štiri dirke pred koncem. "Sezona 2011 je bila res nekaj posebnega. A po pravici, sezone ne začneš z mislimi, da lahko ponoviš minulo. Narobe bi bilo, če bi mislil, da se bo 2011 sama od sebe ponovila." Razlike med ekipami bodo manjše, saj bolj strikten tehnični pravilnik ne dopuša veliko svobode pri dizajnu, pove Vettel. "Dizajnerji nimajo možnosti najti česa posebnega. Ker nimamo več dvojnega difuzorja od predlani in izpušnega od lani, bo težko narediti veliko razliko do tekmecev. Seveda upamo, da bo novi dirkalnik boljši od tekmečevih, a bo zelo težko. Mislim, da bodo dirkalniki zelo podobni, razlike pa se bodo zmanjšale. Mislim, da bo zelo, zelo tesna sezona. Če ne bo, bo to veliko presenečenje."

Mark Webber, ki je lani dosegel eno samo zmago, je odločen, da bo v 2012 mnogo boljši: "Ko športnik ne doseže, česar je sposoben, se želi v novi sezoni vrniti, izboljšati in opraviti boljši posel. Naša ekipa je v minulih sezonah postavila zelo visoka merila in tega izziva se že veselim. Imel sem dobro zimo, dobro sem se pripravil in komaj čakam, da se začne." Verjame, da bo RB8 hiter tako zaradi renaultovega motorja kot zaradi aerodinamike. Prepoved uporabe izpušnega difuzorja, ki je bila njihova največja prednost v 2011, ga ne skrbi. "Ni razloga, da se ne bi tudi v 2012 borili za sam vrh."

Ne spreglejte