Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
16. 4. 2012,
9.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nico Rosberg Jenson Button Mercedes VN Kitajske Ross Brawn

Ponedeljek, 16. 4. 2012, 9.40

8 let

"To ni Rosbergova prva in zadnja zmaga"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Oče mi je govoril, naj verjamem vase in ostanem potrpežljiv." Ostal je in dočakal prvo zmago. Nico Rosberg. "To ni Nicova prva in zadnja zmaga," svari Jenson Button.

Časa za slavje ni, karavana formule 1 je že na poti v Bahrajn. A Nico Rosberg in Mercedesovi inženirji bi si zabavo zagotovo zaslužili. Šestindvajsetletni dirkač je odpeljal dirko brez napake, inženirji nemške ekipe pa so vendarle našli nastavitve, ki niso bile preagresivne za Pirellijeve pnevmatike. Te so jim na uvodnih dveh dirkah vzele možnost za stopničke, z zmago na nedeljski VN Kitajske pa so le dokazali, kako velik je potencial dirkalnika W03.

"Škoda, da naslednja dirka sledi že naslednji vikend, saj smo vsi tako zelo zaposleni s pakiranjem. A saj bo zmag še dovolj in s tem tudi priložnosti za proslavljanje," je ob slovesu iz Šanghaja dejal Nico Rosberg. Zmago je čakal 111. dirk. Le štirje so prvo čakali dlje. Eden teh je bil ob njem na zmagovalnem odru – Jenson Button (McLaren). Njemu je uspelo v 113. poizkusu. "Prepričan sem, da to ni Nicova prva in zadnja zmaga. Njihova ekipa se letos zdi zelo konkurenčna, Nico pa ni storil niti napake. Očitno so nam napovedali bitko," je povedal Jenson Button, ki je Rosbergovi ekipi (takrat pod imenom Brawn) leta 2009 pridirkal naslov prvaka. "Niki Lauda mi je rekel: 'Zdaj vse postane lažje, tudi osvajanje zmag'. Če je to res, sprejmem. On že ve," je v smehu dodal Rosberg.

Rosberg na VN Avstralije in VN Malezije ni osvojil niti točke. Pred VN Kitajske ga je moral Ross Brawn celo zagovarjati, češ da ni on kriv za slabe predstave s prvim dveh dirk. V Šanghaju pa je vse naredil za čisto petico: najprej prvi štartni položaj s pol sekunde naskoka, nato zmaga za 20 sekund. Pred to dirko je imel Nemec s finskim očetom, prvakom iz sezone 1982 Kekejem Rosbergom, le eno drugo mesto (z Williamsom 2008) in štiri tretja, a ni nikdar dvomil v lastne sposobnosti. "Vedel sem, da bo moj čas prišel, ko bo pripravljen dirkalnik. In to je bil ta dan. Oče mi je govoril, naj verjamem vase in ostanem potrpežljiv."

Zmaga ni nič manj pomenila Norbertu Haugu, ki kot vodja Mercedesovega motošportnega oddelka dirke formule 1 obiskuje že dobrih 15 let. "To je bila ena najboljših zmag. Lahko se primerja s tisto Davida Coultharda leta 1997, ko smo McLarna prebarvali srebrno in prvič zmagali. Izjemno zmago smo dosegli tudi leta 1994 v Indianapolisu. Z McLarnom in Brawnom smo osvojili nekaj lepih zmag, a ta nam pomeni zares veliko. V to smo vložili ogromno dela."

Ne spreglejte