Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
27. 2. 2016,
8.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mercedes Ferrari Barcelona

Sobota, 27. 2. 2016, 8.12

6 let, 7 mesecev

Mercedes gladko odpeljal 3.000 kilometrov, Ferrari pol manj

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mercedes se je po štiridnevnih testiranjih v Barceloni znašel na vrhu vseh lestvic, ki so beležila število odpeljanih krogov konstruktorjev, motornih dobaviteljev in dirkačev.

Potem ko je Mercedes prevladoval v zadnjih dveh sezonah formule1, nič ne kaže, da se bo letos to spremenilo. Njegova letošnja raketa W07 je tekmecem nagnala strah v kosti. Že na prvih testiranjih je bila čudežno vzdržljiva, kot da bi za seboj imela celo sezono. Mercedes je vsak dan testiranj odpeljal razdaljo skoraj treh dirk za VN Španije. Brez kakršnihkoli tehničnih težav. Zadnji dan je tekmece šokiral z novim nosom dirkalnika.

Kot dobavitelja motorjev sta si bila Mercedes in Ferrari v Barceloni zelo blizu (7.629 kilometrov proti 7.042 kilometrov). Renault jih je sestavil pol manj (3.314). Najmanj kilometrine je imela Honda, ki se je ustavila pri številki 1.200. A ob tem ne gre prezreti dejstva, da Mercedes motorje dobavlja lastni tovarniški ekipi, Willamsu, Force Indii in Manorju, Ferrari poleg lastnega moštva še Toro Rossu, Sauberju in Haasu, Renault lastnemu moštvu in Red Bullu, Honda pa samo McLarnu.

Alonso je imel trikrat manj kilometrine kot Hamilton

Slika je bila bistveno drugačna na lestvici moštev formule 1. Mercedes je v štirih dnevih zbral neverjetnih 3.142 kilometrov. Sledila sta mu Toro Rosso (2.080) in Sauber (2.010). Williams je bil četrti (1.754), Red Bull pa peti (1.717). Ferrarija najdemo šele na šestem mestu (1.643) in s polovico manjšo kilometrino kot Mercedes.

Renault, ki se je v šport vrnil kot konstruktor, je bil dokaj zadovoljen s svojim izkupičkom, saj je bil na ravni Ferrarija (1.596). Od veselja so skakali pri novincu Haasu, ker so na ognjenem krstu zbrali 1.308 kilometrov, kar je bilo več kot McLaren (1.196) in Manor (1.182).

Na lestvici dirkačev sta kraljevala Mercedesova voznika Lewis Hamilton (1.596) in Nico Rosberg (1.545). Tretji je bil povratnik v formulo 1, Renaultov Kevin Magnussen (1.228). Ferrarijeva dirkača Sebastian Vettel in Kimi Raikkonen nista bila med najboljšimi. Nemec je po številu odpeljanih kilometrov pristal na desetem mestu (907), Finec pa na 14. (735). Alonsov skrajni domet, ki zadnji dan testov zaradi puščanja hladilne tekočine ni odpeljal niti enega hitrega kroga, je bil 567 kilometrov.

Verstappen boljši od aktualnega prvaka

Ferrari si je prilastil primat na časovni lestvici v Barceloni. Vettel je dosegel najboljši čas – 1:22,810, a z ultra mehko gumo. Z isto različico pnevmatike je bil Raikkonen dobrih šest desetink slabši, Red Bullov Ricciardo pa sedem desetink. Vettlu se je najbolj približal dirkač Force Indie Nico Hulkenberg (+0,300), ki pa je bil oborožen s super mehko gumo.

Mercedes je svoj najboljši čas dosegel z gumo medium. Nico Rosberg je bil od Vettla počasnejši dve sekundi, aktualni prvak Hamilton pa 2,6 sekunde. Fantastičen rezultat je dosegel dirkač Toro Rossa Max Verstappen, ki je bil z gumo medium hitrejši od Hamiltona (+2,583). Moštvenega kolega Carlosa Sainza mlajšega pa je z enako gumo za seboj pustil za skoraj sekundo.

Če pa pogledamo dirko z mehkimi gumami, dobimo zanimive rezultate. S takšnim materialom je bil najhitrejši razvojni dirkač Force Indie Celis, ki je bil na ravni Rosberga z gumo medium. S štiri desetinke sekunde je ugnal Sauberja in Renaulta, za sedem desetink Haasa, za osem Williamsa, za 1,1 sekunde Manorja in za 1,2 McLarna.

Ne spreglejte