Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2014,
21.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miran Stanovnik reli

Sreda, 8. 1. 2014, 21.53

8 let

Sainz z etapno zmago do vodstva v skupnem seštevku, Stanovnik 59.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Španca Carlos Sainz med avtomobilisti in Juan Pedrero Garcia med motoristi sta zmagovalca 4. etape relija Dakar 2014. V skupnem seštevku sta v vodstvu Carlos Sainz in Joan Barreda Bort.

Trasi današnjih hitrostnih preizkušenj avtomobilistov in motoristov sta se spet razlikovali. Medtem ko so morali vozniki avtomobilov opraviti z 867 kilometrov dolgo etapo, v kateri je bila hitrostna preizkušnja dolga 657 kilometrov, so morali motoristi odpeljati 562 kilometrov dolgo etapo, v kateri je bila hitrostna preizkušnja dolga 352 kilometrov.

Med motoristi je hitrostno preizkušnjo najhitreje opravil 35-letni Španec Juan Pedrero Garcia, ki je slavil svojo prvo etapno zmago na Dakarju v karieri. Le 29 sekund je za njim zaostal Čilenec Francisco Lopez Contardo, ta se je odlično bojeval, a ni imel toliko možnosti za uspeh kot Juan Pedrero Garcia, ki se je na traso etape podal kot 43. S tem je lahko nekoliko manj pozornosti posvečal navigaciji in dirkal na polno, saj je lovil tekmovalce, ki so štartali pred njim.

Tretji čas hitrostne preizkušnje je dosegel Marc Coma, medtem ko je le 12 kilometrov pred ciljem hitrostne preizkušnje na težave naletel njegov – na papirju največji – tekmec Cyril Despres. Zmagovalec zadnjih dveh relijev je za prvim v cilju zaostal kar 42 minut. Vodstvo v skupnem seštevku je obdržal Joan Barreda Bort, ki ima le še tri minute prednosti pred Marcom Como. Etapa je bila usodna za zmagovalca 2. etape Sama Sunderlanda, odpovedal mu je Hondin agregat.

Med avtomobilisti, ki so tako kot motoristi na polno dirkali kar pet ur in pol, se je prve letošnje etapne zmage veselil Carlos Sainz, ki je bil dobrih šest minut hitrejši kot Stephane Peterhansel ter dobrih osem minut hitrejši od Nasserja Al Attiyaha. Sainz je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, v katerem ima pred Joanom Romo dve minuti, pred Nasserjem Al Attiyahom pa skoraj sedem minut prednosti.

Za Sainzem so kar štirje dirkači v minijih, kar pomeni pravo ofenzivo v četrtkovi 5. etapi. Od Slovencev je v cilju že Miran Stanovnik, ki je za zmagovalcem zaostal slabi dve uri in je uvrščen na 59. mesto. "Kot kaže, je organizator želel že v prvem delu relija narediti nekaj selekcije. Ker je pred kratkim padal dež, so bile zabrisane vse sledi, dirkačem pred sabo pa tudi nisi smel verjeti, saj so navigacijske napake delali tudi najboljši," je po etapi povedal Stanovnik, medtem ko Simon Marčič ni začel današnje etape in je odstopil. "Simon je včeraj grdo padel in si poškodoval roko. Najprej ga je pregledal zdravnik v helikopterju, ki mu je takoj priskočil na pomoč. Simon se je boril z zahtevno traso in hudimi bolečinami še nadaljnjih 120 km, nakar je na prelazu od utrujenosti zaspal. Noč je s še štirimi sotekmovalci prebil na 4.300 m nadmorske višine. Danes so ga prepeljali v bolnišnico, kjer so tudi potrdili zlom roke," so o Slovencu pisali pri Moto magazinu. Na traso sta se podala tudi Darij Novak in Boštjan Leskovec v volkswagnu, ki sta etapo tudi uspešno končala.

Ne spreglejte