Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
28. 12. 2014,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Michael Schumacher

Nedelja, 28. 12. 2014, 17.22

8 let

Schumacher med najbolj iskanimi na Googlu, a sponzorji vseeno bežijo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sedemkratni svetovni prvak f1 Michael Schumacher je bil v letošnjem letu med najbolj iskanimi osebnostmi na spletnem iskalniku Google, a to dejstvo ni bilo dovolj, da bi obdržal vse osebne sponzorje.

Najuspešnejši dirkač f1 vseh časov Michael Schumacher, ki je bil na vrhuncu slave med letoma 2000 in 2004, ko je s Ferrarijem petkrat zapored postal svetovni prvak f1, se je prvič dirkaško upokojil leta 2006, drugič in takrat dokončno pa leta 2012 po neuspešni triletni avanturi z Mercedesom. V središču pozornosti svetovne javnosti se je znova znašel 29. decembra 2013, ko si je med smučarsko nesrečo v Meribelu hudo poškodoval glavo in po uspešnih operacijah stopil na pot dolgotrajne rehabilitacije.

Njegovo okrevanje nenehno spremljajo milijoni ljudi po vsem svetu in še zmeraj trepetajo za njegovo življenje, kar je s svojim letnim poročilom potrdil tudi spletni iskalnik Google. Schumacherjeva povečana popularnost pa ni prepričala nekaterih njegovih osebnih sponzorjev, s katerimi je Michael pred usodno nesrečo poslovno sodeloval leta in leta.

Ker je Schumacher trenutno nezmožen posneti kakršenkoli oglas in se udeleževati velikih dogodkov, pač ni več zanimiv za sponzorje. Poleti je poslovno partnerstvo s Schumacherjem končal nemški proizvajalec mineralne vode Rosbacher. Šlo je za pogodbo, ki je Michaelu letno navrgla nekaj milijonov evrov. Tik pred prvo obletnico Schumacherjeve nesreče sta se za tak korak odločila modni dvojček Navyboot in Jet Set, ki prav tako ne vidita več pravega smisla, da bi sodelovala z njim. Pogodba je bila na letni ravni vredna pet milijonov evrov. Logika omenjenih firm je preprosta: zakaj bi dajali nekomu denar, od katerega v zameno ne dobijo nič. Pa četudi gre za športno legendo Michaela Schumacherja. Drugačen pristop pa sta ubrala nemški Mercedes in DVAG, ki ostaja osebna sponzorja Michaela Schumacherja in mu bosta stala ob strani v teh težkih časih.

3. januarja bo Michael dopolnil 46 let, zapeli mu bodo v njegovem rojstnem kraju Kerpnu

Medtem ko za nekatere sponzorje Michael Schumacher pomeni strošek, ki se ga je treba čim prej znebiti, pa je dramatična zgodba sedemkratnega svetovnega prvaka f1 za skladatelja Sascho Herchenbacha pomenila tako velik navdih, da je ustvaril gospel Rojen za borbo (Born to Fight), izkupiček pa bo namenjen pomoči invalidom. Dobrodelni projekt je podprla tudi Schumacherjeva žena Corrina, ki je pisala skladatelju Herchenbachu: ''To je himna poguma. Dober občutek. Rada bi se srčno zahvalila za tako lepo darilo, ki bo naši družini v veliko pomoč v teh težkih trenutkih.''

Gospel Rojen za borbo bodo javnosti predstavili 3. januarja 2015, na Michaelov 46. rojstni dan v njegovem rojstnem kraju Kerpnu, navzoča bo tudi njegova žena Corrina. Pred številnimi Schumacherjevimi navijači ter zvezdniki iz šovbiznisa in avtomotošporta jo bosta izvedla dva gospel pevca, spremljevalni zbor pa bo v slogu Band Aida. Skupaj si bodo ogledali dva filma o Michaelovem življenju dirkača, v njegovo čast pa bodo spustili 46 balonov. ''Skladbo sem napisal v treh dneh. Upam, da bo navdih za vse invalide in da bo navdihnila tudi Michaela. S pesmijo bi radi vsepovsod prižgali svetilnik upanja in ljubezni. Skladba vsebuje tudi verze: Greš skozi najbolj temno noč, da dosežeš svetlobo. To je tvoj najtežji boj, ker hodiš sam. Ti si tisti, ki se bo bojeval …''

Različne informacije o Schumacherjevem zdravstvenem stanju burijo duhove

In kakšno je v resnici zdravstveno stanje Michaela Schumacherja? Zadnja uradna informacija, ki jo je RTL zaupala Nemčeva menedžerka Sabine Kehm, je bila ta, da Michael napreduje. Ugledni francoski f1 komentator Jean-Louis Moncet pa je za radio Europe 1 razkril: ''Videl sem njegovega sina Micka, ki mi je dejal, da se Schumi zelo zelo počasi prebuja iz umetne kome. Čeprav se stanje počasi izboljšuje, pa ima Schumacher veliko časa. Lahko bi rekel, da ima za vrnitev na voljo celo svoje življenje.'' Devetinšestdesetletni možakar je postregel tudi z informacijo o tem, na kakšen način si je Schumacher poškodoval glavo: "Težava pri Michaelu ni bil udarec v skalo, temveč kamera na čeladi, ki mu je poškodovala možgane.''

Za isti medij je spregovoril tudi nekdanji dirkač f1, Francoz Philippe Streiff, ki je po nesreči leta 1989 ostal prikovan na invalidski voziček: "Zdravstveno stanje Michala Schumacherja je seveda boljše, ampak vse je relativno. Res je težko. Ne more govoriti. Je na invalidskem vozičku, tako kot jaz, paraliziran, težave ima s spominom in govorom.'' Schumacherjeva menedžerka Sabine Kehm Streiffovih navedb ni niti potrdila niti zanikala, temveč jih je označila za njegovo osebno mnenje.

Jean-Francois Payen, ki je v Grenoblu zdravil Michaela Schumacherja od njegove nesreče do premestitve v Lozano in redno obiskuje Nemca na domu, je za francoski časnik Le Parisien in za nemški radio RTL povedal: "Videl sem določen napredek. Kot pri drugih bolnikih gre za časovno razdobje od enega do treh let. Treba je biti potrpežljiv. Življenje po možganski poškodbi je razdeljeno na etape. Mora napredovati, upamo, a mu moramo dati čas. Obiskujem ga, najprej sem ga v Lozani, zdaj ga pri njem doma. Hočem videti, kako napreduje, njegovi ženi in otrokom pa razlagam, kakšne so spremembe. Ima zelo dobre pogoje za zdravljenje. Družinsko okolje igra veliko vlogo in je za bolnika najboljše. Njegova žena je obkrožena z izvrstnimi svetovalci in je Michaelu omogočila vse, da bo lahko napredoval."

Schumacherjev sin Mick gre po očetovih stopinjah

Schumacherjev osebni prijatelj in predsednik FIA Jean Todt, ki Michaela tudi redno obiskuje, je optimističen glede okrevanja. "Lahko domnevamo, da bo Schumacher v zelo kratkem času zaživel razmeroma normalno življenje. Verjetno nikoli več ne bo vozil dirkalnika formule 1, a Michael se bojuje. Njegovo zdravstveno stanje se izboljšuje, kar je zelo pomembno, enako kot dejstvo, da je zdaj doma s svojo družino," je za belgijski RTL povedal Jean Todt, ki je z Michaelom Schumacherjem in Ferrarijem med letoma 2000 in 2004 osvojil pet zaporednih naslovov svetovnega prvaka formule 1.

Vsem podpornikom Michaela Schumacherja je veliko upanja na Nemčevo okrevanje vlil ponoven zagon uradne spletne strani sedemkratnega svetovnega prvaka v formuli 1 (po desetih mesecih mrka), ta je v novi podobi zaživela 13. novembra, kar je sovpadalo z 20. obletnico Michaelove osvojitve prvega naslova svetovnega prvaka v formuli 1.

Morda bodo Schumacherjevi navijači v bližnji prihodnosti v formuli 1 lahko navijali tudi za Michaelovega sina Micka, ki gre po očetovih stopinjah. Petnajstletni Mick Schumacher, ki je letos osvojil naslov svetovnega podprvaka v kartingu, je pred kratkim debitiral v enosedežnem dirkalniku. V Valencii je opravil skrivni test s formulo 4. Skrivnostno tiho je bila tudi Schumacherjeva menedžerka Sabine Kehm, ki ni hotela izdati nobene podrobnosti.

Ne spreglejte