SiolNET. Sportal Avtomotošport
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Monza noče dati 20 milijonov evrov, se Imola vrača že leta 2017?

1

termometer

 | Foto:
Izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone je že začel iskati novega promotorja dirke formule 1 za VN Italije, ker organizatorji v Monzi niso pripravljeni odšteti 20 milijonov evrov.

Ker je Ecclestone organizatorje VN Italije v Monzi posvaril, da bodo morali plačati zahtevano vsoto, če bodo hoteli ostati v koledarju formule 1 po letu 2016, sta v dirkaškem koncu tedna za VN Monaka v kneževino odpotovala predsednik italijanskega avtomobilskega kluba Angelo Sticchi Damiani in predstavnik promotorja Sias Ivan Capelli ter skušala z Ecclestonom najti dolgoročno rešitev za italijansko dirko. Po sestanku je bil Bernie kratek in jedrnat: "Stanje ostaja nespremenjeno."

Italijanski Autosprint je poročal, da je 84-letni Britanec Monzi ponudil novo pogodbo, ki naj bi bila podobna tisti, ki jo je podpisal z organizatorji VN Avstrije. Ecclestone je zavrnil obtožbe, češ da daje denarju prednost pred klasičnimi stezami v formuli 1, med katere spada tudi Monza: "Včasih je bila tradicija, da so steze v Evropi plačevale, da so gostile dirke formule 1. A danes nočejo plačati. Torej so one tiste, ki ne spoštujejo tradicije."

Bodo zasebni investitorji rešili VN Italije?

Na monaškem srečanju naj bi Italijani dali Ecclestonu jasno vedeti, da ne nameravajo plačati 20 milijonov evrov za eno dirko, saj se jim zdi številka previsoka. A Bernie je ostal neomajen, kot je bil pri Nemcih, in ne bo popuščal: "Zanima me, ali obstaja promotor v Italiji, ki bi želel prevzeti organizacijo VN Italije. Dejstvo je, da so Evropejci še zmeraj v privilegiranem položaju v primerjavi s stezami zunaj Evrope, če gledamo, koliko jih stane dirka F1. Odprti smo za vsakogar, ki bi rad peljal VN Italije naprej, a zahtevane vsote ne bomo spustili. To sem jim dal jasno vedeti."

Monza ima veljavno pogodbo z Ecclestonom še za prihodnjo sezono, a to še zdaleč ne pomeni, da bo dirka tudi izvedena. Bernie bi jo lahko vrgel s koledarja, tako kot je letos nemški Nürburgring, če Italijani ne bodo plačali zahtevane vsote. Ivan Capelli je za finski Turun Sanomat razkril: "Ecclestone nam je v Monaku dal jasno vedeti, da hoče novo triletno pogodbo (za sezone 2017, 2018 in 2019 op.p.), nam razložil, kako pomembna je Monza za formulo 1. Dodal je, da si zelo želi, da bi Italija ostala v koledarju F1".

Izvršni direktor formule 1 je že začel iskati alternativo, če bo posel z Monzo padel v vodo. Kot ena izmed mogočih rešitev se kaže Imola, ki bi se po sistemu rotacije izmenjavala z Monzo ali celo z Mugellom. Dirko v Imoli naj bi financirali zasebni investitorji, morebitni bodoči organizatorji VN Italije pa so se že sestali z Ecclestonom.

"Imola je predlagala, da bi se izmenjavala z Monzo. To bi lahko naredili. Rad bi zagotovil, da bi Italija ostala v koledarju F1 za vsako ceno. Medtem ko sem se srečal s predstavniki iz Imole, pa iz Monze že ves mesec ni ne duha ne sluha. Enzo Ferrari je predlagal, da bi bila dirka blizu Bologne, zato je lepo, da se spet pogovarjamo o tem. Imajo dobre namene in dobre temelje. Želja, da bi rešili VN Italije, , a Monza nima denarja. Ljudje, s katerimi sem se pogovarjal v Monaku, me sploh niso prosili za več časa, da bi se odločili," je za Gazzetta dello Sport povedal Bernie Ecclestone.

Ecclestone se navdušuje nad Imolo

Župan Imole Daniele Manca pa je za Autosprint potrdil, da se je v Londonu sestal z Ecclestonom in nadaljeval: "Ecclestonu smo hoteli pokazati voljo mesta Imola, da se želi vrniti v formulo ena, a predvsem dati svoj delež, da se ohrani VN Italije. Ena izmed idej je ta, da bi se izmenjavale različne italijanske steze. Ecclestone nam je dejal, da nikoli ni hotel, da bi izgubil Imolo in da ga je Enzo Ferrari prosil, naj organizira dirko na našem dirkališču. Pogovarjali smo se o možnosti organizacije dirke F1 leta 2017, ko poteče pogodba Monzi."

Imola je v formuli 1 debitirala leta 1980 z VN Italije, ko je vskočila kot zamenjava za Monzo, ki so jo takrat prenavljali. Med letoma 1981 in 2006 ji je pripadla samostojna VN, ki so jo poimenovali VN San Marina. Imola se je v središču medijske pozornosti znašla leta 1994, ko sta se v enem dirkaškem koncu tedna smrtno ponesrečila dva dirkača formule 1: 30. aprila 1994 se je na kvalifikacijah v ovinku Villeneuve ubil Avstrijec Roland Ratzenberger, dan pozneje, 1. maja, pa v Tamburellu še trikratni svetovni prvak Brazilec Ayrton Senna. Od zadnje VN San Marina leta 2006 je steza v Imoli doživela velike spremembe: odstranili so Variante Bassa, paddock so prenovili, ulico boksov pa razširili. Rekonstrukcijo je nadzoroval uradni arhitekt formule 1 Hermann Tilke.

Monza ima status klasične dirke v F1. Prvo dirko je gostila leta 1950, ko je štartalo svetovno prvenstvo formule 1. S takšnim pedigrejem se lahko pohvalijo le še tri steze v koledarju F1: britanski Silverstone, belgijski Spa in Monte Carlo. Do danes je Monza vsako leto gostila VN Italije, izjema je bilo le leto 1980, ko so stezo prenavljali in je eno izvedbo prepustila Imoli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin