Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
23. 2. 2013,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Valentino Rossi

Sobota, 23. 2. 2013, 13.58

8 let

Rossi na testih zavohal kri, že pripravlja smrtonostno orožje

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Valentino Rossi je na prvih letošnjih testiranjih po hitrosti praktično že ujel moštvenega kolega Jorgeja Lorenza, zato ne bi bilo nič čudnega, če bi se že v prvenstvu 2013 boril za naslov prvaka.

Rossi in Lorenzo, ki bosta po letu 2010 spet tekmovala z identično 'mašino' Yamaho M1, sta bila na testiranjih v Sepangu edina dirkača, ki sta poleg Hondinega tovarniškega voznika Danija Pedrose vse tri dni postavljala konstantno hitre čase. Novinec Marc Marquez v tem segmentu dirkanja, ki na Velikih nagradah riše ločnico med zmagovalcem in poraženci, ni bil konkurenčen, čeprav je tu in tam sestavil kakšen izjemno hiter čas kroga. Španec je po Sepangu tudi priznal, da trojica Pedrosa – Lorenzo – Rossi dirka na nekem višjem nivoju in da bo moral spremeniti svoj stil dirkanja, če bo želel ujeti njihov vrhunski ritem.

Ko nekaj spremenim, deluje. Pri Ducati ni nikoli.

Rossiju je po Sepangu z ramen padlo veliko breme in je čutil veliko olajšanje, saj se je presneto dobro zavedal, da je po dveh letih mučenja z Ducatijem spet konkurenčen najboljšim. A je svoje neučakane navijače opozoril, da je dirkaški stil Lorenza in Pedrose zelo drugačen od tistega iz let 2008 in 2009, ko je sam osvojil zadnja dva naslova prvaka.

Ker se je v zadnjih dveh letih način, kako upravljati z motociklom, zelo spremenil, še posebej zaradi elektronike in gum, je Valentino moral po menjavi motorja spremeniti svoj pristop. Po tridnevnem malezijskem testu si je povrnil velik del samozavesti, saj je bilo skorajda spet vse tako kot v njegovih zlatih časih Yamahe in Honde. Ko je eksperimentiral z nastavitvami in ostalimi stvarmi, je vse delovalo in to z njegovim dirkaškim stilom. V zadnjih dveh letih pri Ducatiju mu ni uspevalo prav nič. Rossi je tudi ugotovil, da je Yamaho veliko lažje upravljati kot leta 2009. Oprijem je bil neverjeten, prav tako elektronika. M1 je postala 'mašina', ki jo je mogoče v ovinkih nagniti do skrajnosti. Devetkratni svetovni motociklistični prvak je na prvem letošnjem merjenju moči dobil potrdilo, da ni pozabil dirkati.

Do leta 2011 je imel Rossi zmeraj srečo, da je bil ob pravem času na pravem motorju. Svetovni prvak je postal z Aprilio, Hondo in Yamaho. Po prestopu k Ducatiju 2011 je ta sreča nekam zbežala in se po dveh letih vrnila v podobi Yamahe. Valentino je samoiniciativno prekinil partnerstvo z italijanskim konstruktorjem, ker je čutil, da to ni njegov motor. Če bi 2011 ostal pri Yamahi, bi se danes čutil starejšega in naveličanega uspehov. Sedaj pa se čuti mlajšega in ekstremno motiviranega. Po vrnitvi na Yamaho je MotoGP postal zanj nov svet, kot da bi zamenjal šport. Motivacija je 1000-krat večja kot v zadnjih dveh letih, ko je vedel, da se lahko na dirkah bori za šesto mesto. Rossi je nazadnje zmagal 10. oktobra 2010. V sezoni 2011 se mu je pri Ducatiju zgodilo prvič v 16-letni karieri, da ni niti enkrat samkrat zmagal. Z Desmosedicijem je v dveh sezonah na 35 dirkah zmogel trojne stopničke (dve drugi in eno tretje mesto). Fant je torej lačen zmag.

Rossi odprl dve fronti – vs. Lorenzo in vs. Honda

Rossijev minimalni cilj v prvenstvu 2013 je posamična zmaga, maksimalni pa naslov svetovnega prvaka, osmi v kraljevskem razredu in deseti v karieri. Peti z Yamaho (po letu 2004, 2005, 2008, 2009). Zagotovo bo ubral preverjeno taktiko: na vsaki dirki skušati priti na stopničke, če je možno, pa se podati v boj za zmago. Takšno dirkaško filozofijo je od Valentina skopiral Lorenzo in deluje. Za Rossija je dobra popotnica, da je spet začel uživati v dirkanju in da se zabava na motorju. Ve, kako zmagati. Italijan se bo s štartom letošnje sezone skušal postaviti ob bok Lorenzu in Pedrosi in bo naredil vse, da bo igral eno vidnih vlog. V boju za naslov prvaka bo imel ves čas odprti dve fronti – na eni strani bo njegov rival moštveni kolega Lorenzo, na drugi pa Hondina tovarniška dirkača Pedrosa in Marquez. Če se bo debitant Marc ekspresno hitro učil, bi se morebiti znal v finišu prvenstva tudi vmešati v boj za naslov prvaka. Pedrosa bi letos lahko bil izjemno nevaren, ob predpostavki, da bo formo iz drugega dela sezone 2012 prenesel v prvenstvo 2013. Usmiliti pa se ga morala tudi čudna usoda: vsakič ko je imel naslov prvaka že na dosegu roke, se mu je nekaj zgodilo. Lorenzo bo branil naslov prvaka. In če gre verjeti športnikom, ki pravijo, da je težje ubraniti naslov kot pa ga osvojiti, ga čaka velik izziv.

Pred štartom sezone še 9 dni testiranj

Rossi bo skušal zamujeno v zadnjih dveh letih v primerjavi z Lorenzom in Pedroso pred pričetkom letošnje sezone, ki jo bo 7. aprila odprla VN Katarja, nadoknaditi na preostalih treh zimskih testiranjih. Najprej ga čaka Sepang (26.-28. februar), nato Austin (12.-14. marec) in za konec še Jerez (23.-25. marec). In četudi Rossi denimo na štartu sezone ne bo konkurenčen za zmage, to še zdaleč ne pomeni, da letos ne bo v igri za naslov prvaka. Predvidevam namreč, da bo svetovni prvak odločen v finišu prvenstva 2013. Časa za napredek bo torej na voljo še veliko, na sporedu pa bo 18 dirk.

Valentino v lov za svojo 80. zmago v kraljevskem razredu

Italijani upajo, da jim bo Valentino po treh letih suše znova pridirkal lovoriko, ki v motociklizmu največ šteje – naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu MotoGP. Leta 2010 so si jo z Lorenzom prilastili Španci, 2011 je odpotovala s Stonerjem v Avstralijo, lani pa se je z Jorgejem spet vrnila v Španijo. Rossi bo za začetek šel v lov za svojo 80. zmago in 50. najboljšim štartnim položajem v kraljevskem razredu. V naslednjih dveh letih pa namerava po številu zmag v vseh kategorijah s trona vreči slovitega rojaka Giacoma Agostinija, ki jih je zbral 122. Valentino jih ima trenutno 105. 18 zmag bi pa bi bilo tudi dovolj za osvojitev dveh zaporednih naslovov svetovnega prvaka.

Ne spreglejte