Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
10. 11. 2021,
15.50

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

14

Natisni članek

Jan Pancar Jaka Peklaj Jeffrey Herlings Romain Febvre Tim Gajser Tim Gajser VN Lombardije motokros MXGP

Sreda, 10. 11. 2021, 15.50

2 leti, 2 meseca

MXGP Mantova

Z zmago v zadnji vožnji prvak Herlings, Gajser na finalu drugi! #foto

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

14

MXGP Mantova Gajser Herlings Febvre Cairoli | Jeffrey Herlings je novi svetovni prvak. | Foto Grega Valančič/Sportida

Jeffrey Herlings je novi svetovni prvak.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Zadnja, 36. vožnja prvenstva MXGP, je okronala svetovnega prvaka. Z zmago na VN Mantove je to postal Jeffrey Herlings, kar je njegov peti naslov najboljšega na svetu. Tim Gajser je z drugim mestom ostal na tretjem mestu skupne razvrstitve.

Štart prve vožnje | Foto: Grega Valančič/Sportida Štart prve vožnje Foto: Grega Valančič/Sportida Jeffrey Herlings (KTM) je z zmago na VN Mantove, kjer je bil najhitrejši v obeh vožnjah, drugič postal prvak v MXGP. Skupaj z MX2 ima zdaj pet naslovov svetovnega prvaka. Drugi v prvenstvu je Romain Febvre (Kawasaki), ki je bil na zadnji 18. dirki sezone tretji. Z enakim točkovnim izkupičkom je finalno dirko na drugem mestu končal Tim Gajser (Honda). Trikratni svetovni prvak razreda MXGP iz Slovenije tako sezono 2021 zaključuje na tretjem mestu. Na 18 velikih nagradah je zbral 20 točk manj kot Herlings in 17 manj od Febvra. Makolčan je letos dobil štiri dirke, še osemkrat je bil na stopničkah (brez je ostal samo šestkrat).

Herlings: Oba zelo spoštujem

Jeffrey Herlings | Foto: Grega Valančič/Sportida Jeffrey Herlings Foto: Grega Valančič/Sportida Čeprav mu pogosto očitajo nadutost, pa se je Herlings v prvi izjavi vseeno poklonil tudi svojima tekmeca: "Obema bi se zahvalil za odlično prvenstvo. Žal je tako, da lahko zmaga samo eden. Odlična sta bila. Oba zelo spoštujem. Hvala za odlično sezono. Osvojil sem prvenstvo, a ni bilo lahko. Vsi trije smo do konca pritiskali. Pritisk je bil velik. Dobro sem se soočil z njim. Dve točki mi je podaril Tony, a sem postal prvak za pet točk. Prvak bi postal tudi brez teh dveh točk," je Herlings še spomnil na dogodek z dirke v Pietramurati, ki na koncu vendarle ni odločil prvenstva, je pa pošteno razjezil navijače Tima Gajserja in Romaina Febvra.

"Zelo sem razočaran. Dal sem vse od sebe. Ničesar ne obžalujem. A ko si tako blizu ... Res mi je težko. Naslednje leto bom spet poskusil," je vidno razočarani Febvre povedal po dirki. Podobno poklapan je bil Gajser:  Oba sta bila na odru za zmagovalce na robu solz. "Ni lahko. A tako pač je v športu. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Porazi te delajo močnejšega. Ni konec sveta. Naslednje leto bo nova priložnost. Čestitke Jeffreyju in Romainu za dobro sezono. Imeli smo dobre borbe. Vsekakor sem ta hip razočaran, a se bomo vrnili," je obljubil 25-letni Slovenec, ki se po dveh letih poslavlja s trona MXGP.

Jeffrey Herlings je letos dobil 15 od 36 voženj in osvojil devet velikih nagrad. Skupaj ima v karieri 99 zmag (rekord 101. zmago ima Stefan Everts).

Galerija Grege Valančiča (Sportida) z VN Mantove:

1. vožnja:

Fotogalerija
1 / 26

2. vožnja:

Fotogalerija
1 / 26

S pomočjo Prada Herlings dobil prvo vožnjo

V prvi vožnji zadnje dirke sezone MXGP je štart dobil Jorge Prado (KTM). Romain Febvre (Kawasaki) je bil drugi, Jeffrey Herlings (KTM) četrti, Tim Gajser (Honda) šele sedmi. Prado v vodstvu je pomenil vodo na mlin Herlingsu. Drugi voznik KTM je zapiral Febvra, ga v osmi minuti v enem od zavojev nekoliko izrinil z idealne linije in Herlings je skočil na drugo mesto. Že zavoj pozneje je Prado ekipnega kolega spustil na prvo mesto in nato še dve minuti za sabo oviral Febvra. Nizozemec si je tako privozil varno prednost nekaj sekund pred Francozom. Gajser se je medtem hitro prebil do četrtega mesta in v 12. minuti prehitel še Prada. V drugi polovici vožnje se vrstni red ni več spremenil. Ob podobnem ritmu so Herlings, Febvre in Gajser skozi cilj pripeljali v razmiku štirih sekund.

Gajser drugi v drugi vožnji

Prado je tudi v drugi vožnji dobil "hole shot", najboljši štart. A tokrat so ga Febvre, Herlings in Gajser prehiteli že v prvem krogu. Sezona se je zlomila v 11. minuti te zadnje, 36. vožnje, ko je Febvre naredil napako in padel. Nadaljeval je na tretjem mestu, a njegov zaostanek za prvima dvema je hitro rasel, tudi na 20 sekund. Gajser je v zaključku vožnje dirkal vse bolje, zaostajal le dobro sekundo, a Herlingsa ni mogel ogroziti. "Grand prix" je tako dobil Herlings, Gajser pa je ob enakem točkovanem izkupičku dveh voženj kot Febvre osvojil drugo mesto, zaradi boljšega rezultata v drugi vožnji.

MXGP, VN Mantove, 1. vožnja: 

1. Jeffrey Herlings (KTM)
2. Romain Febvre (Kawsaki)
3. Tim Gajser (Honda)
4. Jeremy Seewer (Yamaha)
5. Jorge Prado (KTM)

MXGP, VN Mantove, 2. vožnja: 

1. Jeffrey Herlings (KTM)
2. Tim Gajser (Honda)
3. Romain Febvre (Kawsaki)
4. Jeremy Seewer (Yamaha)
5. Brian Bogers (Gas Gas)

Podelitev (foto: Grega Valančič/Sportida)

Fotogalerija
1 / 10

MXGP, VN Mantove:

1. Jeffrey Herlings (KTM)
2. Tim Gajser (Honda)
3. Romain Febvre (Kawsaki)

MXGP, končni seštevek:

1. Jeffrey Herlings 708 točk
2. Romain Febvre 702
3. Tim Gajser 688

Navijaška kulisa v Mantovi (foto: Grega Valančič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 6

Ogromno navijačev in slovo Cairolija

Dogajanje v Mantovi je kljub delovniku spremljalo okoli 20 tisoč ljudi. Več sto jih je prišlo iz Slovenije, veliko je tudi Nizozemcev. Večina pa je prišla na zadnjo dirko v karieri Antonia Cairolija (KTM). A se je za devetkratnega prvaka prva vožnja hitro končala. V trčenju z Jeremyjem Seewerjem (Yamaha) je bil njegov motor poškodovan in moral je zapeljati v bokse. Italijan je v drugi vožnji osvojil deseto mesto. Ni pa edini, ki se je v Mantovi poslovil od dirkanja na najvišji ravni: kariero sta končala še Shaun Simpson in Kevin Strijbos.

Pancar v MX2 15. in 14.

Jan Pancar | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Pancar Foto: Grega Valančič/Sportida V šibkejšem razredu MX2 z 250-kubičnimi motorji nastopa Jan Pancar (KTM). V prvi vožnji je dosegel 15. mesto. V drugi je končal mesto višje, pa čeprav je v drugem zavoju padel in se moral prebijati iz začelja. Zadnjo dirko sezone je dobil Jago Geerts (Yamaha), ki je bil prvi v prvi vožnji in drugi v drugi. Novi svetovni prvak Maxime Renaux (Yamaha) je končal na drugem mestu.

Peklaj prvič na dirki

Ob robu svetovnega prvenstva je v Mantovi potekalo tudi evropsko prvenstvo. Jaka Peklaj se je na zadnjem prizorišču sezone prvič uvrstil na dirko razreda EMX125. V prvi vožnji je bil 30., v drugi pa 35. Dobra spodbuda za 14-letnika, za katerega se je v Pietramurati zdelo, da je izgubil nekaj svoje samozavesti. Selitev na 125-kubični motor za nadarjenega Peklaja ni bila lahka, na začetku sezone si je obenem še zlomil roko.

Jaka Peklaj
Sportal Devetošolec z velikimi sanjami, ki se uči od dveh svetovnih prvakov
Ne spreglejte