Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

VN Bahrajna Lewis Hamilton Sebastian Vettel Valtteri Bottas Mercedes Ferrari Fernando Alonso Daniel Ricciardo Red Bull

Petek, 14. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Pred VN Bahrajna

V Bahrajnu brez branilca lanske zmage, med Vettlom in Hamiltonom pa je tam 2 : 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Lanski zmagovalec dirke formule ena za veliko nagrado Bahrajna, Nemec Nico Rosberg, danes uživa v dirkaškem pokoju, trenutno najboljša dirkača svetovnega prvenstva, Sebastian Vettel (Ferrari) in Lewis Hamilton (Mercedes) pa sta na dirkališču Sakhir zmagala vsak dvakrat.

Valtteri Bottas opozarja, da sezone ne bosta zaznamovala le njegov moštveni kolega pri Mercedesu Lewis Hamilton in Ferrarijev Sebastian Vettel. | Foto: Reuters Valtteri Bottas opozarja, da sezone ne bosta zaznamovala le njegov moštveni kolega pri Mercedesu Lewis Hamilton in Ferrarijev Sebastian Vettel. Foto: Reuters "Mnogo prezgodaj je, da bi govorili o le dveh kandidatih za naslov prvaka. Sezona je še dolga in ne upam si trditi, da se bo vrtela samo okoli Lewisa in Sebastiana. Stvari se lahko obrnejo," je v Bahrajnu novinarjem razlagal finski dirkač Mercedesa Valtteri Bottas, najbrž po vsega dveh dirkah sezone že naveličan poudarjanja dvoboja Hamilton – Vettel.

Za zdaj prednosti Mercedesa in Ferrarija izkoriščata le Hamilton in Vettel

Čeprav je v začetku sezone premoč Mercedesa in Ferrarija nad tekmeci očitna, sta hitrost dirkalnikov unovčila le prva dirkača omenjenih moštev, Lewis Hamilton in Sebastian Vettel, ki imata vsak po eno zmago in eno drugo mesto in sta v prvenstvu dirkačev izenačena pri 43 osvojenih točkah, medtem ko sta Bottas in Kimi Räikkönen do zdaj dosegla manj od pričakovanj.

Bottas želi čim prej doseči dober izid

Bottas, ki je pri Mercedesu letos zamenjal lanskega svetovnega prvaka Nica Rosberga, ta se je nekoliko presenetljivo hitro upokojil, je na uvodni dirki sezone v Avstraliji sicer stal na stopničkah (bil je tretji), prejšnji konec tedna na Kitajskem pa je bil le šesti. "Na koncu vedno šteje rezultat in želim si čim prej tudi sam doseči dobrega, saj se mi bo vsaka izgubljena točka maščevala na koncu sezone," še meni ambiciozni Finec.

Vrhunci lanske dirke za VN Bahrajna:

Red Bull za zdaj še predaleč za vodilnima

Bottas vsekakor spada v krog dirkačev, ki bi se lahko bojevali za zmage, v njem je tudi Räikkönen, ki bi bržčas moral že na prvih dveh dirkah sezone doseči več kot četrto in peto mesto, VN Kitajske pa je pokazala, da tudi Red Bulla ne smemo vnaprej odpisati. Čeprav sta tekmovalca Red Bulla še prepočasna za neposreden obračun z Mercedesom in Ferrarijem, bosta Max Verstappen in Daniel Ricciardo prežala na vsako napako tekmecev.

Daniel Ricciardo ne pričakuje čudeža, Red Bull je trenutno prepočasen, da bi resno konkuriral Mercedesu in Ferrariju.  | Foto: Reuters Daniel Ricciardo ne pričakuje čudeža, Red Bull je trenutno prepočasen, da bi resno konkuriral Mercedesu in Ferrariju. Foto: Reuters "Velik skok bi morali narediti, da jih ujamemo. Tako velik, da meji na čudež, čudeži pa se ne dogajajo prav pogosto," meni Avstralec Ricciardo, letos za zdaj še v senci mlajšega moštvenega kolega, Nizozemca Verstappna.

Hamilton : Vettel 2:2

Zadnjega zmagovalca Bahrajna Nica Rosberga ni več med aktivnimi dirkači formule ena, prva favorita za zmago na letošnji izvedbi dike Hamilton in Vettel pa imata tam vsak po dve zmagi. Anglež je tam slavil v letih 2014 in 2015, Nemec 2012 in 2013 še kot dirkač takrat šampionskega Red Bulla.

Četudi bi se lahko ta konec tedna v boj za zmago vmešala predvsem Bottas in Räikkönen, sta Hamilton in Vettel osredotočena na svoj dvoboj. "Ferrari je v najboljši formi zadnjih let, morda celo desetletja. Mi smo v najboljši formi kot moštvo in tudi sam čutim, da boljši nisem bil še nikoli. Pravi borec se želi vedno pomeriti z najboljšimi, saj je takrat zmaga še posebej sladka," je spet razlagal Hamilton, očitno resnično vesel, da ima letos v prvenstvo dostojnega tekmeca.

Prva favorita za zmago bosta tudi v Bahrajnu trikratni svetovni prvak Hamilton in štirikratni prvak Vettel. | Foto: Reuters Prva favorita za zmago bosta tudi v Bahrajnu trikratni svetovni prvak Hamilton in štirikratni prvak Vettel. Foto: Reuters

Alonso s tremi zmagami še vedno rekorder Sakhira

Sicer pa se z največ bahrajnskimi zmagami lahko pohvali Fernando Alonso, ki je včeraj presenetil z najavo, da bo letos izpustil prestižno VN Monaka in se preizkusil na ameriški klasiki 500 milj Indianapolisa. Španec je na VN Bahrajna zmagal v letih 2005 in 2006, ko je z Renaultom osvojil tudi svetovno prvenstvo, s Ferrarijem pa leta 2010. Letos z McLarnom nima prav nobenih možnosti za kakšen odmeven dosežek, saj je Honda, ki poganja McLarnov dirkalnik povsem nekonkurenčna.

"Hočem biti najboljši. Če v formuli ena ne morem preseči Michaela Schumacherja, bom poskušal osvojiti 'trojno krono'," je odločitev, da 28. maja letos ne nastopi v Monaku pojasnjeval Alonso, prepričan, da mu prejšnji šef McLarna Ron Dennis česa takšnega ne bi nikoli dovolil. Nad odločitvijo Španca so presenečeni tudi nekateri drugi dirkači, ki ne razumejo, kako lahko eno najatraktivnejših dirk v formuli ena zamenja za nastop v inferiornem tekmovanju, ameriški seriji IndyCar.

Na stezi Sakhir v Bahrajnu bosta v petek prva prosta treninga (prvi od 13. uri, drugi ob 17.), tretji bo v soboto ob 14. uri, kvalifikacije pa se bodo začele ob 17. uri po slovenskem času. Štart nedeljske dirke pa bo prav tako ob 17. uri. Na 5,4-kilometrski stezi bodo dirkači odpeljali 57 krogov, pričakovati pa je mogoče, da bodo letos popravili tudi rekord kroga, ki je od leta 2005 v lasti Pedra de la Rose (1:31,447).
Ne spreglejte