Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
16.30

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Toni Mulec Ricky Brabec Sebastien Loeb Carlos Sainz reli Dakar 2024 Dakar

Četrtek, 18. 1. 2024, 16.30

3 mesece, 1 teden

Reli Dakar (11. etapa)

Sainz in Brabec na pragu zmage, Mulec pa 15. mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Dakar 2024 Carlos Sainz | Carlos Sainz je z audijem samo še etapo oddaljen od velike zmage na Dakarju. | Foto Guliverimage

Carlos Sainz je z audijem samo še etapo oddaljen od velike zmage na Dakarju.

Foto: Guliverimage

Carlos Sainz med avtomobilisti in Ricky Brabec med motoristi sta le še etapo oddaljena od zmage na reliju Dakar. Za 61-letnega Španca bo to četrta zmaga na najtežjem vzdržljivostnem reliju na svetu, skoraj 30 let mlajši Američan pa ima možnost ponoviti uspeh iz leta 2020, ko je postal prvi Američan z zmago na Dakarju. Toni Mulec bo očitno končal na 15. mestu v generalnem seštevku motoristov in tako precej izboljšal svoj lanski dosežek, ko je bil 24.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Loeb bi brez kazni že vodil, Mulcu se nasmiha 15. mesto #video

Carlos Sainz ima po predzadnji etapi skoraj uro in pol prednosti pred Belgijcem Guillaumom De Meviusom in še dodatnih osem minut pred največjim tekmecem, devetkratnim svetovnim prvakom v reliju, Francozom Sebastienom Loebom. Slednji je imel na četrtkovi 11. etapi tehnične težave, tako da se bo moral na petkovi zadnji etapi potruditi, da zadrži tretje mesto v skupni razvrstitvi.

Ricky Brabec | Foto: Guliverimage Ricky Brabec Foto: Guliverimage Med motoristi ima Ricky Brabec dobrih deset minut naskoka pred zmagovalcem 11. etape Rossom Branchem iz Bocvane, tretji z zaostankom štirinajstih minut in pol pa je Francoz Adrien Van Beveren. Če na petkovi etapi ob Rdečem morju, ki naj bi bila bolj ali manj formalnost, ne bo večjih mehanskih okvar, je zmagovalni oder med motoristi praktično oddan, saj Čilenec Jose Ignacio Cornejo Florimo na četrtem mestu zaostaja že skoraj 39 minut.

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone Nas pa seveda še toliko bolj zanima, kako bo svoj drugi Dakar končal Toni Mulec. Osemintridesetletnik iz Koroške je v 11. etapi zasedel 14. mesto med vsemi motoristi, kar pomeni, da je v skupnem seštevku zadržal 15. mesto. V razredu rally2 je na četrtkovi etapi končal na četrtem mestu (na dveh je bil na stopničkah), v skupnem seštevku tega razreda pa ostaja na petem mestu, 20 minut za stopničkami.

Dirka s simptomi gripe

"Mislil sem, da bom lahko napadel, a sem se zbudil z vsemi simptomi gripe. Spet smo štartali zelo zgodaj, kar ima za posledico slabo vidljivost, že tako siv teren pa je poln lukenj in kamnov, ki nate prežijo pod peskom. A to je Dakar in prav je tako - nihče ni pričakoval, da bo lahko. Moja največja težava je bila, da mi v drugem delu dirke ni delal sentinell, kar pomeni, da nisem dobival opozoril za nevarnosti, hitrostne cone in kontrolne točke. Takšno dirkanje je dvojno stresno, oči sem imel ves čas na pecljih, pazil, da ne bi zapeljal, kamor ne bi smel, neumorno gledal potno knjigo, da ne bi zgrešil kakšne točke in šel bolj previdno skozi ovinke," je enajsto etapo opisal Mulec. Glede na vse to je z rezultatom vseeno zadovoljen. A je prepričan, da je sposoben več. 

Toni Mulec se kljub bolezni bori do zadnje etape. | Foto: Rally Zone Toni Mulec se kljub bolezni bori do zadnje etape. Foto: Rally Zone

V petek se bo v Yanbu z zadnjimi 175 kilometri na čas ter 153 kilometrov dolgo povezovalno etapo zaključila 46. izdaja relija Dakar. Tekmovalci si jo bodo zapomnili po težki navigaciji in po tem, da ni padla niti ena sama kaplja dežja.  

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec izgubil eno mesto: Glava ni ubogala #video
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec tokrat 13.: Naporna postaja bitka s samim s sabo #video
Dakar 2024 Simon Marčič
Sportal Bridko slovo Simona Marčiča od letošnjega Dakarja
Ignacio Cornejo, Dakar 2024
Sportal Kljub peklenski navigaciji Mulec spet dober #video
Dakar 2024 Simon Marčič
Sportal Marčič do polnoči mehanik, zdaj spet dirkač
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec takoj za najboljšimi, nato pa zanj visoka kazen #video
Ne spreglejte