Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 5. 2014,
15.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Valentino Rossi Marc Marquez Dani Pedrosa Jorge Lorenzo Michelin

Četrtek, 29. 5. 2014, 15.26

8 let

Valentino Rossi: Zmaga v Mugellu je stvar časti!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Steza v Mugellu, ki bi jo lahko odpeljal z zaprtimi očmi in ki ustreza Yamahi, največja podpora občinstva v sezoni in vrhunska forma so dejavniki, ki bi lahko Rossija pripeljali pred Marqueza.

VN Italije ni le Rossijeva domača dirka, temveč tudi domača dirka za Yamahino tovarniško ekipo, ki ima svoj sedež v Monzi. Valentino komaj čaka, da bo lahko po dolgem času spet zabaval svoje občinstvo, ki je bilo zadnje tri sezone prikrajšano za njegove dirkaške mojstrovine. V letih 2011 in 2012 z Ducatijem ni bil konkurenčen niti za stopničke, kaj šele za zmago. Lani je svojo predstavo končal že v prvem krogu. Letos bo Rossi v Mugello prišel izjemno motiviran, potem ko je v tej sezoni spet našel tisto pravo ostrino. Na prejšnji dirki v Le Mansu je Valentinu za zmago zmanjkalo 1,5 sekunde.

Bo v Mugellu to minimalno razliko do letos nepremagljivega Marca Marqueza premostil s pomočjo občinstva in Yamahe, ki bi ji morala steza ustrezati? Rossi še zmeraj ostaja edini dirkač, ki je sedemkrat zapored zmagal na domači VN, za tekmece je bil v Mugellu v kraljevskem razredu nedosegljiv med letoma 2002 in 2008. Rossijev glavni cilj bo, da prvič letos premaga Marqueza in zmaga, druga tarča pa prvenstvo, kjer lahko točkovno prehiti Danija Pedroso (po številu drugih mest ga je že) in postane prvi Marquezov izzivalec za naslov svetovnega prvaka.

"Na drugih dirkah je v igri zmeraj 25 točk, a v Mugellu gre za čast! Jorge je tam z Yamaho zmagal zadnja tri leta zapored, kar pomeni, da je M1 na tej stezi zelo konkurenčna. To bo moja 300. dirka v SP, zaradi česar pa nisem pretirano vesel, ker to pomeni, da sem star. A vesel sem, ker sem v dobri fizični kondiciji in sem še zmeraj lahko zelo hiter," je pred Mugellom povedal Valentino Rossi.

Bo Marquez letos ostal na dveh kolesih?

Misija vodilnega dirkača v prvenstvu Marca Marqueza za Mugello je jasna: optimalen prvi del sezone (5 dirk – 5 zmag) raztegniti tudi v šesto veliko nagrado. Španec je lani v Mugellu padel tri kroge pred koncem dirke, ko se je vozil na drugem mestu. Padal je tudi na treningih. Enkrat se je za las izognil hudim poškodbam, potem ko je na koncu štartno-ciljne ravnine z motorjem podrsal po betonskem zidu.

"Mugello je ena izmed najzahtevnejših stez v koledarju in lani smo se na njej zelo mučili. Med dirkaškim koncem tedna sem večkrat padel, pa tudi na dirki. Zdaj imam leto več izkušenj in upam, da bo šlo bolj gladko. Vem, da bo Valentino na domači dirki zelo močan, Jorge je tam zmagal zadnje tri sezone zapored, pa tudi Pedrosa je v Mugellu zmeraj zelo hiter. Moramo ostati osredotočeni. Če se ne bomo sposobni boriti za zmago, moramo pobrati dragocene točke za prvenstvo," je pred šesto dirko sezone izjavil Marc Marquez.

Lorenzo sanja o preboju

Špančev moštveni kolega Dani Pedrosa, ki je na VN Italije v kraljevskem razredu zmagal leta 2010, si po petem mestu v Le Mansu obeta boljši rezultat: "Atmosfera v Mugellu je zmeraj nekaj posebnega, pa tudi vreme je ponavadi idealno za dirkanje. Na preteklih dirkah je bila moja hitrost na dirkah dobra, a se moram izboljšati na kvalifikacijah."

Rossijev kolega v garaži Jorge Lorenzo upa, da bo Mugello zanj prelomnica sezone in da bo obdržal zmagovito serijo na VN Italije: "Moramo se vmešati v boj za mojo prvo letošnjo zmago. To bi bilo super za ekipo in zame. Mugello mi je vedno ustrezal in nanj imam kar nekaj lepih spominov. To je posebna steza, ki je fantastična za moj dirkaški slog. Upam, da mi bo preboj uspel prav v Toskani."

Michelin bo prevzel štafetno palico od Bridgestona

Michelin bo s prvenstvom 2016 postal ekskluzivni dobavitelj gum za kraljevski razred MotoGP. Bridgestone se poslavlja po koncu sezone 2015. Michelin je med letoma 1976 in 2006 osvojil 26 naslovov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu, nato pa ga je zasenčil Bridgestone, ki se je moto cirkusu pridružil leta 2002. Japonci so prvi naslov prvaka pobrali leta 2007 s Caseyjem Stonerjem in uspeh ponovili leto pozneje z Valentinom Rossijem. Leta 2009 se je Michelin umaknil in Bridgestone je ostal edini dobavitelj gum. Ob slovesu je takrat francoski konstruktor zapisal: "Organizatorji prvenstva motoGP so se odločili, da bodo v prihajajočih sezonah sodelovali s samo enim gumarjem, kar odpravlja konkurenčno okolje, ki je pripeljalo do velikega napredka." Očitno pa ekskluzivnost pd leta 2016 Michelin ne bo več motila …

Ne spreglejte