Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
14.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

formula1 mercedes f1 Lewis Hamilton Nico Rosberg

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 14.15

6 let, 6 mesecev

Jeza Mercedesovega šefa samo predstava za množice?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Vodilna dirkača svetovnega prvenstva formule 1 Nico Rosberg in Lewis Hamilton sta s trčenjem v zadnjem krogu VN Avstrije sprovocirala svojega šefa Tota Wolffa, ki je z udarcem po Mercedesovem komandnem pultu morda napovedal spremembo politike moštva.

Šef Mercedesove ekipe v formuli 1 Toto Wolff nenehno poudarja, da nemški konstruktor z moštvenimi ukazi ne bo posegal v dirkanje na stezi ter da bo Nicu Rosbergu in Lewisu Hamiltonu pustil proste roke, torej da lahko dirkata do skrajnosti in da lahko tudi medsebojno obračunata za zmago. A ko se to zgodi, na primer v prvem krogu VN Španije, ko je Hamilton torpediral Rosberga, in v zadnjem krogu VN Avstrije, ko je Rosberg nasadil Hamiltona, Avstrijec skače in kriči, da takšno početje ni sprejemljivo.

Wolffovo jezo si je mogoče razlagati bolj kot trenutni čustveni izbruh, ki je posledica spoznanja, da Rosberg in Hamilton s svojim prerivanjem uničujeta suvereno priborjene dvojne zmage, ki bi sicer Mercedesu še dodatno utrdile status dominantnega v športu in najboljšega konstruktorja najbolj sofisticiranih dirkalnikov na svetu. Poslovnež Toto je po trčenju Rosberga in Hamiltona zagotovo na hitro izračunal, koliko bo moštvo stalo polomljeno Nicovo sprednje krilce, ki je bilo žrtev dotika dveh dirkalnikov.

Maščevanje za Barcelono ni bilo uspešno

Rosberg je z blokiranjem Hamiltona Britancu dal jasno vedeti, da mu ne bo podaril nobene zmage in da si bo moral naslov prvaka pridirkati sam. Morda je šlo za maščevanje Barcelone, ko mu je Lewis uničil dirko. A razplet je bil tokrat drugačen. Čeprav sta v Španiji oba zabeležila ničlo, je več koristi od trčenja imel Rosberg, ker je razlika v prvenstvu ostala enaka. V Avstriji je imel več sreče Hamilton, ker je Nicu izpulil dragocenih 13 točk in razliko v prvenstvu s 24 točk zmanjšal na 11.

Tekmovalnost med Rosbergom in Hamiltonom je povzročila nov incident na stezi. Na preostalih 12 dirkah bomo priča še kakšnemu. | Foto: Tekmovalnost med Rosbergom in Hamiltonom je povzročila nov incident na stezi. Na preostalih 12 dirkah bomo priča še kakšnemu.

Mercedesu je to vsekakor všeč, čeprav tega ne bo priznal. Hamilton je namreč njihov glavni zvezdnik. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da za Britanca vsako leto plačuje dvakrat več kot za Nemca. Tudi izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone je vesel, ker je lahko sicer dolgočasno formulo 1 prodal kot šport, v katerem je bil zmagovalec odločen v zadnjem krogu dirke, potem ko se je zaradi trčenja zgodil preobrat.

Toleranca Mercedesovih šefov za zdaj še zelo visoka

Rosberg bi si rad priboril svoj prostor pod Mercedesovim soncem in stopil iz Hamiltonove sence, a mu do zdaj to še ni uspelo. Na začetku sezone je kazalo na njegov preboj – štiri zaporedne zmage –, vendar se je stanje po deveti dirki korenito spremenilo (prej je bila razlika 43 točk, zdaj je 11). Hamilton je spet zavohal kri. Rosberg je v Avstriji kazal mišice, a ga je v zadnji rundi boja Hamilton nokavtiral. Kljub incidentu v Spielbergu bo Mercedes skoraj gotovo pustil še naprej proste roke obema dirkačema. Svež spopad lahko doživimo že to nedeljo pri Hamiltonu doma, v Silverstonu.

Ker imata Mercedesova dirkača še zmeraj udobno prednost pred konkurenco, je toleranca njunih šefov zelo visoka. Rosberg ima 57 točk naskoka pred Ferrarijevima dirkačema Sebastianom Vettlom in Kimijem Raikkonenom, Hamilton pa 46. Rosberg ima torej več kot dve zmagi prednosti, Hamilton pa skoraj dve. Voda na Mercedesov mlin je tudi dejstvo, da Rosbergu in Hamiltonu na stopničkah delajo družbo različni dirkači, kar pomeni, da drug drugemu kradejo točke. Posledično pa Mercedesova dirkača nimata resnega izzivalca za naslov prvaka.

Moštveni ukazi čakajo v predalu

V trenutku, ko bi Ferrari ali morda celo Red Bull z Danielom Ricciardom in Maxom Verstappnom začela ogrožati Mercedes, bodo takoj sprožili moštvene ukaze, ki bodo favorizirali Hamiltona. Britanec je pač svetovno prepoznavna blagovna znamka, ki se jo da zelo dobro iztržiti. Za Rosberga tega ne moremo reči.

Max Verstappen je v Spielbergu z drugim mestom zasenčil sloviti Ferrari in osrečil lastnika Red Bulla Dietricha Mateschitza, ki je tudi lastnik avstrijske steze. | Foto: Max Verstappen je v Spielbergu z drugim mestom zasenčil sloviti Ferrari in osrečil lastnika Red Bulla Dietricha Mateschitza, ki je tudi lastnik avstrijske steze.

Nico se z Mercedesom pogaja o novi večletni pogodbi. Nemški konstruktor jo bo podpisal, če bo Nemec pristal na vse njegove pogoje, tudi na tega, da bo v moštvu igral drugo violino in zbiral dragocene točke za konstruktorsko prvenstvo, ki prinaša denar iz naslova komercialnih pravic formule 1.

Wehrlein bi lahko nasledil Rosberga

Tudi če bi Rosberg zavrnil ponudbo in odšel, bi Mercedes zelo verjetno vpoklical svojega testnega dirkača Pascala Wehrleina, ki je v Avstriji kot Manorjev voznik osvojil prvo točko za svoje moštvo in mu morda s tem omogočil preživetje v formuli 1. In nehote Sauber poslal v bankrot, ker enajsto mesto med konstruktorji švicarski ekipi ne prinaša niti centa iz več kot pol milijarde evrov bogate malhe formule 1.

Ne spreglejte