Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
9.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Jules Bianchi formula1

Petek, 27. 5. 2016, 9.02

6 let, 6 mesecev

"Tožili bomo, ker bi se dalo Julesovo smrt preprečiti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Družina pokojnega dirkača formule 1 Julesa Bianchija bo v Angliji sprožila sodne postopke proti Mednarodni avtomobilistični zvezi, proti Julesovi ekipi Marussi in proti lastniku komercialnih pravic formule 1.

Jules Bianchi si je 5. oktobra 2014 na dirki formule 1 za VN Japonske hudo poškodoval glavo, potem ko je trčil v avtodvigalo, ki je odstranjevalo dirkalnik Adriana Sutila. Francoz je bil nato devet mesecev v umetni komi, iz katere se ni več zbudil. Umrl je 17. junija 2015 v rodni Nici.

Odvetniška firma, Stewarts Law, ki zastopa družino Bianchi, je ta teden poslala Mednarodni avtomobilistični zvezi, Marussi (Julesovi ekipi formule 1, danes Manor, op. p.) in FOM (lastnik komercialnih pravic formule 1) pisma, v katerih pojasnjujejo, zakaj Bianchijeva družina čuti, da so lahko dejanja ene ali več strani prispevale k nesreči Julesove smrtne nesreče.

V njih so jih pozvali, naj sprejmejo dejstvo, da so bile pri načrtovanju in izvedbi dirke storjene napake. Ta je bila izpeljana v nevarnih razmerah, v času sezone tajfuna na Japonskem. Od prejemnikov pisem pričakujejo, da se bodo odzvali v primernem času, pojasnili svoja dejanja v povezavi z dirko in navedli, ali bodo izpodbijali trditve v pismih.

"Smrt Julesa Bianchija bi se dalo preprečiti. V poročilu FIA o tej nesreči so zapisali mnogo priporočil za izboljšanje varnosti v formuli 1, a niso identificirali napak, ki so vodile v Julesovo smrt. Za Bianchijevo družino je bil presenetljivo, da je FIA v svojih zaključkih krivdo za nesrečo pripisala Julesa, pa čeprav so opozorili na številne dejavnike."

"Bianchijeva družina je odločena, da ta sodni proces od vpletenih v nesrečo zahteva odgovore in odgovornost za morebitne napake. To je pomembno, da bodo lahko sedanji in prihodnji dirkači imeli zaupanje, da je varnost v športu na prvem mestu. Če bi tako bilo v Suzuki, bi bil Jules najverjetneje še zmeraj živ in bi še danes tekmoval v športu, ki ga je ljubil," je izjavil Julian Chamberlayne, partner Stewarts Law.

Julesov oče Philippe Bianchi ne bo odnehal, dokler ne bo zadoščeno pravici: "Prizadevamo si za pravico za Julesa in želimo ugotoviti resnico o odločitvah, ki so pripeljale do smrti našega sina na VN Japonske 2014. Kot družina imamo veliko neodgovorjenih vprašanj in čutimo, da bi se dalo Julesovo nesrečo in smrt preprečiti, če ne bi bila storjena serija napak."

Julesova starša, Philippe in Christine Bianchi, sta 9. aprila ustanovila dobrodelno organizacijo v spomin na svojega sina, s katero bosta podpirala dirkače med 8 in 13. letom starosti in jih skušala pripeljati v formulo 1. Projekt temelji na filozofiji, da uspeh ni stvar denarja, temveč talenta. Ta konec tedna si bosta ogledala dirko formule 1 v Monte Carlu in priložnost izkoristila za promocijo svoje dobrodelne organizacije ter za razgrnitev prihodnjih načrtov.

Ne spreglejte