Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
8. 11. 2015,
15.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jorge Lorenzo

Nedelja, 8. 11. 2015, 15.36

7 let, 12 mesecev

Svetovna prvaka MotoGP sta dva: Španec Jorge Lorenzo in Slovenec Igor Akrapovič

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jorge Lorenzo je na finalu MotoGP v Valencii postal najuspešnejši španski dirkač v zgodovini kraljevskega razreda, potem ko je v svojo vitrino postavil tretjo lovoriko za naslov svetovnega prvaka.

Jorge Lorenzo je v svetovnem motociklističnem prvenstvu debitiral 3. maja 2002 na VN Španije v Jerezu v kategoriji do 125 ccm in z Derbijem zasedel 22. mesto. Do prve zmage v karieri SP se dokoplje leta 2004 v Riu de Janeiru. V letu, ki sledi, trikrat zmaga in sedemkrat stopi na stopničke. A to je premalo, da bi postal svetovni prvak. Zadovoljiti se mora s četrtim mestom.

Dve leti zapored kralj četrtlitrske konkurence

Po treh letih dirkanja v kategoriji do 125 ccm z Derbijem leta 2005 napreduje v četrtlitrsko konkurenco in zamenja motor. Presedla na Hondo, s katero šestkrat stopi na stopničke (štiri druga mesta in dve tretji), a nikoli ne zmaga in prvenstvo zaključi kot peti dirkač. Leta 2006 spet zamenja motor – Hondo nasledi Aprilia. To je bil zadetek v polno.

V svoji prvi sezoni z italijanskim motociklom eksplodira: pobere 8 zmag, 11 stopničk, 10 najboljših štartnih položajev in postane prvič v karieri svetovni prvak. Leta 2007 za Aprilio ubrani naslov svetovnega prvaka v kategoriji do 250 ccm. Rezultati so spet fascinantni: 9 zmag, 12 stopničk, 9 najboljših štartnih položajev.

Leta 2008 se preseli v elitno kategorijo SP – v kraljevski razred MotoGP. Z Yamahinim tovarniškim motociklom šokira moštvenega kolega Valentina Rossija in celotno karavano MotoGP, saj že na svojem debiju v Katarju osvoji najboljši štartni položaj, na dirki pa je drugi. Prvo zmago si pridirka na tretji dirki v kraljevskem razredu.

Na prvih treh dirkah sezone je tudi nepremagljiv na kvalifikacijah. Sezono konča kot četrti, prvak postane Rossi. Leta 2009 štirikrat zmaga, 12-krat stopi na stopničke, petkrat je najhitrejši na kvalifikacijah. S temi rezultati se dokoplje do naslova svetovnega podprvaka. Naslov ubrani Rossi.

Prva lovorika v elitni kategoriji leta 2010

Njegov trenutek slave pride leta 2010, ko izkoristi poškodbo Rossija, ki si zlomi nogo, in prvič v karieri postane svetovni prvak v kraljevskem razredu. Na poti do laskave lovorike devetkrat zmag, 16-krat stopi na stopničke in je 7-krat najhitrejši na kvalifikacijah. Leta 2011 je svetovni podprvak, čeprav manjka na dveh dirkah, premaga ga Hondin Casey Stoner.

Drugi naslov svetovnega prvaka osvoji leta 2012. Za nov fantastičen dosežek je dovolj šest zmag in šestnajst stopničk. Postane prvi Španec v zgodovini, ki v kraljevskem razredu osvoji dva naslova prvaka.

Leta 2013, ko se k Yamahi po dveh letih mučenja z Ducatijem vrne Rossi, zmaga osemkrat in štirinajstkrat stopi na stopničke, a mu naslov prvak spelje Hondin novinec Marc Marquez (zmaga samo šestkrat). Veliko vojno izgubi na finalu v Valencii. Plača visoko ceno dveh zlomov ključnice v Assnu in Sachsenringu.

V sezoni 2014 ni več tako prepričljiv: ne le, da ga znova premaga Marquez. Boljši od njega je tudi moštveni kolega Valentino Rossi. Končno tretje mesto je njegov skrajni domet, na računu pa dve zmagi, enajst stopničk in en najboljši štartni položaj.

2015 spet na Moto Olimpu

V prvenstvu 2015 je Lorenzo spet našel svojo surovo hitrost, ki ga je krasila v preteklosti. Špančev največji rival ni bil branilec naslova Marc Marquez, temveč moštveni kolega Valentino Rossi. Odločitev o naslovu svetovnega prvaka je padla na finalu v Valencii. Lorenzova letošnja statistika je fascinantna: zbral je največ zmag v sezoni – 7 (Marquez 5, Rossi 4, Pedrosa – 2), med Jerezom in Barcelono je pobral štiri zaporedne zmage.

Na stopničkah je bil 12-krat od 18 možnih. Zbral je 5 točk več kot moštveni kolega Valentino Rossi. Čeprav si je Jorge privoščil eno ničlo (Rossi je na vseh dirkah pobral točke), mu ta spodrsljaj ni škodil pri osvojitvi petega naslova svetovnega prvaka, tretjega v kraljevski konkurenci.

Lorenzo naslov prvaka osvojil s pomočjo slovenskega Akrapoviča

Jorge Lorenzo se je do najprestižnejše lovorike v svetovnem motociklizmu, v elitnem kraljevskem razredu MotoGP, dokopal tudi s pomočjo slovenske visoke tehnologije. Na njegovo tovarniško Yamaho je namreč vgrajen izpušni sistem slovenskega proizvajalca Igorja Akrapoviča.

Ne spreglejte