Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 3. 2014,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nico Rosberg Daniel Ricciardo Kevin Magnussen

Nedelja, 16. 3. 2014, 9.48

8 let

''Nikoli še nisem dirkal na dirki F1, pa sem že stopil na zmagovalni oder!''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za najbolj prijetno presenečenje na prvi dirki sezone 2014 v formuli 1 je poskrbel novinec, Danec Kevin Magnussen, ki je na debiju z McLarnom stopil na tretjo stopničko.

Na prvi letošnji dirki sezone formule 1 v Melbournu je zmagal Nemec Nico Rosberg z Mercedesom. Drugi je bil Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull), tretji pa Danec Kevin Magnussen (McLaren). Branilec naslova Nemec Sebastian Vettel z Red Bullom in Britanec Lewis Hamilton z Mercedesom, ki je danes startal kot prvi, sta odstopila že po začetnih krogih.

Dirka je postregla z zanimivim razpletom že od starta naprej, ko sta se kot prva z izletom s steze poslovila Japonec Kamui Kobajaši s Caterhamom in Brazilec Felipe Massa z Williamsom. Nato so pri nekaterih ostalih začeli odpovedovati motorji. V letošnji sezoni gre v formuli 1 kar za nekaj novosti tako v tehniki kot tudi v pravilih, največja med njimi je prav gotovo zmanjšanje prostornine motorjev na zgolj 1,6 litra, katerim so dodali turbinske polnilnike.

A "downsizing" je danes kmalu pokazal svoje zobe, zaradi tehničnih težav je po dveh krogih v bokse zavil Hamilton. "Umiri, umiri vožnjo, varčevati moramo z motorjem," so bila prva navodila iz boksov Britanca, ki je dirko sicer začel s pole positiona, a se je na startu mimo njega izstrelil današnji zmagovalec. Že nekaj zatem so Hamiltona poklicali, da parkira v garaži. Podobna usoda je doletela tudi Vettla, ki je vse od starta tožil, da dirkalnik nima dovolj moči, po treh krogih pa je tudi on predčasno parkiral. Od 22 dirkačev jih je dirko danes končalo 14.

V ospredju je medtem Rosberg vozil svojo dirko, varčeval z gorivom, kjer je bilo potrebno in boj za ostala mesta prepustil ozadju. Ob zmagi, četrti v karieri, je povedal: "Danes sem res dobro startal, odvozil res neverjetno dirko. Zahvalil bi se vsem v ekipi, ki so pripravili odličen avto. Verjamem, da je imel Daniel danes nekaj več podpore gledalcev kot jaz, a zahvala tudi občinstvu, tukaj je zmeraj fantastična kulisa. Start je bil danes res dober, zahvaliti se moram Mercedesu za odlično delo, naš trud je poplačan."

Velikega domačega uspeha je bilo veselih preko 120.000 avstralskih navijačev, ki so na odru navdušeno pozdravili Ricciarda. "Pred dvema, tremi tedni bi skoraj vse stavil na to, da ne bom stal na zmagovalnem odru, zdaj pa se je vse obrnilo. Zahvaliti se moram ekipi za neverjeten preobrat, ki ji je uspel v zadnjih tednih ter vsem avstralskim navijačem. Izredno sem srečen in povsem brez besed," pa je po dirki dejal presenetljivi drugi Ricciardo.

Prvič je na oder za zmagovalce stopil Magnussen. "Težko je verjeti, da sem tukaj. Avto je deloval veliko bolje kot na testiranjih, še ga izboljšujemo. Imel sem vse, kar sem potreboval, nikoli še nisem dirkal na dirki formule 1, zelo malo testiral in že stopil na zmagovalni oder," pa je po tretjem mestu dejal Magnussen. Njegov oče Jan Magnussen je v današnji noči osvojil osmo mesto na dirki 12 ur Sebringa. Tudi sam je nekoč nastopal v formuli 1, a nikoli ni stopil na stopničke.

Razočarana bosta Melbourne zapustila Vettel in Hamilton. "Bil je dolg vikend in tudi sezona bo še dolga. Ne bomo žalovali za to dirko, se bomo pa iz nje nekaj naučili," je dejal Britanec. "Imamo polovičen uspeh, čestitke Danielu. Sam sem imel danes težave z dirkalnikom, mislim, da niso delovali vsi valji kot bi morali. Če ni moči, je težko dirkati. A glavo gor, sezona je še dolga, tudi ostali niso povsem brez težav," pa je dejal Vettel.

Naslednjo dirko formule 1 bo 30. marca gostila Malezija.

Ne spreglejte