Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
13.30

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Sebastien Loeb reli Dakar 2024 Ricky Brabec Toni Mulec Dakar

Sreda, 17. 1. 2024, 13.30

3 mesece, 1 teden

RELI DAKAR (10. ETAPA)

Loeb bi brez kazni že vodil, Mulcu se nasmiha 15. mesto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Dakar 2024 Toni Mulec | Toni Mulec je etapo končal na 18. mestu z zaostankom 11 minut in 27 sekund. | Foto Rally Zone

Toni Mulec je etapo končal na 18. mestu z zaostankom 11 minut in 27 sekund.

Foto: Rally Zone

Za dirkači na reliju Dakar je deseta etapa v okolici Al Ule, dolga 609 kilometrov. Med motoristi je bil najhitrejši Ricky Brabec, vodilni tudi v skupni razvrstitvi. Toni Mulec je etapo končal na 18. mestu z zaostankom 11 minut in 27 sekund.

Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec izgubil eno mesto: Glava ni ubogala #video

Američan Ricky Brabec je na sredini deseteri etapi za dve sekundi ugnal Čilenca Joseja Ignacija Corneja Florima in za 20 Francoza Adriena Van Beverena. V skupnem seštevku dirke ima Brabrec skoraj 11 minut naskoka pred Bocvancem Rossom Branchem, slabo minuto več pa zaostaja Van Beveren.

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone Toni Mulec je s svojimi rezultati še naprej konstanten, tokrat je končal na 18. mestu. V svojem razredu rally2 je bil tokrat sedmi. V skupni razvrstitvi je Korošec na 15. mestu, za vodilnim pa zaostaja skoraj tri ure. Je sedem minut za 14. mestom, že 16 za 13, tako da bo na zadnjih dveh etapah težko pridobil kakšno mesto. V skupnem seštevku svojega razreda je peti (+26:25). Za stopničkami zaostaja slabih 16 minut.

"Padel sem, a ostal cel, kar pa ni mogoče trditi za motor"

Za Mulcem je zelo pester dan. "Zbudil sem se z bolečim grlom in brez glasu, a glava je bil začuda bistra, jaz pa odlično razpoložen. Na povezovalni etapi me je spet prezeblo, a to je zdaj že klasika. Ko prvih kilometrih speciala, ko sem se še nekoliko lovil, pa sem padel v tisti famozni tok, ko vse teče in kar letiš. Vse do nekaj malega pred nevtralizacijo sem navigiral sam - in to brez napak," je sporočil iz Savdske Arabije. 

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone "Vse je bilo več ali manj v redu, dokler nisem na 200. kilometru za trenutek pogledal v potno knjigo in poletel. S prednjim kolesom sem zadel v skalo in oddrsal po kamnih. K sreči sem padel tako, da sem ostal cel, kar pa ni mogoče trditi za motor. Utrgal sem sklopko ter skrivil radiator za vodo - in olje! Leva plastika se je nato motorja držala le z nalepkami in me ovirala pri vožnji. Sklopke nisem mogel uporabljati, a skrbelo me je predvsem zaradi mašine. Ko se je prižgala lučka za temperaturo, sem precej spustil plin in molil do cilja, da me motor ne bi izdal. Po čudežu se mi motor ni povsem pregrel, tako da ostajam v igri. Motor bo zjutraj spet pripravljen za napad, jaz pa tudi. Seveda mi je žal za ta padec, saj bi lahko na lestvici lepo napredoval. A lahko bi me mašina tudi pustila na cedilu. Vse to je del dirkanja, zato danes ne morem biti kaj drugega kot zelo hvaležen, da se je izšlo, kot se je. Grizemo dalje!"

Loeb zmanjšuje zaostanek, brez kazni bi že vodil

Sebastien Loeb | Foto: Reuters Sebastien Loeb Foto: Reuters V konkurenci avtomobilistov je bil na deseti etapi najhitrejši Francoz Guerlain Chicherit. Na drugem mestu je končal Južnoafričan Brian Baragwanath z zaostankom 5:43 minute, tretji je bil Litovec Benediktas Vanagas (+6:04). V skupnem seštevku vodilni ostaja Španec Carlos Sainz, ki ima pred najbližjim zasledovalcem, Francozom Sebastienom Loebom, 13 minut in 22 sekund prednosti. Če ne bi Loeb na začetku dirke dobil 15 minut kazenskega pribitka, bi torej vodil. Brazilec Lucas Moraes na tretjem mestu zaostaja že več kot eno uro.

V četrtek je na vrsti predzadnja, 11. etapa od Al Ule do Janbuja, dirkače pa skupno čaka 587 kilometrov vožnje.

carlos
Sportal Tragična vest z relija Dakar: Španec podlegel hudim poškodbam glave
Dakar 2024 Toni Mulec
Sportal Mulec tokrat 13.: Naporna postaja bitka s samim s sabo #video
Dakar 2024 Simon Marčič
Sportal Bridko slovo Simona Marčiča od letošnjega Dakarja
Ne spreglejte