Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2019,
18.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

5

Natisni članek

Moto GP Jorge Lorenzo

Četrtek, 14. 11. 2019, 18.10

4 leta, 5 mesecev

Jorge Lorenzo

Zdaj tudi uradno: eden največjih se poslavlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

5

Jorge Lorenzo | Jorge Lorenzo bo v nedeljo v Valencii odpeljal svojo zadnjo dirko.  | Foto Getty Images

Jorge Lorenzo bo v nedeljo v Valencii odpeljal svojo zadnjo dirko.

Foto: Getty Images

Španski dirkač Jorge Lorenzo je na današnji novinarski konferenci tudi uradno napovedal tekmovalno slovo. Petkratni svetovni prvak, od tega je bil trikrat nepremagljiv v elitnem razredu motoGP, bo svojo zadnjo dirko odpeljal v nedeljo v domači Valencii, kjer se bo končala sezona 2019.

Kot je razkril na novinarski konferenci, letos ni našel prave motivacije, za slabo formo pa so verjetno krive tudi poškodbe. Hondi se je opravičil, ker ni dosegel njenih standardov in ciljev (s skromnimi 25 točkami je šele na 19. mestu v svetovnem prvenstvu), ob slovesu pa je požel stoječe ovacije prisotnih.

Napočil je dan za slovo

Jorge Lorenzo je začel kariero pred 17 leti. | Foto: Getty Images Jorge Lorenzo je začel kariero pred 17 leti. Foto: Getty Images "Vedno so posebni dnevi v dirkaški karieri: ko prvič zmagaš, ko prvič osvojiš naslov prvaka, kar ne uspe vsakomur, meni pa je. Potem je seveda tu še dan, ko se moraš posloviti. Kot si verjetno lahko predstavljate, je ta dan zdaj prišel tudi zame," je dejal španski zvezdnik.

32-letni Jorge Lorenzo je bil na vrhuncu kariere v letih 2010, 2012 in 2015, ko je zmagal v skupnem seštevku SP razreda motoGP, pred tem pa je bil dvakrat najboljši na svetu še v razredu do 250 ccm (2006 in 2007). 

Kariero je začel leta 2002 v razredu do 125 ccm, v 17 tekmovalnih letih pa je zbral 152 uvrstitev na stopničke in 68 posamičnih zmag v SP, od teh jih je 47 v razredu motoGP. Za prve točke je potreboval štiri dirke, za prvo zmago eno sezono.

Ni več tako hiter kot včasih

Španec se je močno zamislil po padcu v Assnu. | Foto: Getty Images Španec se je močno zamislil po padcu v Assnu. Foto: Getty Images Danes je pojasnil, da je bil ključni trenutek, ki je tehtnico nagnil na stran odločitve za konec kariere, letošnji grd padec na treningu pred dirko v Assnu. Takrat si je tudi poškodoval hrbtenico. "Poškodbe seveda vplivajo na moje predstave in žal nisem dovolj hiter, da bi dosegel želeno raven. Ko sem v Assnu padel, sem si rekel: Jorge, je to res potrebno, po vsem, kar si dosegel? Konec, ne grem se več."

Pozneje si je sicer premislil in ni končal kariere že v Assnu, toda odločitev o slovesu je le preložil za nekaj mesecev. "Takrat je gora postala previsoka. Nisem več našel motiva, da bi še plezal nanjo," je gorniško prispodobo našel Lorenzo.

Pri Hondi se je nakopičilo preveč težav

Trikrat je bil svetovni prvak, trikrat pa podprvak. | Foto: Reuters Trikrat je bil svetovni prvak, trikrat pa podprvak. Foto: Reuters Leta 2005 je prestopil v razred do 250 ccm in naslednje leto tam prvič postal prvak, dosežek pa je ponovil leto pozneje. Že po dveh letih je tako prerasel srednji razred in se je že naslednje leto preselil med elito, k Yamahi. Tam je ostal do sezone 2016 in v tem času dosegel vse, kar je mogoče. Tri naslove svetovnega prvaka (2010, 2012, 2015), še trikrat je bil podprvak (2009, 2011 in 2013) in dvakrat skupno tretji (2014, 2016).

V japonski ekipi je dosegel 44 zmag, predlani pa se je preselil k Ducatiju. Zadnji del njegove kariere ni bil tako uspešen, pri italijanski ekipi se ni znašel, dosegel je sicer še tri posamične zmage v SP, a skupnega vrha ni več mogel ujeti. Kot tudi ne letos pri Hondi, kjer je bilo težav veliko preveč in nazadnje se je odločil, da ima vsega skupaj dovolj.

Makoto Tamada in Max Biaggi - Rio de Janeiro 2004
Sportal MotoGP se leta 2022 vrača v Brazilijo
Marc Marquez
Sportal Španec Marc Marquez še šestič postal svetovni prvak v razredu motoGP #video
Ne spreglejte