Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
11. 8. 2024,
16.50

Osveženo pred

30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
Kawasaki Romain Febvre Jeffrey Herlings GasGas Jorge Prado Honda KTM Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser Kay de Wolf Lucas Coenen MXGP motokros

Natisni članek

Nedelja, 11. 8. 2024, 16.50

30 minut

MXGP Švedske

Dramatična dirka: Gajser za zmago, Pancar za izid kariere

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43
Tim Gajser Švedska Honda | Tim Gajser je v soboto popoldne dobil kvalifikacijsko dirko. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je v soboto popoldne dobil kvalifikacijsko dirko.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser na VN Švedske v Uddevalli dirka za svojo četrto zmago sezone. V prvi vožnji je bil drugi, a le sekundo za Jorgejem Pradom, ki ga je nekaj krogov pred ciljem presenetil s prehitevanjem. Jeffrey Herlings je bil šele peti, z osmim mestom pa se najboljša uvrstitev v MXGP obeta Janu Pancarju. Druga vožnja sledi ob 17.10.

Tim Gajser Švedska Honda
Sportal Gajser na severu začel z odliko, Herlings padel

Jorge Prado | Foto: Guliverimage Jorge Prado Foto: Guliverimage Obet pred nedeljsko VN Švedske, 15. od 20 letošnjih dirk svetovnega prvenstva v motokrosu, je bil izvrsten. Vodilni v prvenstvu MXGP Tim Gajser (Honda) je v soboto še sedmič letos dobil kvalifikacijsko vožnjo, drugič pa je kvalifikacijske točke osvojil Jan Pancar (TEM JP253 KTM), ki je končal na osmem mestu. Obema trda proga v Uddevalli ustreza. Še posebej Pancar ima priložnost za najboljšo uvrstitev sezone, na jutranjem ogrevanju je bil znova zelo hiter – šesti. Doslej je bil na nedeljski dirki razreda MXGP dvakrat v prvi deseterici: osmi v italijanski Maggiori in deseti na prvi indonezijski dirki. Pred nedeljskima vožnjama, ko je bilo v igri dvakrat po 25 točk, je imel Gajser 25 točk prednosti pred Jorgejem Pradom (GasGas) in 44 pred Jeffreyjem Herlingsom (KTM).

Prva vožnja s številnimi prehitevanji

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Videli smo dramatičen štart v prvi vožnji. Po notranji liniji sta povedla domačin Isak Gifting (Yamaha) in Jeremy Seewer (Kawasaki), nekaj bolj s sredine štartne vrste pa sta za njima zapeljala Romain Febvre (Yamaha) in Gajser. Tim je v drugem zavoju ostro zaprl Herlingsa in ta je zapeljal s proge. Pancar je bil v prvi deseterici, pred Herlingsom in Pradom, ki sta bila na 11. in 12. mestu, a sta hitro začela prehitevati in se prebijati naprej. Po petih minutah vožnje je bil Španec že za slovenskim asom s petimi naslovi svetovnega prvaka.

Šele v osmi minuti je Seewer kot prvi prišel mimo Giftinga, v boju za osmo mesto pa Herlings mimo Pancarja. Krog pozneje je Gajser prehitel Febvra in GIftinga ter šel v lov na vodilnega Švicarja, ki je na tej progi zmagal že trikrat, največkrat med aktivnimi vozniki. Tim je iskal drugačne linije, a je bila naloga na vse bolj luknjasti progi zelo težka. Vodilna dva je ujel Prado. V 12. krogu, v 23. minuti vožnje, je Gajser z agresivnim manevrom vendarle prehitel Seewerja. Takoj je mimo Švicarja švignil še Prado. Ta je bil zelo agresiven in je s prehitevanjem za vodstvo presenetil Tima.

V zadnjih krogih sta se oba mučila pri prehitevanju zaostalih za krog in do dvoboja za zmago ni prišlo. Prvo vožnjo je tako dobil Prado sekundo pred Gajserjem (na prvenstvu mu je vzel tri točke) in sedem pred Febvrom. Herlings jim ni prišel blizu, 13 sekund je zaostal na petem mestu. Pancarju sta zmanjkala krog ali dva, da bi za sedmo mesto prehitel Giftinga, ki torej po fantastičnem štartu ni mogel ostati med najboljšimi.

MXGP Švedske, 1. vožnja:

1. Jorge Prado (GasGas)
2. Tim Gajser (Honda)

3. Romain Febvre (Kawasaki)
4. Jeremy Seewer (Kawasaki)
5. Jeffrey Herlings (KTM)
6. Calvin Vlaanderen (Yamaha)
7. Isak Gifting (JK Yamaha)
8. Jan Pancar (TEM JP253 KTM)

MXGP, skupni seštevek (15/20):

1. Tim Gajser (Honda) 737 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 715
3. Jeffrey Herlings (KTM) 687
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 522
5. Jeremy Seewer (Yamaha) 503
6. Romain Febvre (Kawasaki) 433
7. Glenn Coldenhoff (Fantic) 432
8. Kevin Horgmo (Honda) 321
...
15. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 192

Lucas Coenen do šeste zmage v MX2

Lucas Coenen | Foto: Guliverimage Lucas Coenen Foto: Guliverimage V šibkejšem razredu MX2 v skupnem seštevku sezone vodi Nizozemec Kay de Wolf (Husqvarna), ki pa je v prvi vožnji naredil tri napake, prvo že v uvodnem krogu. Tako se je prebijal iz ozadja in prišel do sedmega mesta. Najhitrejši je bil njegov najbližji zasledovalec na prvenstvu in ekipni kolega Belgijec Lucas Coenen (Husqvarna), ki se na dirkah pogosto drugi z Gajserjem.

Lucas Coenen je z vodstvom od štarta do cilja dobil tudi drugo vožnjo in s 50 točkami osvojil svoj šesti "grand prix" v svetovnem prvenstvu. De Wolf je bil v drugi vožnji četrti, kar je v točkovnem seštevku obeh zadoščalo za peto mesto. V primerjavi s Coenenom je izgubil 18 točk in ima še 49 točk naskoka. Do konca sezone je še pet dirk oziroma 15 voženj.

Sezona se nadaljuje že naslednji konec tedna z dirko na mivki v Arnhemu za veliko nagrado Nizozemske, kjer bosta De Wolf v MX2 in Herlings v MXGP najbolj nevarna.

Tim Gajser Lommel Honda
Sportal Na brutalni progi Gajser zadržal rdečo tablico, zmaga Herlingsu
Loket Tim Gajser Honda
Sportal Gajser pred množico Slovencev prvič osvojil Loket
Tim Gajser Loket Honda
Sportal Gajser jim sporoča: Kar naj imajo Herlingsa in Prada za favorita!
Ne spreglejte