Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
8.09

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Indy 500

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 8.09

4 leta, 11 mesecev

Tragična nesreča dvakratnega zmagovalca Indyja 500 (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zadnje dejanje sezone ameriške formule Indy se je v Las Vegasu sinoči razpletlo tragično.

Namesto veselja ob koncu sezone in razglasitve novega prvaka je ameriška in svetovna karavana avtomobilističnega športa v hudi nesreči izgubila enega najboljših dirkačev, 33-letnega Britanca Dana Wheldona, dvakratnega zmagovalca dirke 500 milj Indianapolisa. "Z žalostjo sporočamo, da je dirkač s startno številko 77 Dan Wheldon podlegel poškodbam. Vodstvo dirke se je odločilo, da tekmovanje odpove, dirkači pa bodo v čast Wheldonu prevozili pet krogov. Z mislimi smo pri družini nesrečnega dirkača," je dve uri po hudi nesreči v 13. krogu dirke v Las Vegasu sporočil direktor formule Indy Randy Bernard.

Wheldon je veljal za enega najboljših britanskih dirkačev, čeprav se ni nikoli preizkusil v formuli 1. A v 134 dirkah v ZDA je zbral precej lovorik, postal prvak leta 2005 in dosegel 16 zmag, med njimi tudi dve, ki onkraj luže in tudi po vsem avtomobilističnem svetu veljata največ: slavil je na prestižnih 500 miljah Indianapolisa.

Do nesreče je prišlo v 13. krogu, ko se je v verižno trčenje zapletlo 15 dirkačev. Na stezi so ostale razbitine in goreči deli dirkalnikov, najhuje pa jo je skupil Wheldon, saj je njegov dirkalnik po trčenju z bolidom Paula Tracyja dvignilo v zrak in je priletel v zaščitne mreže. Kljub hitri pomoči, s helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico, ga niso mogli rešiti in dve uri po nesreči je poškodbam podlegel. Dirkač, ki letos ni imel stalne pogodbe in je v Las Vegasu nastopil šele tretjič v sezoni, je za naslednjo sezono že sklenil dogovor z ekipo Andretti, v kateri bi moral zamenjati najboljšo voznico v tem tekmovanju Danico Patrick, ki odhaja v tekmovanje Nascar. Zaradi poškodb so v bolnišnico odpeljali še tri dirkače.

Potem ko so drugi dirkači zvedeli za smrt svojega sotekmovalca, so se odločali za počasno vožnjo po dirkališču, s katero so počastili spomin na nesrečnega Wheldona. Na stolpu ob stezi, ki kaže rezultate, pa so prižgali samo številko 77, s katero je nastopil Wheldon. Britanski dirkač je zapustil ženo in dva majhna otroka.

Zaradi odpovedi dirke je prvak brez boja postal Škot Dario Franchitti, ki pa je povedal, da mu naslov v takšnih okoliščinah ne pomeni nič. "Ko se zgodi kaj takšnega, je vse drugi nepomembno, ni važno, kdo je prvak. Še pred minuto sva se pogovarjala in šalila, zdaj pa ga ni več med nami," je dejal Franchitti.

Ne spreglejte