Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
17. 3. 2012,
7.36

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Avstralije McLaren Red Bull Mercedes Ferrari Lewis Hamilton

Sobota, 17. 3. 2012, 7.36

1 leto, 8 mesecev

Premoč McLarna, prvak šesti, polom Ferrarija

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kimi Räikkönen (Lotus) je kvalifikacije končal na 18. mestu, izven prve deseterice sta bila tudi oba Ferrarija. Prvi "pole position" nove sezone je osvojil Lewis Hamilton (McLaren).

Pa so rekli, da je klasični nos na dirkalniku MP4-27 napaka. Lewis Hamilton (McLaren) je v Melbournu osvojil svoj 20. najboljši štartni položaj v formuli 1. Na drugem mestu je McLarnov uspeh dopolnil Jenson Button. Bila sta kar sedem desetink hitrejša od svetovnega prvaka Sebastiana Vettla (Red Bull), ki je s šestim mestom dosegel svojo najslabšo kvalifikacijsko uvrstitev po Monzi leta 2010. Komentator na nemški televiziji RTL je ves razočaran rekel, da gre bržkone za računalniško napako.

Presenečenje sobote je pripravil Romain Grosjean (Lotus), ki se je na tretjem mestu McLarnu približal na tri desetinke. Očitno je na uvodu v sezono 2012 hitrejši oziroma enako hiter kot lani šampionski Red Bull še Mercedes: Michael Schumacher bo v nedeljo ob 7.00 po srednjeevropskem času štartal kot četrti (z Mercedesom ni bil na kvalifikacijah še nikoli tako dober), Nico Rosberg pa kot sedmi. V prvi deseterici avstralskih kvalifikacij sta končala oba domačina: Mark Webber (Red Bull) na petem mestu in Daniel Ricciardo (Toro Rosso) na desetem. Prijetno presenečenje je z osmim mestom pripravil Pastor Maldonado (Williams), negativno pa Ferrarija, ki sta končala izven deseterice.

"Neverjetno! Izjemen začetek sezone. Z Jensonom sva prvič skupaj v prvi vrsti. To je fantastičen začetek sezone," je na novinarski konferenci po kvalifikacijah ponavljal Lewis Hamilton. "Ponosen sem na ekipo, ki je trdo delala za ta odličen rezultat. Fantastičen občutek!" Drugi Britanec v prvi vrsti Jenson Button je dodal: "Danes smo dokazali, da smo pozimi odlično delali. To je sicer šele začetek, luči se sploh še niso ugasnile, a za začetek je to res odličen rezultat."

Kako vesel je bil šele "polnovinec" Romain Grosjean: "Tretje mesto je fantastično. Lepo se je vrniti v formulo 1. Res uživam. Le malo ljudi je verjelo vame, zdaj pa sem skoraj na vrhu."

Napaka Räikkönena, katastrofa Ferrarija

Pedro de la Rosa in Narain Kartikejan (Hispania) nista odpeljala časa znotraj 107 odstotkov dosežka Kamuija Kobajašija (najhitrejši v prvem delu kvalifikacij) in tako nimata pravice nastopa na nedeljski dirki. Prvi del kvalifikacijskega treninga je bil po pričakovanjih usoden še za dirkače Marussie in Caterhama, nepričakovano pa tudi za povratnika v formulo 1, Kimija Räikkönena (Lotus). Finec je v zadnjem hitrem krogu naredil napako in za 17. mestom (Felipe Massa s Ferrarijem) zaostal dobro desetinko. Medtem se je Grosjean v nadaljevanje kvalifikacij prebil s tretjim časom.

Naslednja drama je sledila v drugem delu kvalifikacij, ko se je 17 voznikov potegovalo za uvrstitev med 10. Fernando Alonso (Ferrari) je pred prvim zavojem izgubil nadzor nad dirkalnikom, se zavrtel in obstal v pesku. Varnostniki ga niso uspeli potisniti nazaj na stezo in zanj je bilo kvalifikacij konec. Pred tem je odpeljal en hiter krog, ki je zadostoval za 12. mesto. In to je bilo bolje od časa Masse, ki je dosegel šele 16. rezultat in bil dve sekundi počasnejši od najhitrejšega v tem drugem delu kvalifikacij. To je bil Rosberg (1:25,469). Za Masso je zaostal le Sergio Perez (Sauber), pa še to le zaradi tehničnih težav, ki so mu onemogočile hiter krog.

Ne spreglejte