Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 11. 2020,
15.41

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Moto GP Joan Mir

Nedelja, 8. 11. 2020, 15.41

3 leta, 5 mesecev

Moto GP, VN Evrope (Valencia)

Španec po prvencu še bližje svetovni kroni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Joan Mir | Joan Mir se je razveselil prve zmage v tej sezoni. | Foto Reuters

Joan Mir se je razveselil prve zmage v tej sezoni.

Foto: Reuters

Španec Joan Mir (Suzuki) je zmagovalec dirke motociklističnega SP za VN Evrope v Valencii v elitnem razredu motoGP. Mir je s prvo zmago v sezoni še povečal vodstvo v seštevku, kjer ima že 37 točk naskoka. Uspeh Suzukija je z drugim mestom dopolnil njegov rojak Alex Rins, tretji pa je bil še en Španec Pol Espargaro (KTM).

Marco Bezzecchi
Sportal Zmaga Bezzecchija, smola Lowesa

Španec Joan Mir je že deveti različni zmagovalec elitnega razreda v sezoni 2020, z novimi 25 točkami pa se je še utrdil na vrhu seštevka, kjer ima zdaj na prvem mestu 162 točk.

Mir si je tako na najboljši način pripravil teren za morebitno slavje ob koncu sezone. Še posebej, ker se že pojavljajo negotovosti glede zadnje dirke v sezoni (po koledarju sta sicer še dve), a tudi če bo ostalo pri predvidenem scenariju, bi lahko svoj prvi naslov med elito Mir dosegel že naslednji teden. V zbirko bo tako lahko dodal drugo lovoriko, saj je bil leta 2017 že prvak v najšibkejšem razredu moto3.

Za Suzuki pa bi bil naslov prvaka v najmočnejšem razredu prvi po letu 2000, ko je bil prvak Američan Kenny Roberts.

Danes je bila za Mirov uspeh po eni strani zasluga predvsem njegova, saj je odpeljal odlično dirko brez napak, po drugi pa je zelo dobro izkoristil tudi slabosti tekmecev. Še posebej tistih, ki so v seštevku blizu ali pa so bili blizu, saj ne do danes najbližji zasledovalec v SP Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT) ne Španec Maverick Vinales (Yamaha) zaradi padca oziroma starta iz boksov nista končala v ospredju, ampak le na 13. in 14. mestu. Na drugem mestu SP sta zdaj s po 125 točkami skupaj Alex Rins in Quartararo, Vinales jih ima 121. Teoretično lahko tako na koncu sezone na vrhu končata kar dva tovarniška voznika Suzukija.

Že dvojni uspeh na dirki pa je bil danes za to japonsko tovarno sanjski rezultat. Nanj so čakali od leta 1982, za Mira pa je morda še bolj pomembno, da je končno tudi on zmagal v tej nenavadni sezoni. Pred njim je namreč slavilo osem različnih tekmecev, sam pa si je vodstvo privozil z najbolj zanesljivimi predstavami, toda do danes brez pike na i.

Mir: Zmaga je prišla v pravem trenutku

V Valencii je vse naredil tako, kot je bilo treba. Ker je Vinales po težavah Yamahe s pogonskimi agregati in prekoračenim številom teh v sezoni za kazen moral začeti iz boksov, je bilo jasno, da bo težko prišel blizu vrha. Podoben scenarij pa je nato ubral še Quartararo in že po nekaj krogih padel. Lahko se je sicer pobral in nadaljeval, toda možnosti za visoko uvrstitev ni bilo več.

Joan Mir in Alex Rins sta poskrbela za odmeven uspeh Suzukija. | Foto: Reuters Joan Mir in Alex Rins sta poskrbela za odmeven uspeh Suzukija. Foto: Reuters

Mir pa je čakal in dočakal svoj trenutek. Najprej je vozil za moštvenim sotekmovalcem Rinsom, a v zadnji tretjini dirke, ko je že začenjal pritiskati tudi Pol Espargaro, je Rins naredil manjšo napako, kar je Mir takoj izkoristil in skočil naprej. Vodstva ni več izpustil iz rok, na koncu se mu je po zlata vrednih 25 točkah smejalo do ušes.

"Počutje ni skoraj nič drugačno kot prej, ko sem že vodil. A zdaj sem le zmagal, zato sem posebej vesel. Zmaga je prišla v res pravem trenutku. Odlično smo delali ves konec tedna, vse se je izšlo naravnost sanjsko," je dirko ocenil Mir.

"Počutil sem se močnega, tudi vozil sem dobro in bil trdno prvi, potem pa sem naredil manjšo napako in me je Mir takoj prehitel. Zelo hitra dirka je bila, skušal sem mu slediti, a nisem mogel več nazaj na prvo mesto. Vseeno je to lep dosežek, Suzuki ima prvo in drugo mesto, tako da lahko ekipi le čestitam," pa tudi drugi Rins ni bil nezadovoljen.

Rossi obstal na stezi, Mir zelo blizu naslovu

Dirka pa se je predčasno končala za italijanskega veterana Valentina Rossija. Potem ko je po težavah zaradi okužbe z novim koronavirusom končno spet lahko prišel na dirko, se je zanj ta končala že po nekaj krogih, ko je zaradi tehnične okvare obstal ob stezi.

Španec bi lahko postal novi svetovni prvak že prihodnji teden. | Foto: Reuters Španec bi lahko postal novi svetovni prvak že prihodnji teden. Foto: Reuters

V SP je tako Mir že zelo blizu naslovu, teoretično pa je v igri še pet njegovih zasledovalcev, ki zaostajajo manj kot 50 točk, kolikor jih je še na voljo. Ob Quartararoju, Rinsu in Vinalesu še peti Italijan Franco Morbidelli (danes je bil sicer le 11.) ter njegov rojak Andrea Dovizioso (danes deveti) s po 117 točkami.

Naslednja postaja v SP, predzadnja v letošnji sezoni, bo naslednji teden znova v Valencii, ko bo tam še dirka za VN Valencie. Zadnja dirka pa je predvidena za 22. november v portugalskem Portimau.

Izidi:

MotoGP:
1. Joan Mir (Špa/Suzuki)          41:37,297
2. Alex Rins (Špa/Suzuki)          +  0,651
3. Pol Espargaro (Špa/KTM)            1,203
4. Takaaki Nakagami (Jap/Honda LCR)   2,194
5. Miguel Oliveira (Por/KTM Tech3)    8,046
6. Jack Miller (Avs/Ducati Pramac)    8,755
...

SP skupno (12):
1. Joan Mir (Špa)                     162
2. Fabio Quartararo (Fra)             125
3. Alex Rins (Špa)                    125
4. Maverick Vinales (Špa)             121
5. Franco Morbidelli (Ita)            117
6. Andrea Dovizioso (Ita)             117
...

Moto2:
1. Marco Bezzecchi (Ita/Kalex)     40:06,441
2. Jorge Martin (Špa/Kalex)         + 1,941
3. Remy Gardner (Avs/Kalex)           3,553
...

Skupno (13):
1. Enea Bastianini (Ita/Kalex)        184
2. Sam Lowes (VBr/Kalex)              178
3. Luca Marini (Ita/Kalex)            165
...

Moto3:
1. Raul Fernandez (Špa/KTM)       38:29,140
2. Sergio Garcia (Špa/Honda)       +  0,703
3. Ai Ogura (Jap/Honda)               1,005
...

SP skupno (13):
1. Albert Arenas (Špa/KTM)            157
2. Ai Ogura (Jap/Honda)               154
3. Celestino Vietti (Ita/KTM)         137
...

Ne spreglejte