Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
20.34

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN Kanade Montreal Lewis Hamilton Mercedes Pirelli

Četrtek, 6. 6. 2013, 20.34

4 leta, 10 mesecev

V Kanadi "ura resnice" za Hamiltona, Mercedes in Pirelli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo bo na sporedu sedma dirka sezone formule ena. Na veliki nagradi Kanade v Montrealu bo Lewis Hamilton napadal svojo četrto tamkajšnjo zmago.

Najuspešnejši dirkač na stezi Gillesa Villeneuva v Montrealu je sicer lani dokončno upokojeni nemški as Michael Schumacher, ki je na otoku Notre Damme vknjižil sedem zmag, med še aktivni dirkači gre ta "naslov" Angležu Lewisu Hamiltonu, ki je v svoji krstni sezoni v f1 leta 2007 tam dosegel tudi svojo prvo zmago in na najvišji stopnički stal prav na vsaki dirki odtlej, če mu je le uspelo pripeljati do cilja. Dvakrat, v letih 2008 in 2011, je odstopil in zmag sta se veselila Robert Kubica in Jenson Button. Medtem ko Poljaka Kubice letos v karavani f1 ni, pa je Button eden od štirih še aktivnih zmagovalcev VN Kanade. Poleg Hamiltona (2012, 2010, 2007) in Buttona (2011), sta tam slavila še Kimi Räikkönen (2005) in Fernanado Alonso (2006). A s temi podatki si ne moremo prav dosti pomagati, saj razen Buttona (McLaren) noben drug od naštetih dirkačev ni več v avtomobilu, s katerim je osvajal kanadske zmage. Branilec naslova Hamilton je v Montrealu zmagoval z McLarnom, zdaj pa sedi v Mercedesu, Alonsu je do najvišje stopničke pomagal Renault, zdaj sedi v Ferrariju, Räikkönen, zdaj dirkač Lotusa, pa je pred osmimi leti slavil z McLarnom.

Prav dejstvo, da branilec lanske montrealske zmage Hamilton zdaj vozi Mercedes pa ga bržčas že resno oddaljuje od kandidatov za letošnjo zmago. Na hitrem montrealskem dirkališču so namreč močno obremenjene prav pnevmatike, z obstojnostjo katerih ima Mercedes v tej sezoni nemalo težav. V Monaku ta pomanjkljivost sicer ni prišla do izraza in je Hamiltonov moštveni kolega Nico Rosberg poskrbel za prvo zmago "srebrnih puščic" v sezoni, a na redko uporabljeni stezi v Kanadi bodo o vrstnem redu odločale tudi gume. Pirelli izboljšano verzijo letošnjih pnevmatik pripravlja za VN Velike Britanije (30. junija), medtem ko bodo ta petek moštva lahko na prostih treningih preizkusila po dva kompleta novih gum. V kvalifikacijah in na dirki bodo uporabljene aktualne pnevmatike, ki dirkačema in vodilnim možem Mercedesa že celo sezono povzročajo sive lase. Po specifični monaški ruleti gre torej favorite za montrealsko zmago bržčas iskati pri Red Bullu (Vettel in Webber), pa čeprav je ta v Kanadi tradicionalno neuspešen, pri Ferrariju, ki bo s Fernandom Alonsom poskušal ponoviti dosežka s Kitajske in Španije, in Lotusu, ki ga je Kimi Räikkönen letos že štirikrat pripeljal na stopničke, na uvodni dirki sezone v Avstraliji celo na najvišjo.

"Kanada je vselej ena najbolj nepredvidljivih dirk v koledarju, delno tudi zato, ker je tako zahtevna do pnevmatik," pravi v zadnjih tednih silno oblegani direktor Pirellijevega oddelka za motošport Paul Hembery, ki pričakuje, da se bodo moštva v nedeljo odločala za strategijo dveh ali treh postankov v boksih, čeprav je bilo na lanski dirki kar precej takšnih, ki so poskušali samo z enim postankom. Pomemben dejavnik bo tudi vreme, za petek in soboto so napovedane plohe in temperature pod 20 stopinj Celzija, v nedeljo pa izboljšanje, pretežno jasno s temperaturami do 23 stopinj Celzija, a še vedno možnostjo padavin.

Ne spreglejte