Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
4. 2. 2016,
17.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jorge Lorenzo

Četrtek, 4. 2. 2016, 17.47

8 let

Sanje v realnosti pretresle tudi Lorenza, a "sovražnik" ne spi

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sekunda razlike do drugega in 1,3 sekunde do tretjega je izjemno presenetila zmagovalca tridnevnih MotoGP testiranj v Sepangu, Yamahinega tovarniškega dirkača Jorgeja Lorenza.

Jorge Lorenzo, ki bo letos lovil četrti naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu in šestega v vseh kategorijah, je na prvem letošnjem testu dirkal na višji ravni kot vsi drugi dirkači. Prvi dan je bil od tekmecev hitrejši za celo sekundo, drugi dan je bil daleč najboljši s trdo različico gume, tretji dan pa se je kot edini spustil pod mejnik dveh minut. Čeprav so Lorenzovi tekmeci občutno izboljšali svoje čase, so vseeno zaostali za sekundo in več.

"Morda si lahko v sanjah predstavljate, da lahko test končaš s sekundo prednosti pred drugim in 1,3 sekunde pred tretjim, a tokrat je to bilo mogoče. Razlika ene sekunde na tej stezi je res velika. Če bi bila dirka jutri, bi bili najmočnejši. Šlo je za kombinacije več stvari. Mislim, da ima Yamaha popoln motocikel. Z Bridgestonovimi gumami iz njega nismo mogli izvleči vsega potenciala, z Michelinovimi nam je to uspelo."

"A konkurenca ne spi. Veliko Ducatijevih dirkačev je bilo zelo hitrih in Honda se bo priključila. Nismo mogli začeti bolje, vendar je to le ena steza. Pred prvo dirko moramo iti še na Phillip island in v Katar. Zato je bolje biti na realnih tleh. Iz lastnih izkušenj vem, da se lahko v motociklističnem svetu vse zelo hitro spremeni. En dan si močan, naslednji dan imaš težave," po zmagoslavju v Sepangu za crash.net ostaja previden Jorge Lorenzo.

''To sploh ni bil popoln krog!''

Španec, ki se je očitno najhitreje navadil na dirkanje z novimi Michelinovimi gumami, je še šokiral z izjavo, da njegov najboljši čas v Sepangu (1:59,580) sploh ni bil popoln.

"Ne boste verjeli, a ko sem odpeljal 1:59,580, je takoj zatem sledil krog, ko nisem bil bistveno slabši (1:59,614, op. a.). To pomeni, da nisem odpeljal popolnega kroga. Jasno je, da svojega časa ne bi izboljšal za pol sekunde ali šest desetink, a mislim, da bi bil s popolnim krogom hitrejši od ene do dveh desetink. Če bi lahko vsi imeli mehkejšo zadnjo gumo (Michelin jo je umaknil po Bazovi hudi nesreči, op. a.), bi vsi bili pol sekunde hitrejši."

"Tokrat sta bili tovarniški Yamahi spredaj. Še posebej jaz, a tudi če Valentinov čas kroga in ritem primerjate z Marquezom ali z ducatiji, je razlika večja kot ponavadi. A stanje se lahko spremeni na drugi stezi, prav gotovo bodo še napredovali. Morda potrebujejo več časa kot mi, da bodo razumeli, kako svoje motorje narediti hitrejše."

Med 17. in 19. februarjem bo na Phillip Islandu zanimivo opazovati, ali se bodo razmerja moči v kraljevskem razredu kaj spremenila. Takrat bodo dirkači v MotoGP skušali še bolje krotiti svoje letošnje zverine.

Ne spreglejte