Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
30. 6. 2012,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marc Marquez Maverick Vinales

Sobota, 30. 6. 2012, 13.32

8 let

Po Assnu dva vladarja na prestolu MotoGP

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zmaga Hondinega Caseya Stonerja in odstop Yamahinega Jorgeja Lorenza v Assnu pomenita, da je prvenstvo v kraljevskem razredu znova na stežaj odprto.

Avstralec se je s svežimi 25 točkami po sedmi dirki sezone poravnal s svojim velikim rivalom in napovedal ogorčen boj za naslov svetovnega prvaka na preostalih 11 dirkah. Dani Pedrosa, ki je bil med najhitrejšimi na vseh treningih TT Nizozemske, znova ni uspel sestaviti šampionske dirke in se je moral kot že večkrat zadovoljiti z drugim mestom. Tretja, zadnja stopnička je pripadla Yamahinemu poltovarniškemu vozniku Andreii Doviziosu, ki je v zadnjem krogu ugnal Yamahinega tovarniškega dirkača Bena Spiesa.

Lorenzova usoda TT Nizozemske je bila zapečatena v prvem ovinku prvega kroga, ko ga je torpediral Hondin poltovarniški dirkač Alvaro Bautista. Španec je sicer najprej hotel nadaljevati, a si je hitro premislil, ko je videl, da njegova Yamaha spustila sumljiv dim in je zadišalo po ognju. Čeprav je bil jezen kot ris na rojaka, ki se mu je hitel opravičevati, pa se je moral kaj hitro sprijazniti z ničlo in z bolečim spoznanjem, da ga bo Stoner po točkah ujel v prvenstvu. In res, Hondin tovarniški voznik je briljantno odpeljal 26 krogov in si zagotovil tretjo letošnjo zmago. 10 krogov pred koncem dirke je preskočil še zadnjo oviro, ki je slišala na ime Dani Pedrosa. Po sedmi dirki sta tako Lorenzo in Stoner poravnana po točkah – imata jih 140. Oboževalci kraljevskega razreda tudi zaradi tega komaj čakajo naslednji dve dirki na Sachsenringu in v Mugellu, ki si bosta sledili naslednja dva vikenda.

V senci boja za naslov svetovnega prvaka se je v Assnu znašel Andrea Dovizioso, ki je bil po odstopu Lorenza najboljši Yamahin dirkač. Njegova tretja stopnička je bila zlata vredna, saj je v neposrednem boju premagal Spiesa. Tovarniški Ducati ni pokazal napredka. Nicky Hayden je osvojil šesto mesto, z zaostankom več kot 30 sekund. Pravi potop pa je doživel Valentino Rossi, ki se je v prvem delu dirke vozil na petem mestu, nato pa v drugem delu povsem odpovedal. Bilo je tako hudo, da je zapeljal v garažo, kjer so mu tršo različico gume zamenjali z mehko. Po vrnitvi na stezo je bil spet konkurenčen, če gledamo posamezne kroge – tudi vodilna dirkača Stoner in Pedrosa sta tekmovala z mehko opcijo – v finišu je postavljal podobne čase kot Avstralec in Španec. A to je bila bolj slaba tolažba, če vemo, da je TT Nizozemske zaključil kot trinajsti, s krogom zaostanka.

Ne spreglejte